Observator

Snoavele lui Ghiță la șezătoarea lui Cristoiu

            Noi – spectatori căscați, Ghiță – om de servicii Uriașă țeapă trasă de Sebastian […]

 

          Noi – spectatori căscați, Ghiță – om de servicii

Uriașă țeapă trasă de Sebastian Ghiță. Și românilor, și sârbilor! Și grozavă lovitură de marketing dată de Evenimentul Zilei. Încă nu s-a mai întîmplat ca un ziar să stea cu sigla preț de 45 de minute pe patru canale de televiziune. Succesul enorm obținut prin această prezență ostentativă a siglei în mijlocul ecranelor este însă contracarat de ploaia de înjurături la adresa lui Sebastian Ghiță. În primul episod, Sebastian Ghiță, un urmărit internațional pentru cîteva infracțiuni din zecile pe care numai Dumnezeu le știe, a zburdat în voie. Parcă era nevinovatul Europei, urmărit de khmerii roșii sau de trupele Viet Cong-ului. Din acest punct de vedere, pot zice că Ion Cristoiu l-a iertat. Unii zic că l-a evitat. Poate că l-a și compătimit. Toată partea de început a dialogului (căci interviu n-a prea arătat) a fost o încălzire, o punere în temă a unei abordări mai degrabă epice. Ca exercițiu pentru un roman de spionaj sau pentru o povestire despre un fugar, dialogul cu Ghiță a fost unul folositor și plăcut. Băbuțele au plîns, iar duduile de la România TV au suspinat. Ca abordare a unui infractor urmărit internațional, întîlnirea a fost mai degrabă un soi de zero tăiat în patru. Sau o legendare a lui Ghiță în spațiul sârbesc. Sau ca o periere elegantă pentru a evita răscolirea afacerilor necurate care duc la SRI. Din acest punct de vedere, nici producătorul Dan Andronic, nici Ion Cristoiu, nici suferindul și speriatul Ghiță nu au fost curioși. Nu ne-am ales decît cu o poveste în jurul unei fotografii care răspunde unei curiozități feminine a publicului. Cum arăta Codruța în vie? În trening, în chiloți, în costum deux pieces sau în rochie mini? Probabil că acest mare secret al spionajului internațional se va dezvălui publicului în episoadele următoare. Oricum, discuția cu Sebastian Ghiță nu părea a fi stimulată de legăturile personajului cu serviciile secrete românești, nici cu cele străine, est-vestice. Pînă la urmă, Ghiță se întîlnea regulat cu membrii rezidenței americane în România. Și ce dacă, par a fi exclamat producătorul și interlocutorul urmăritului. Presupun că nu pentru stick-uri, semințe sau jocuri electronice se întîlneau ei.

Pe mine mă interesează personajul și agentul Ghiță. Agent de informații în colaborare strînsă și contractuală cu serviciile, om de influență totală pe lîngă premierul Victor Ponta, ins despre care se spune că îi dirija deciziile și alegea contractele pentru grupul său din Ploiești etc. Ce rol a jucat Giță pe lîngă Ponta? A cercetat Comisia lui Manda o asemenea prestație? Doamne ferește! Ce rol a jucat Ghiță în Comisia de supraveghere și control al SRI? Ce rol a jucat Ghiță în eliminarea unor oameni din PSD și din preajma lui Ponta? Mă grăbesc să adaug că există o înregistrare audio a unei discuții între Sebastian Ghiță și mîna sa dreaptă din ASESOFT, în care Ghiță se laudă cum a deturnat congresul PSD și a pus la cale blocarea lui Cristian Diaconescu pentru a face loc alegerii lui Victor Ponta. Ghiță, nu umbra, nu duhul său se laudă cu asta. Și nu a cercetat nimeni. Nici preluarea Realității TV, operațiune infracțională a lui Ghiță și a serviciului în a cărui comandă s-a aflat.

Întrebările pentru Sebastian Ghiță sunt nenumărate, pe capitole, pe domenii, pe dosare, pe cauze. De la politică la bani, de la operațiuni secrete la răsturnări spectaculoase de situație. Cum a devenit el, din partener și colaborator al SRI, o țintă și un dușman al Binomului? Care este logica acestei schimbări spectaculoase de atitudine și ce a determinat-o?

Răspunsurile la aceste întrebări ar putea eventual genera cutremure. Fotografia din vie, în nici un caz!

Pe tot parcursul jocului cu filmulețe, fotografii și intervenții telefonice sau interviuri, Sebastian Ghiță n-a spus nimic. Căcățișuri despre niște excursii, despre niște chefuri, despre niște întîlniri pe terase sau în vii (nici măcar amoroase). În rest, tăcere! Parcă ar fi vorbit însuși Florian Coldea sau George Maior, cei care n-au auzit, nu știu, nu comentează, nu recunosc, dar au băgat România sub controlul total al serviciilor secrete. În tot acest scandal, Sebastian Ghiță s-a purtat ca un agent de mare importanță pentru mai multe blocuri și tabere.

Nu ne rămîne decît să așteptăm celelalte episoade. O nevinovată diversiune, un interviu îngăduitor sau o aiureală ca multe altele?

                                                                                                                                   Cornel NISTORESCU

Sursa: COTIDIANUL

3 Comments

  1. MURARIU DOINA

    ASA ESTE TOTUL E ADEVARAT,ACEST INDIVID ONEROS CARE NU SE STIE DE CE ,KOVESI LA AVUT CA PRIETEN APROPIAT,A FURAT EFECTIV BUGETUL ROMANIEI INPREUNA CU SRI-DNA SI ACUM SE DA MARE VICTIMA,ASA VICTIMA CU SUTE DE MILIOANE DE EURO IN CONTURI TOT SA FII,NU A SPUS NIMIC ,EXACT CA PRIETENII LUI ,,FLORIN SI CORDUTA,, NU STIU DE CE MOCIRLA3 S-A BAGAT IN ACEST CIRC DIN CARE NU A REIESIT NIMIC,TOT SE LAUDA CA DA EL FILME SI POZE DAR ,EU CRED CA NU CA ARATA NIMIC,PT. CA ACEST BANDIT MINTE CUM RESPIRA ,ASA CA DRAGI ROMANI FRAIERI ASTEPTATI SA VA MINTA GHITA BANDITUL IN CONTINUARE.

  2. MURARIU DOINA

    ASTIA ,MAFIOTII MAIOR,COLDEA,KOVESI,PONTA,DANCU PROBABIL CA S-AU INTELES SA NU SPUNA NIMIC ,SE VEDE DIN CEEA CE SPUN CA SA NE ABUREASCA PE NOI FRAIERII CARE NU AM FURAT COT LA COT CU EI SI CU AMBASADELE STRAINE CARE AU DEVALIZAT ROMANIA.

  3. Ati observat modelul?! Vine unul si zice ceva, orice, care ne priveste si numai tangential si sar “deontologii” de cur, sa ne explice ei cine-i ala si cum trebuie sa intelegem ce zice el, sa nu cumva sa ne “vatamam” de la prea multa gandire… La fel ca judecatoarea aia, fosta sefa sectiei penale din ICCJ, care spunea ca nu publica opiniile separate, ca sa nu deruteze cetateanul… De fapt, asta e chiar statul “vertical si protectiv” in fundul gol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *