Remember

Socrul lui Eduard Hellvig, milițianul care l-a făcut pe Corneliu Coposu să plângă

    O poveste simplă și emoționată, dar și cu oarece tîlcuri, relatată nu demult în presa din Sălaj  de către […]

 

 

O poveste simplă și emoționată, dar și cu oarece tîlcuri, relatată nu demult în presa din Sălaj  de către fostul secretar personal al lui Corneliu Coposu, l-am numit pe Ionuț Gherasim, care își amintește singurul moment din ultimii ani de viață ai Seniorului cînd acesta nu și-a putut stăpîni lacrimile.

Se întîmpla în luna mai 1990, pe vremea cînd mulți români încă băgau mîna-n foc că fostul deținut politic se relaxase, în comunism, la Paris, bîndu-și cafeluța sub turnul Eiffel, potrivit ticăloasei propagande feseniste a vremii.

Ion-Andrei Gherasim, aflat recent la Bădăcin, comuna natală a lui Iuliu Maniu, a relatat la o întîlnire publică o întâmplare de care a avut parte la prima vizită în Bădăcin, jud.Sălaj, alături de Corneliu Coposu, imediat după Revoluție, pe 3 mai 1990.
Faptele se petreceau în campania electorală pentru alegerile din 20 mai 1990, iar Seniorul, el însuși din Sălaj, comuna Bobota, alesese să facă o vizită la casa memorială a lui Maniu, al cărui secretar fusese, în tinerețe.

„Din păcate, în fiecare localitate a județului Sălaj, am fost întâmpinați cu pietre de către rromi atât la Șimleu, cât și la Bădăcin, Bobota și Zalău” relatează Gherasim.

El mai spune că, odată ajunși la Bădăcin, însoțiți fiind de către fostul șef al poliției județului Sălaj, un domn colonel, „a fost prima și singura dată, după 1990, când l-am văzut pe președintele Coposu cu lacrimi în ochi, în momentul în care a încercat să intre în casă, și nu a putut, deoarece conacul era închis cu lacăt. Mă aflam la 20 de metri de casă și lângă mine erau încă doi colaboratori ai Seniorului: Marius Lupuțiu, decedat din păcate, și Mișu Barcan, precum și colonelul Viorel Dumitraș, care îi spunea unui subaltern de-al său următorul lucru, și asta vă rog să o transmiteți mai departe, dragi sălăjeni: «Niciodată, cât voi fi eu șef al poliției Sălaj, Coposu nu va intra în această casă!» Aceste cuvinte le-am auzit eu personal, pe data de 3 mai 1990”.

Ani mulți au trecut, de la întîmplarea relatată de secretarul Seniorului, iar eroii poveștii și-au urmat, fiecare, destinul propriu.

Corneliu Coposu s-a stins și a intrat în legendă.

Colonelul Viorel Dumitraș și-a văzut liniștit de carieră și s-a îmbogățit din leafa de polițai, pînă la a-și permite, la un moment dat, să-și împrumute cu lejeritate ginerele cu uriașa sumă de 150.000 de euro.

Un ginere care, recent, a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis pentru șefia SRI.
La urma-urmei, nu spunea chiar președintele, acum cîtăva vreme, că trebuie să ne împăcăm cu trecutul?

                                                                                                 Bogdan Tiberiu IACOB

 

11 Comments

 1. Marcu Vasile

  Poate e adevarata povestea , dar s-o cam lasam moarta cu eroul Coposu !!!! Au fost si alti detinuti politici care nu s-au ingramadit in fata !!! Dar nu cred ca vorba ” de morti numai de bine ” mai e valabila daca s-ar dori aflarea adevarului pur despre acest om !!! Cine va avea curajul sa o faca ??? Nu uitati ca si Ceausescu a facut puscarie si ajuns la putere , a devenit erou !!! Istoria se repeta la noi romanii ???

  • Jiescu

   Coposu nu s-a” igramadit in fata” cum spui; a ramas acelasi om vertical si modest pe care tu nu ai cum sa-l intelegi, de vreme ce-i legi numele de un ticalos ca Ceausescu.

  • Florin Cuc

   MĂI TATAIE VASILE MARCU! HABAR NU AI CINE A FOST CORNELIU COPOSU ŞI DE CE ESTE VENERAT ŞI RESPECTAT ŞI AZI DE CINE L+A CUNOSCUT SAU MĂCAR A CITIT DESPRE EL! AŞA CĂ PUNE MÂNA PE CĂRŢI, MAI DĂ O CĂUTARE PE NET ŞI DACĂ NU ŞTII DESPRE CE E VORBA, MĂCAR FĂ+ŞI UN BINE ŞI NU-ŢI DA CU PĂREREA, SĂ NU PARI PROST!

  • Paul

   Indiferent cine esti,daca n-ai stiut pana acum, afla ca esti un avorton, o jigodie, de fapt nu poti fi mai mult decat un RAHAT de om!

 2. Doamne, cum se mai țin ei unul de altul, precum kakatul de kurul porcului !

 3. Teodorescu Aurel

  Trebuie să luăm în seamă opinia d-lui Marcu Vasile. Faptele(politice) caracterizează un om(politic) şi nu laudele fără acoperire faptică.

 4. elena

  M-a cutremurat povestirea.Din fericire am avut ocazia sa fiu aproape la una dintre sedintele PNT-cd a carui membra eram.Un om de un bun simt greu de gasit la leprele de la conducere de acum a tarii.Apoi s-a imbolnavit.Mai tarziu prin organizatia de femei am avut fericirea sa le cunosc pe cele doua surori doamnele Rodica si Flavia Coposu.Doua doamne deosebite.Am participat la mai multe comemorari ale Seniorului.

 5. IQ100

  Cautati Corneliu Coposu fumând în închisoare, pe vremea lui Carol II, când o vizita în celula, pt o discuție, pe Hannah Rabinson, ulterior Pauker.Bufnitele nu sunt ce par a fi.
  Dacă Iuliu Maniu a fost agent englez și gay și are o imagine retușata de ce nu putem fi circumspecți cu orice erou ni se propune?

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.