Abuzuri

Sibienii de rând, victime sigure ale abuzurilor autorităților locale

  Mă numesc Nițu Nicolaie și sunt un simplu cetățean al municipiului Sibiu, un banal pensionar în vârstă de 64 […]

 

Mă numesc Nițu Nicolaie și sunt un simplu cetățean al municipiului Sibiu, un banal pensionar în vârstă de 64 de ani, care, prin acest „strigăt” al meu de disperare și deznădejde, vreau să fac cunoscut tuturor un abuz din partea unui angajat al Serviciului Public de Poliție Locală din cadrul Primăriei Sibiu, abuz acceptat în mod implicit de superiorii săi și de justiția din Sibiu.

Iată despre ce este vorba:

Locuiesc pe stradă Semaforului încă din anul 1995 și – atunci când locul din fața blocului în care am domiciliul este liber – parchez mașina mea personală pe stradă Semaforului, colț cu stradă Șureanu, lângă bordură, pe partea dreaptă a sensului de mers dinspre Viaduct spre Vasile Milea, înainte de marcajul configurat pe carosabil.

Autoturismul domnului Nicolaie Nițiu, parcat pe locul său obișnuit de parcare, acolo unde polițiștii comunitari au considerat aiurea că nu-i permisă parcarea!

În data de 31.01.2017, în plină iarnă, cu zăpadă pe jos, am fost sancționat contravențional de către domnul Costeiu Toma, agent angajat al SPPL Sibiu, dar procesul verbal a fost încheiat în data de 14.06.2017, după patru luni și jumătate, în vară!!! Am fost prezent când s-a făcut „constatarea”, fiind anunțat de o vecină că doi indivizi în uniform dau târcoale mașinii, am coborât din apartamentul meu la fața locului. Am refuzat să semnez procesul-verbal de contravenție, deși agentul nu mi-a prezentat nici un proces-verbal, doar m-a întrebat dacă semnez sau nu. În procesul-verbal, întocmit după patru luni și jumătate de la constatare, s-a scris în mod mincinos că nu am fost de față!

Click pe document pentru mărire!

Motivul invocat pentru contravenție a fost că nu mă încadrez în limită a 25 de metri de la colțul intersecției fără să țină cont de prevederile  OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în care, la pct.8, art. 142, lit.f, se stipulează: „Se  interzice  oprirea voluntară a vehiculelor: f) în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zonă de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsă acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției;”

Subliniez faptul că în zonă respectivă nu se pune problemă respectării unei distanțe de 25 de metri de la colțul intersecției acesta fiind prevăzut cu marcaj continuu pe o distanță de 3,5 m. de o parte și altă a intersecției, aspect confirmat de însăși Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu prin adresă nr. 80239 din 05.10.2017 existentă la dosar. (Click pe document pentru mărire!)

La solicitarea scrisă a SPPL prin care mi s-a cerut să mă prezint la sediul instituției  pentru „verificarea și soluționarea cauzei”, am trimis prin e-mail, confirmat de primire și prin scrisoare transmisă recomandată poștal, personal directorului instituției, o contestație prin care am argumentat netemeinicia celor consemnate de agentul constator și am solicitat reanalizarea situației și anularea procesului-verbal.

Intersecția cu pricina, luată de pe Google Maps ca să nu existe suspiciunea de unghiuri interpretabile, arată clar marcajul intersecției străzii Semaforului cu str. Șureanu. Mașina domnului Nicolaie Nițu era parcată pe locul autoturismului argintiu.

Două zile mai târziu, m-am deplasat și la sediul instituției cu intenția de a purta o discuție personală cu directorul instituției sau cu un angajat abilitat, dar nu mi s-a permis accesul de către ofițerul de serviciu de la intrare. Nu am primit niciun răspuns din partea  SPPL  deși avea obligația să o facă în termen de 30 de zile, nu s-a ținut cont de obiecțiunile mele și nici nu au fost consemnate în procesul verbal de contravcentie.

Pentru clarificarea modului de reglementare a locului incidentului am solicitat în scris instituțiilor abilitate să-mi comunice concret care sunt regulile de circulație  ce se aplică în zonă incidentului dar răspunsul primit atât din partea Primăriei Sibiu cât și a Poliției rutiere Sibiu a fost unul sec: se aplică prevederile codului rutier.

Am acționat în instanță, dar toate cele trei complete de judecată din cadrul Judecătoriei Sibiu și Tribunalului Sibiu au emis o Decizie în defavoarea mea. Au fost ignorate toate probele și argumentele aduse de mine care, dacă ar fi fost analizate și luate în considerare, ar fi determinat o decizie corectă. Îmi susțin cele afirmate sub următoarele aspecte:

1. Nu s-a ținut cont de faptul că sancțiunea aplicată de Poliția locală nu are temei legal.

2. Prin Decizia definitivă a Tribunalului Sibiu se schimbă fapta consemnată în procesul-verbal și în Motivare, se precizează că mașină a fost oprită pe colț, în cadrul intersecției, fără să mai facă referire la distanță de 25 metri, motivul real, dar neîntemeiat al sancțiunii aplicate de agentul SPPL.

3. Au fost ignorate mijloacele probatorii:

a) Depoziția martorului  aflat în acel moment la față locului;

b) Probă video prezentată de intimată care, coroborată cu poză foto realizată de mine, confirmă faptul că mașină a fost parcată regulamentar, la colțul intersecției, înaintea marcajului de pe carosabil.

c) Adresă Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu prin care confirmă faptul că locul care face obiectul litigiului este prevăzut cu marcaj continuu, iar după acesta există linie discontinuă care permite  oprirea, staționarea sau parcarea.

d) Procesul verbal de contravenție este lovit de nulitate conținând afirmații neadevărate:

– absența mea de la locul incidentului;

Agentul constatator minte de două ori în procesul verbal, afirmând că proprietarul mașinii „Nu se află de față”!!! (Click pe document pentru mărire!)

– nemenționarea în procesul-verbal, întocmit la 4 luni și 2 săptămâni de la data incidentului (!), a obiecțiunilor mele depuse în scris la sediul intimatei, înainte de data întocmirii procesului-verbal.

În speranța unei analize și verificări a măsurii abuzive aplicate de Poliția Locală Sibiu, aflată în subordinea Primăriei Sibiu, de sancționare pe nedrept pentru o faptă care nu are temei legal, dar și pentru o clarificare privind regulile de circulație ce se aplică la locul care a făcut obiectul litigiului am adresat însăși Primarului Municipiului Sibiu o Petiție, care a fost declinata în competență de rezolvare chiar către Poliția locală! Evident că răspunsul Poliției locale s-a limitat la a invocă Decizia instanței, fără să-mi răspundă la întrebarea cu privire la regimul rutier al locului în care a avut loc incidentul după emiterea Deciziei Tribunalului Sibiu.

Urmare deciziei instanței și tot pentru clarificarea regimului rutier al locului incidentului am solicitat și mi s-a acceptat o audiența la directorul adjunct al SPPL Sibiu care, în mod mai voalat, îmi da dreptate dar „se ascunde” după Decizia instanței și găsește ca scuză pentru salariatul său faptul că asfaltul era acoperit de zăpada și că acesta a respectat procedurile de lucru și de sanctionare, conform adresei de mai jos. (Click pe document pentru mărire!)

„Scuza” ridicolă că asfaltul era acoperit de zăpadă la constatarea așa-zisei contravenții.

Presupun că a înțeles toată lumea, care a citit rândurile de mai sus, că am fost victima unui abuz și s-a comis o nedreptate – culmea, legalizată și consfințită de justiție! – deoarece, repet, sancțiunea aplicată de Poliția locală nu a avut temei legal, nu exista fapta invocată de agentul constatator, parcarea autoturismului acolo fiind cîât se poate de legală!

Acestea sunt instituțiile statului din Sibiu pe care le plătim din banii noștri. Trebuie să recunosc, însă, că am și eu o vină, și anume aceea de a fi avut încredre în aceste instituții, care ar trebui să ne reprezinte interesele și să ne apere de abuzuri. Chiar dacă amenda nu a fost mare, deși sunt pensionar, dar  m-a supărat enorm nedreptatea strigătoare la cer de care am avut parte, plus cheltuielile suplimentare cu cele trei procese, timpul pierdut inutil și stresul de care am avut parte.

                                                                                                                        Nicolaie NIȚU

PS: Înclin să-i dau dreptate jurnalistului de la „Justițiarul”, contactat înainte de trimiterea materialului de mai sus, care mi-a spus că, începând cu anul 2000, de la primul mandat de primar al lui Iohannis, Primăria Sibiu nu prea pierde procesele din „parohia” sa, adică de la instanțele sibiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *