Editorial

Simona noastră a surclasat-o pe rusoaică! Clase diferite…

      La Paris, Simona Halep ar fi câștigat detașat, dacă Federația internațională de Tenis, așa cum ar fi fost […]

 

    La Paris, Simona Halep ar fi câștigat detașat, dacă Federația internațională de Tenis, așa cum ar fi fost normal, cu ani în urmă ar fi introdus în regulament interdicția ca jucătorii sau jucătoarele să scoată strigăte animalice în timp ce joacă. Tenisul, sport al eleganței, al distincției sportive, a pierdut mult de când tenismenilor disperați că pierd, că s-ar putea să piardă, li s-a permis să ragă pe teren! Să zbiere ca toți dracii!

    Rusoaica, cu răcnetele ei inestetice, n-a mai avut niciun farmec feminin, icnea la fiecare minge atât de dizgrațios, de dezolant!… Atât de vulgar! N-ai fi zis că o femeie poate să scoată asemenea gemete impudice de față cu mii de spectatori!… Putin nu s-o fi supărat?!

   Asta a făcut ca Simona noastră s-o întreacă net de rusoaică la capitolul ținută și demnitate sportivă. Adică a surclasat-o pe rusoaică la capitolul la care bolșevica se zicea că este cea mai tare din parcare: aspectul fizic! S-a tăvălit pe jos, amârîta, a icnit din toți borjocii, n-a schițat un zâmbet tot meciul, se „exterioriza” după fiecare minge în stilul cel mai necivilizat posibil! Căci asta înseamnă comportament civilizat: să te stăpânești, să nu-ți etalezi cu indecență „trăirile”! Noisy man never gentleman!…

    Machedoanca noastră și-a stăpânit reacțiile cu cea mai autentică dignitate, a zâmbit discret la unele mingii, s-a mișcat pe teren senină ca o arătare în vis, aproape șăgalnică, aducându-ne aminte de alte armânce de mare ținută morală și fizică. Se vădea bine pe ea, ca un veștmînt diafan, spiritul constănțean, care pune mai presus de victorie eleganța și decența prezenței în arena sportivă, o anumită detașare, străină disperării cu care adversarul vizează victoria. Nu! Victoria cu orice preț nu este un principiu românesc, recte ar(o)mânesc…

 La dignité avant toute chose!, acesta este stilul machedonesc în istorie! Dar și în tenis!, așa cum ne-a dovedit-o încă o dată Simona noastră!

    La vremea lor, Ilie Năstase și Ion Țiriac ori Sever Mureșan au înfruntat și ei răgetele adversarilor, atât de penibile, impunând aceeași diferență. Adică un stil românesc în tenis! Stilul demnității!

   Bravo, Simona! Suntem mândri de tine, că ești de-a noastră! Ești pe drumul cel bun! Tenisul este mai înainte de orice un joc, o joacă între oameni sănătoși la minte! Nu te mai pune cu toate mutantele! Sunt convins că le vei veni de hac în curând!

 Nota bene: cuvîntul robot este unul dintre puținele cuvinte rusești intrate în vocabularul internațional. Prin adversara de sâmbătă a Simonei acest cuvînt, ROBOT, a devenit și termen sportiv… Mai bine lipsă!

 

                                                                                                               Ion COJA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *