Observator

Sibiu: Regionalismul imbecil, superioritatea ariano-hitleristă față de restul românilor și îndemnuri subliminale secesioniste, promovate de presa locală

  Sibiu: Regionalismul imbecil, pseudo-patriotismul local, superioritatea ariano-hitleristă a sibienilor față de restul românilor și îndemnuri subliminale secesioniste, promovate de […]

 

Sibiu: Regionalismul imbecil, pseudo-patriotismul local, superioritatea ariano-hitleristă a sibienilor față de restul românilor și îndemnuri subliminale secesioniste, promovate de presa locală

Sibiu… ce oraş frumos, nu-i aşa? Fostă capitală culturală europeană, şomaj care tinde spre zero, salarii bune şi istorie îmbelşugată. Cam atât, din păcate.

Sunt de aproape trei ani în oraşul ăsta „idilic” şi mi-e până peste cap, sincer. De fapt, mirajul ăsta cu „Vaaai, merg la Sibiu! E cel mai bun loc în care poate sta un student!” m-a ţinut trei luni de zile. Atât.

Nu mă înţelege greşit, mi-am făcut câţiva prieteni aici (acum îi pot număra pe degetele de la două mâini, ce bine), dar opt din zece oameni sunt de cea mai joasă speţă. Înainte să continui, vreau să ştii că îmi asum fiecare cuvânt scris aici. Nu scriu la comanda nimănui şi nu am niciun interes să mint.

Unde eram? A, da… la oameni. Îţi jur pe ce am eu mai scump că nu am văzut nicăieri (şi m-am plimbat destul de mult până acum) oameni mai rasişti, limitaţi, unilaterali şi mai plini de ei ca în Sibiu. Zici că aici s-au pus bazele civilizaţiei contemporane. Oraşul e frumos, într-adevăr, dar dacă nu eşti sibian, ai încurcat-o. Nu eşti acceptat din cauza a ceea ce scrie pe buletin. Şi mai ales (aici am vrut să ajung de când am scris primul rând) dacă eşti oltean.

Cum să-ţi zic eu, oamenii ăştia ne urăsc doar pentru simplul fapt că existăm. Au şi creat un fenomen numit „invazia sudiştilor” (ceva gen islamizarea Europei, dar la cote mai mici). Probabil că din cauza frustrărilor zilnice şi a lipsei de viziune şi toleranţă, au găsit şi motive:

 • ocupăm locurile de parcare ( de parcă e vina noastră că administraţia locală, deşi are un excedent bugetar care a atins un nivel record în ultimii doi ani, sparge banii pe camere de supraveghere de mii de lei în loc să facă parcări) ;
 • lucrăm pe bani puţini ( asta mă face să râd de fiecare dată. Am lucrat şi pe 800 de lei şi nu am plâns, sincer. Dar e uşor să te plângi când ego-ul tău este mai mare decât populaţia Chinei, nu?);
 • BMW-urile cu număr de VL (este doar o marcă de maşini nemţească, de calitate superioară. Nu văd care este problema. Ar trebui să mai scoată lumea capul din cochilie şi să dea o fugă la Constanţa, de exemplu. Trece câte un Porsche la fiecare 30 de secunde pe acolo);
 • vorbim cu perfectul simplu ( înţelesei că nu vă plăcu de noi când ajunserăm aici, dar este un timp verbal care se studiază prin clasele a şaptea sau a opta, dacă nu mă înşel. Luaţi câte o gură de praz, să vă mai treacă).

Şi poate că te întrebi de unde toată ura asta (sincer, nici eu nu ştiu). Îţi spun sigur că nu suntem chiar nişte barbari nenorociţi şi primitivi. Avem istorie, turism, locuri de muncă şi (poate pare greu de crezut) avem şi curent electric aici. Cred că singurul lucru negativ pentru care este renumită Vâlcea este denumirea de Hackerville (chiar dacă o parte dintre băieţii care au spart baze de date internaţionale lucreză la NASA şi Pentagon acum).

Revenind la Sibiu, am observat că ura asta pentru oamenii „extracomunitari” este alimentată, mai ales, de presa locală. Studiez Jurnalism la ULBS, nu spun prostii, crede-mă (din cauza faptului că mereu atrag atenţia cu privire la modul de abordare a subiectelor, viitorul meu în presa locală este compromis. De aceea voi pleca la Bucureşti). Oamenii sunt trataţi altfel, iar asta denotă amatorismul… pardon, profesionalismul din presa locală. Dacă are loc o infracţiune şi făptaşul nu este sibian, articolul începe cu „un moldovean/oltean/doljean/vâlcean/ieşean a….”, iar dacă este din Sibiu, se începe cu „un bărbat/o femeie…”. La polul opus sunt oamenii care au realizări. Dacă cel sau cea care afăcut ceva notabil este din Sibiu, se începe cu „sibianul/sibianca…”, iar dacă este cineva din afară, se începe cu… a, stai… nu se scrie despre asta.

Am organizat, împreună cu colegii mei şi două cadre universitare, o întâlnire cu presa din Sibiu. Când am ridicat problema menţionată mai sus, mi s-a răspuns „o facem pentru numărul de vizualizări”. O minciună sfruntată servită naivilor care o cred. Dacă meseria asta îmi va cere să arunc cu noroi în cineva doar pentru nişte bani în plus, iau în calcul un job pe plantaţiile de căpşuni din Spania.

Am scris cam mult…dar mai am două idei şi termin, promit. Erau amplasate prin Sibiu nişte pancarte (cred că aşa le zice) pe care scria „Sibiu – oraşul bunelor maniere” (fuck off, nici vorbă de aşa ceva).  Sunt străzi cu mormane de gunoi pentru că oamenii nu aruncă la coş, sunt tot felul de dubioşi care agresează verbal şi fizic lumea, tentativa aia de clown din centru are vocabularul unui puşcăriaş rus iar taximetriştii sunt care mai de care mai murdari, plus că regulile de circulaţie sunt făcute doar pentru începători, nu?

Ultimul lucru pe care vreau să îl punctez are legătură cu ULBS-ul. Universitatea asta ţine oraşul în viaţă, jur. Mii de studenţi vin aici anual. Probabil că eşti un om inteligent, fă un calcul: mii de chirii, taxe, maşini, consumatori şi sute de plătitori de restanţe. Asta este reţeta succesului. Chiar dacă spaţiile de cazare sunt, în două cazuri, sub orice critică, nimeni nu se plânge. De ce? Nu au altă variantă. Oricum, glumele şi subtilităţile legate de locul de origine sunt ca la ele acasă în clădirile ULBS-ului, dar nu voi vorbi despre asta acum.

Ca o concluzie a romanului scris mai sus, dacă aş mai avea 19 ani, nu aş veni la Sibiu nici dacă ar fi ultimul centru universitar din lume. Nu sunt singurul care este de părere că oraşul ăsta e supraevaluat şi plin de frustraţi care se lasă amăgiţi de pastiluţele livrate de presă. Doze mici şi zilnice de amatorism şi rasism.

Oraşul bunelor maniere…

                                                                                                                                          David PĂUN

Sursa: http://sibiulinimagini.ro/sibieni-vs-olteni-doze-mici-si-zilnice-de-amatorism-si-rasism/

 

 

7 Comments

 1. Bravo ma valcene! Si eu cind le spun la unii ardeleni ca, pacat de strabunicul meu, luat prizioner linga Sibiu in 1916 si de cei doi frati ai lui , morti la Marasesti, ca au contribuit la faurirea Romaniei Mari si ei, acesti “sibieni” de azi, dezonoreaza faptele stramosilor nostrii!a3Sigur,ardelenii au luptat impotriva aliatilor Romaniei, dar au fost implicit, fara voia lor, impotriva Marii Uniri! Numai crezul in romanism al liderilor politici ardeleni, alaturi de faptele de lupta ale “miticilor regateni”, au realizat Romania Mare! pacat ca azi o “darama” alde Klaun, Banciu, Gherman si Rares Bogdan, ultimii 3 ,de la Cluj!

  • alex

   Felicitari pentru comentariu! Ma unge la inima! Am trecut de multe ori prin Sibiu, chiar am stat vreo 2 luni pe la niste cunostinte, dar am spus ca nu ma mai duc pe acolo! Impartasesc opinia ta!

 2. Virginia

  Un lucru nu cu mare însemnătate,dar subliniez acest separatism: cu ani in urmă la nunțile lor se cantau doar ,,de- ale lor”, pe când la noi in Dobrogea din totdeauna s- au cantat piese din toate zonele țării!

 3. Cristian

  Si de ce ar fi frumos Sibiul ? Pentru medievalitatea cladirilor cu peretii jupuiti de vreme si varietatea culturala cu tendinta volkswagen izbit in zid ? Daca nu m-as trezi in fiecare dimineata intr-un cartier nou de la periferie, facut cu gust de statiune si priveliste spre muntii Fagaras, jur ca as crede ca sunt in orasul lui Hitler. Sunt moldovean si Sibiul mi se pare cel mai urat oras din Romania.

 4. EmiG

  Român contra român, pentru beneficiile potentaților și îmbogățiților psd, pnl, alde sau udmr. Bravos, națiune! E plină România de milionari penali și noi ne certăm că unu e din Teleorman iar altul hitlerist de Sibiu. Așa se întâmplă când Gura e mai iute ca Judecata și bunul simț.

  Nu există prostie mai mare ca a săracului care se bate cu alți săraci să apere un bogat hoț.

  Nu există prostie mai mare decât a spune că Johannis e hoț, doar ca să aperi pe Dragnea, sau să spui că Dragnea e hoț, doar ca să aperi pe Johannis.

  Dar principiile democratice când le apărăm? De exemplu “fără penali în parlament”? Dar drumul spre civilizație când îl apărăm? Dar renunțarea la naționalismul ieftin care ne face să credem stupid că ne-am putea măsura cu rușii sau cu americanii de la egal la egal, când? Când vom învăța să facem alianțe în loc să fim vasali? Când vom învăța să fim frați, olteni, ardeleni, moldoveni, maghiari, turci sau țigani, pentru că ne încalecă bogații hoți, moștenitorii nomenclaturiști ai lui Ceaușescu, care ne vor izolați de lumea civilizată, la fel ca el, să ne mulgă mai bine? Să ne pună jug?

  Vă spun ce cred: când o să vorbim limba română toți. La propriu și la figurat.

  Numai când românii vor vorbi și scrie corect româna, numai când maghiarii încăpățânați vor înțelege în românește că nu-i urăște decât prostimea, când țiganii vor înțelege românește că nu o să le fie niciodată bine, dacă nu există respect reciproc, dacă nu respectăm legile pământului ăstuia!

  Când o să înțelegem românește că e o prostie să ne certăm între noi pentru un partid sau pentru un politician bogat…

  Când o să fim români cu adevărat, nu ardeleni, nu olteni, nu moldoveni, nu bozgori, nu ciori, ci ROMÂNI.

  Și când o să apărăm idei, nu politicieni.

  Când o să alegem oameni care iubesc România, nu penali și circari, baroni drogați de Madagascar, curve și impostori, incompetenți și agramați.

  Și asta nu se va întâmpla până nu vom vorbi și scrie corect limba română. Până nu vom vorbi toți aceeași limbă! Curată, frumoasă și cu bun simț, înțeleaptă și echilibrată!

  Așa să ne ajute Dumnezeu!

  • RO

   N-as crede ca doar limba romana scrisa si vorbita corect ar rezolva problema. Stim cu totii destule cazuri de “intelectuali de elita” care debiteaza o gramada de prostii si abjectii, si de oameni fara scoala care dau dovada de foarte mult bun simt. Antidotul consta in informarea corecta, mai multe cunostinte de istorie si cultura si, poate mai important la noi, mai putina imbecilizare de la tembelizor – de aici provin masele de prosti din ultimii ani, din care categorie fac parte si astia care se cearta intre ei pentru mizerii dovedite gen PSD, PNL, USR sau UDMR (vorba aia: aceeasi mizerie, cu care doar imbecilizatii mai voteaza dupa 28 de ani de “marete realizari”).
   Revenind la articol, eu am fost de destule ori in Sibiu si in Cluj-Napoca, am stat cateva zile de fiecare data si m-am si plimbat destul, si n-am intalnit aproape deloc astfel de specimene tampe si gretoase gen ala din fotografia cu “Sibiul nu este Teleorman”. Dimpotriva, si in Sibiu si in Cluj-Napoca oamenii erau mai degraba bucurosi sa mai schimbe o vorba cu “musafirii” din restul tarii (eu sunt din Bucuresti), desi in general dau impresia ca sunt cam inchisi in ei. Apropo, chiar crede cineva ca individul din fotografie era doar un spalat pe creier oarecare, din categoria Sabin Gherman, si nu un securisto-sorosist ? Eu nu.
   Legat de oras, cred ca depinde si de gusturi. Ca dezvoltare si fiind si un oras mic, nu se compara cu Bucuresti sau Cluj-Napoca, insa nu e rau deloc daca cauti un loc mai placut si linistit si curat si totusi oras. Mi-a placut si centrul istoric (Piata Mare si unele stradute din jur ceva mai putin), insa cel mai bine m-am simtit prin cartierele de case construite in perioada interbelica si comunista, combinate cu cladirile mai vechi din zona.
   Nu in ultimul rand, preturi cam mari.

 5. Cristian

  Pai Sibiul e europenizat, nu mai stie ce-i aia romanism. Valcea e manelizat… Si moldovenii sunt argati pe la straini.
  Vai de mama ei de natiune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *