Remember

Sinucideri uitate

  Cînd am aflat de sinuciderea lui Rareș Demian, am postat un comentariu încheieat astfel: „Sinuciderea lui Rareș Demian m-a […]

 

Cînd am aflat de sinuciderea lui Rareș Demian, am postat un comentariu încheieat astfel: „Sinuciderea lui Rareș Demian m-a cam zguduit un pic, mai ales că nu este prima de acest fel printre patrioți. Vreau ca după ce îmi revin din oboseala ultimelor zile să scriu despre aceștia.

Rareș Demian

Mă țin acum de cuvînt și scriu exemplele despre care îmi aduc aminte.

2 martie 1989 – Liviu Cornel Babeș își dă foc și coboară ca o torță aprinsă înaintea turiștilor străini aflați pe pîrtia Bradu din Poiana Brașov lăsînd în urmă o pancardă pe care scria „Stop Mörder! Brașov Auschwitz”.

Aici s-a sinucis Liviu Cornel Babeș.

8 iulie 1993 – Călin Alexandru Nemeș se spînzură în podul casei sale. Călin Nemeș, eroul revoluției de la Cluj, care s-a dus cu pieptul gol în fața soldaților comandați de căpitanul Carp Dando, care l-a rănit el personal cu pistolul propriu (după 1989, Carp Dando a fost avansat pînă la gradul de locotenent-colonel iar dosarul său a fost închis, cu ajutorul CEDO!).

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/justitia-omeneasca-nu-facut-dreptate-capitanul-clujean-ordonat-foc-revolutie-fost-avansat-grad-constiinta-12-morti-26-raniti-_

https://www.stiridecluj.ro/social/procesul-revolutiei-de-la-cluj-s-a-inchis-florian-caba-si-carp-dando-au-scapat-de-pedeapsa

Călin Alexandru Nemeș cu pieptul gol în fața soldaților (decembrie 1989, Cluj).

A luptat pentru aducerea în fața instanței a celor care cu sînge rece au ucis revoluționari (unii dintre aceștia, împușcați în cap). Dar nu se vroia asta așa că, dezgustat și de noua societate, asta numită democrată, s-a sinucis.

28 sept. 2001 – Radu Chesaru înființează, în aprilie 1989 și în ilegalitate asociația „Vulturul Brîncovenesc”. Este arestat, eliberat pe 22 decembrie și pleacă direct la revoluție. Ion Iliescu a vrut ulterior să îi înmîneze certificatul de revoluționar dar Radu Chesaru, ca și Nica Leon, cu o altă ocazie (la aniversarea CPUN), „Când preşedintele a ajuns în faţa lui Radu, acesta din urmă a dus mâinile la spate şi i-a spus în faţă fostului politruc: «Nu dau mâna cu un criminal! N-am nevoie de diplomă de lovitură de stat!» Ion Iliescu a înghiţit în sec şi a trecut mai departe.

A luptat cît a putut și după 1990,  dar cînd Iliescu a revenit în fruntea țării a fost nevoit să demisioneze din funcție. Scîrbit și el de România de azi, în ziua de 28 septembrie 2001 este găsit împușcat în piept, în subsolul casei. Lîngă el era un AKM.

După sinuciderea lui Rareș Demian, discutînd cu Nelu Iofciu, am mai aflat de un caz – George Constantinescu, președintele Asociației Luptătorilor din Decembrie 1989. Sper să nu uit să atașez o fotografie din 22 dec. 1989 de la CC al PCR – în partea dreaptă sînt eu, în partea stîngă (cu ochelari) este George Constantinescu. Auzisem că a murit, dar nu știam amănunte. Nelu mi-a spus că a fost găsit împușcat, cu arma lîngă el. Ancheta a conchis că uitase un glonț pe țeavă și cînd o curăța, aceasta s-a descărcat accidental. Bine băieți, voi sînteți specialiștii, așa o fi. Nu dă bine să se știe cum revoluționarii se sinucid. Am căutat informații pe net să aflu mai multe – nu am găsit nimic scris despre el.

Acum, s-a sinucis Rareș Damian.

                                                             *

Ce îi aseamănă și ce îi deosebește pe toți aceștia?

Ce îi aseamănă? Se spune că toți au fost nebuni. Nu, nu au fost nebuni, au fost patrioți, oameni cu un curaj deosebit și cu un spirit de sacrificiu deosebit,  cinstiți și curați la suflet.

De ce au recurs la gestul lor? Nu știu. Este evident că acești luptători de excepție    prin întreaga lor ființă au avut o cădere psihică. Poate fiindcă dezamăgirea ajunsese prea mare. Poate că și-au dat seama că nu se mai poate face nimic pentru binele acestei țări, și atunci au abandonat lupta.

Ce îi deosebește? Liviu Babeș a protestat împotriva lui Ceaușescu, și atunci este comemorat oficial și astăzi. Ceilalți au protestat împotriva răului făcut acestei țări chiar de conducătorii ei de trei decenii – și atunci nu sînt comemorați, nu îi pomenește nimeni, să se aștearnă uitarea peste numele lor.

Dumnezeu să îi odihnească pe toți!

Am scris aceste rînduri pentru ca tinerii să știe că aceștia sînt adevărații eroi ai României moderne, care au dat jertfa supremă, nu cei despre care auziți la TV.

                                                                                                      Dan Cristian IONESCU

Nota redacției: În data de 7 Octombrie 2011 s-a sinucis și revoluţionarul brașovean Nicolae Samson, vicepreşedinte al Asociaţiei „Braşov Decembrie 1989″.

Citiți și:

Rugăciunea unui dac

1 Decembrie 2019 : sinuciderea unui dac tânăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.