Cadran international

 Semnul de la Notre-Dame: Prăbușirea ireversibilă a Europei

                     Semnul de la Notre-Dame În urmă cu zece zile pășeam […]

 

                   Semnul de la Notre-Dame

În urmă cu zece zile pășeam firesc în Notre-Dame. Așa cum o făceam de fiecare dată, deoarece a merge în Paris înseamnă obligatoriu și-o vizită la Notre Dame. Parisul și Franța se confundă cu Notre-Dame. Un simbol emblematic, rezistând tuturor nenorocirilor istoriei, un martor tăcut care părea de nemișcat.
Și totuși, iată acest blestemat 15 aprilie, prima zi a Săptămânii Patimilor pentru catolici, debutând sfidător. „Notre-Dame e în flăcări!” am strigat asemeni atâtor oameni. În timpul ăsta, pe ecran, se derulau imaginile de coșmar. Notre-Dame e ceva mai mult decât impresionanta catedrală. E o parte din sufletul nostru, e o cărămidă esențială a culturii și civilizației noastre. Văzând acea halucinantă imagine a „crucii Notre-Dame” cuprinsă de-acele blestemate flăcări ale iadului am avut, brusc, imaginea dezastrului în care suntem. Asta pentru că focul de la Notre-Dame e incendierea noastră. Odată cu faimoasa catedrală se stinge și-o bucată din noi.
Nu mi-am propus să fiu patetic, dar sunt copleșit de emoție. Pentru mine Parisul nu mai există, iar Franța nici atât. Nu știu care-s cauzele și, mai mult, nu prea cred că mai contează acestea. Notre-Dame în flăcări e un simbol mai puternic decât orice investigație. Golul de-acolo nu va putea fi acoperit de nimic.
Ceea ce trebuie să vedeți în spatele flăcărilor este neputința autorităților. Este imbecilitatea prostovanului care-și zice președinte și care s-a deplasat la incendiu pentru a-și face un selfie. Este degradarea celor care, în loc să caute soluții pentru stingerea incendiului căutau formulele cele mai potrivite pentru „rezolvarea situației” pe platformele de socializare. Priviți cu atenție aceste realități deoarece ele sunt imagini ale căderii, ale degradării.
Notre-Dame în flăcări, mai presus de orice, e simbolul focului care arde fără milă civilizația occidentală. Nu-s vorbe mari, e chiar realitatea. Acesta este abia începutul unui dezastru la scară. Civilizația occidentală e incapabilă să-și mai gestioneze moștenirea, e asemeni ultimei verigi a unei familii nobile, de cele mai multe ori un individ plăpând, debil, demn de milă. Așa cum Notre-Dame a luat foc, la fel civilizația occidentală este în stadiul incipient al unui incendiu de proporții.
Se vede de la o poștă că totul e anapoda. Nimic nu funcționează cum trebuie, funcțiile importante sunt ocupate de impostori prostovani și incapabili, mișcările politice sunt haotice, iar o prostie este combătută cu un număr copleșitor de alte prostii pe post de „soluții logice”. De-o groază de vreme spun că lumea noastră merge într-o direcție absolut greșită. Majoritatea celor care mă citesc înțeleg asta, dar, la fel ca mine, se simt neputincioși în fața acestui val nemilos al istoriei.
Incendiul de la Notre-Dame e semnul prevestitor al prăbușirii. La fel cum parizienii alergând disperați pe străzi pentru a salva Notre-Dame au sfârșit prin a asista neputincioși la dezastrul în desfășurare, la fel și noi nu suntem nimic altceva decât simplii martori ai acestei demolări epocale care stă să vină.
Ușor, ușor, urmează să constatăm cum superbul și impresionantul castel suplu în care locuim a ajuns o structură precară, fragilizată de „inovațiile” și „corectitudinile” pe care le-am aplicat fără să știm ce facem. Ceea ce strămoșii noștri au construit având în cap idei clare și idealuri solide se va dărâma din cauza superficialității și prostiei noastre. Cu incendiul de la Notre Dame Europa intră în ultima perioadă a sa, aceea a prăbușirii ireversibile.

6 Comments

 1. gelu

  Vestele galbene de luni bune terorizeaza Parisul prin incendierea magazinelor, muzeelor si restaurantelor iar acum a luat foc Notre Dame tocmai pentu a radicaliza populatia ca aceasta sa se delimiteze de miscarea vestelor galbene pentru ca miscarea sa-si dea obstescu sfarsit. Mergand pe aceasta logica este foarte posibil ca incendierea catedralei sa fie un act intentionat, pus la cale chiar de cei care au cel mai mult de castigat in urma acestui incendiu. Presedintele Macron si guvernul Frantei.

 2. gelu

  Deci tot podul Catedralie Notre Dame era o padure de stalpi de lemn iar in stupiditatea si indolenta lor autoritatile nu au fost in ultimiii zeci de ani sa trateze ignifug marea masa lemnoasa tocmia ca un asemenea incendiu sa nu fie posibil.

 3. alex

  As spune ca incendiul de la Notre Dame e o lovitura data crestinatatii, fiind mai intai de toate un simbol crestin. In orice caz, acest incendiu mi se pare foarte curios. Cum a rezistat catedrala secole de-a randul si tocmai acum, in prag de Paste Catolic, sa ia foc? Patimile catolicilor, sunt si ale crestinilor de alt rit. Fara sa devin conspirationist, eu cred ca s-a vrut prin acest incendiu, sa se transmita ceva, fiindca a fost pus intentionat. Vom vedea in zilele urmatoare ce anume!

  • gelu

   Incendiul nu e legat de religie ci de politica. Podul Catedralei nu era prevazut cu duze de pulverizare a apei in cazul unui incendiu. Si nici stalpii de lemn din care era construi acoperisul nu erau protejati chimic anit-incendiu.

 4. alex

  P.S Imi cer scuze: catedrala este un simbol crestin si nu incendiul. Scuze, din graba!

 5. adria

  “Cei care au inițiat construcția catedralei Notre-Dame acum 850 de ani știau că nu o vor vedea finalizată în timpul vieții lor. Dar pentru ei, înțelegerea semnificației transcendente a vieții era așa de profundă încât ideea de a construi cele mai frumoase clădiri pentru gloria lui Dumnezeu a venit natural, ceva ce noi astăzi nu mai putem înțelege și deci repeta.”
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=379&v=G-ICuS8IVJI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *