Cadran international

Sfârșitul Israelului

  Lecția care poate fi extrasă din actualul impas politic israelian este că Israelul va face implozie, rupând elementele pe […]

 

Lecția care poate fi extrasă din actualul impas politic israelian este că Israelul va face implozie, rupând elementele pe care niciodată nu a reușit să le integreze într-unul. Schisma nu mai este acea cotidiană diviziune a evreilor Ashkenazi împotriva evreilor semiți (cunoscuti și sub numele de sefarzi); Această diviziune este ideologică, religioasă, spirituală, politică, etnică și culturală. Nu se împart nici în Stânga și Dreapta, israelienii evrei sunt politic cu Dreapta, chiar și când simulează că sunt „de stânga”. Deși unele dintre cele mai vicleane voci critice din politica israeliană și fundamentalismul evreiesc sunt israelieni (precum Gideon Levi, Shlomo Sand, Israel Shamir și alții), nu există nicio stânga politică israeliană. Politica israeliană este împărțită în mulți alegători ai extremei drepte și mulți șoimi comuni.

Partidul Lista Arabă Comună este practic singurul partid de stânga din Knessetul israelian. Acest lucru nu ar trebui să mai surprindă. Stânga evreiască, după cum am argumentat de mulți ani, este un oximoron; Iudaismul este o formă de identificare a tribului și stânga este universală. „Tribul” și „universalul” sunt ca uleiul și apa, nu se amestecă foarte bine.

Particularitatea diviziunii politice israeliene este că israelienii sunt mai uniți ca niciodată în credințele lor naționaliste și în întâietatea simptomelor lor evreiești. De ce, dacă israelienii sunt atât de unificați, nimeni nu poate forma un guvern în așa-numitul lor „Stat evreiesc”?

Avigdor Lieberman, un fost aliat entuziast al lui Netanyahu și el însuși un evreu naționalist radical, s-a adâncit ieri în punctul mort politic israelian. El a susținut că alegerile au fost deja decise: „Blocul ultraortodox și mesianic ajunge la 62-61 de locuri”. Liderul naționalistului anti-arab Yisrael Beiteinu a spus: „Dacă nu există o rată de vot de cel puțin 70% în Gush Dan și Sharon, va fi instituit guvernul Halacha”.

Avigdor Lieberman

Practic, Lieberman a spus că, dacă israelienii seculari din Tel Aviv nu merg la urne, ar trebui să se aștepte să trăiască într-un stat din Halacha, sub un guvern de extremă dreapta al lui Netanyahu. Lieberman pare să aibă cheia stabilității politice a Israelului. Deși el și Netanyahu sunt gemeni ideologici în ceea ce privește securitatea israeliană și afacerile naționaliste, ambii sunt rivali amari care se luptă agresiv între ei.

Netanyahu știe de câțiva ani că, în absența unui guvern puternic de ultra-dreapta, se poate aștepta să petreacă ceva timp în spatele gratiilor, o aventură care a devenit obișnuită pentru principalele figuri politice ale Israelului. Partenerii naturali ai lui Netanyahu sunt partidele ultra-dreapta și partidele ortodoxe. Ideologic, Lieberman ar trebui să se simtă, de asemenea, confortabil în cadrul acelei coaliții politice, dar Lieberman a luat o decizie politică crucială, esențială pentru supraviețuirea sa politică. Cu ceva timp în urmă, el a înțeles că baza operațiunilor sale politice, imigranții evrei din fosta Uniune Sovietică, mulți dintre ei abia evrei și supuși unei terori rabinice constante, consideră partidele ortodoxe evreiești drept dușmanii lor finali. Mulți dintre acești evrei ruși și ucraineni au poziții politice de extremă dreapta, dar de asemenea văd rabinii ca o amenințare iminentă pentru supraviețuirea lor.

Teoretic, Lieberman ar putea negocia o coaliție mare de unitate cu Netanyahu la vârf, împreună cu Albastru și Alb (Kachol Lavan) și cu cei trei mareșali ai săi de dreapta, propriul partid al lui Lieberman și probabil cu partidul Laburist. O astfel de coaliție ar avea aproximativ 80 de locuri în Knesset, mai mult decât suficient pentru a susține un guvern puternic, dar această coaliție ar refuza să garanteze imunitatea lui Netanyahu.

Pe de altă parte, Netanyahu pariază pe un guvern debil religios de extremă dreapta, un guvern care nu poate să se mențină mult timp dar ar câștiga mai mult timp pentru ca premierul său să rămână în afara pușcăriei.

Acest conflict din inima politicii israeliene este o fereastră a statului evreiesc și temerilor sale. Israelul devine rapid un stat evreiesc ortodox.

Evreii ortodocși din Israel sunt grupul cu cea mai rapidă creștere din țară. De asemenea, sunt cea mai săracă populație din țară, 45% trăiesc sub pragul sărăciei în comunitățile segregate. În mod normal, s-ar putea aștepta ca cei săraci să sprijine stânga, dar evreii israelieni ai Tora sunt naționaliști înrăiți și îi acordă în mod deschis sprijinul lui Benjamin Netanyahu și partidului său.

Profesorul Dan Ben-David de la Universitatea Tel Aviv a avertizat recent că Israelul poate înceta să mai existe în câteva generații. El a remarcat rata de natalitate surprinzător de mare în rândul evreilor ultra-ortodocși și a prezis că, conform tendințelor actuale, aceștia vor constitui 49% din populația Israelului până în 2065.

Partidele ultra-ortodoxe sunt destinate să domine Knessetul într-o generație sau mai puțin. Ben David prezice că dependența lor de sistemul de bunăstare al Israelului va duce la o scădere rapidă a economiei Israelului. Acest lucru este suficient de nociv din punct de vedere economic și se agravează prin refuzul majorității școlilor rabinice de a încorpora materii occidentale standard, cum ar fi matematica, științele și engleza în programa lor de bază. În consecință, Israelul educă un procent din ce în ce mai mare al populației sale într-un mod care nu le poate echipa pentru a contribui la nevoile unei societăți de înaltă tehnologie care este cufundată într-un conflict pentru supraviețuire.

Profesorul Dan Ben-David de la Universitatea Tel Aviv.

Imaginea care apare este particulară. Pe măsură ce Israelul devine din ce în ce mai evreiesc și fundamentalist în spiritul său naționalist și religios, el a fost de asemenea împărțit în orice altceva. Este imposibil ca imigranții ruși să trăiască alături de ultra-ortodocși și invers. Enclava seculară din Tel Aviv se angajează să vadă metropola sa ca o prelungire a New York-ului. Stânga israeliană a fost transformată într-o unitate hasbara LGBT. Practic s-a retras din conflictul israelian / palestinian. Coloniștii evrei respectă conceptul de „Soluție a două state evreiești”. Ei vor să vadă Cisiordania devenind un ținut evreiesc. Evreilor ortodocși nu le pasă deloc de aceste probleme politice. Ei știu bine că viitorul statului evreu le aparține. Tot ceea ce trebuie să facă este să păstreze o minoritate evreiască productivă seculară pentru a servi drept vaca lor cu lapte.

Pe lângă toate acestea, ne confruntăm cu războaiele de supraviețuire ale lui Bibi care amenință să escaladeze fiecare minut într-un conflict mondial.

Având în vedere toate acestea, palestinienii sunt într-o formă relativ bună. Pur și simplu trebuie să supraviețuiască. Israelul pare a fi cel mai aprig dușman al Israelului.

                                                                                                           Gilad ATZMON

Sursa: kenzocaspi.wordpress.com via https://karensmithdotblog.wordpress.com/2019/09/15/sfarsitul-israelului/ și http://www.informationclearinghouse.info/52267.htm

2 Comments

  1. Dan Cristian Ionescu

    Banuiesc ca este vorba despre acel Gilad Atzmon, despre care acum 10 ani scriam in cartea mea amintind evreii pozitivi:
    “…muzicianul evreu Gillad Atzmon (ns.1963), stabilit și el în Marea Britanie, care a denunțat atît sionismul cît și iudaismul, cîntecele formației sale Orient House Ensemble sprijind cauza palestiniană”:

  2. Oberst Zyklon

    ne putem lipsi de evrei si de fitelele lor …. numai dezastru au adus peste tot …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.