Colimator

Sondaj IRES: Românul, frate bun cu Big Brother, se vrea cipat, vaccinat, supravegheat și fără prea multe drepturi și libertăți!

  Criza coronavirusului și lupta de clasă. Jalonarea terenului de către IRES: 61% de acord cu cipul subcutanat Zilele acestea, […]

 

Criza coronavirusului și lupta de clasă. Jalonarea terenului de către IRES: 61% de acord cu cipul subcutanat

Zilele acestea, serviciile își calibrează armele pe turma de ovine pe care patria o aliniază grațios la dispoziția „vînătorilor” de prin corporații și multinaționale. Acum se fac estimările în privința cantităților de furaje destinate populației ovine/bovine etc. A lungimii lanțului. A cum se fac proiectele viitoare de spălare a creierelor. N-am să stau să dezbat pe acronime, dar devine evident că se caută reacțiile mulțimii față de chestiuni precum suprimarea libertăților, a vacanțelor, a relațiilor sociale nemijlocite, hranei, băuturilor, accesul la servicii de telefonie și net, programe TV, divertisment.

Importante rămîn și grupele de vîrstă, studiul aplecîndu-se pe două grupe ce includ persoanele pînă la 50 de ani, o grupă 50-65 de ani și 65+. Grupa „de risc”. Grupa care trebuie eliminată fizic din societate. Nu degeaba, căci se vede cu ochiul liber și în cercetarea IRES că aceasta este generația care ține încă de valorile tradiționale din societate, de familie, probabil și de școală și de Biserică.

Apoi, deși există deja definite către o sută de genuri, miracol (!), securiștii tot la femei și bărbați reduc lucrurile, fiind atît de „anti-gay” cînd fac măsurătorile. Ț-ț-ț… Vai-vai! Și nu se iau în calcul aerosexualii? Cei gender fluid? Dar de ce? Dar cei trans? Cei gender neutral?

Deci, IRES întreabă, boborul răspunde. Care este lucrul cel mai de preț care i-a lipsit boborului pe timpul izolării? Avem, în primul rînd, un scor „nasol” de 49% din populație – mascul alb, heterosexual, vîrstă de 65+, cu școală puțină, rezidență rurală și votant PSD – adică vîrful de lance,  care afirmă că i-a lipsit „compania celor dragi”. Familia. Nasol. Cu nota, că școlarizarea pare să înlăture dorul de cei dragi, la cei cu studii „înalte”, dorul coboară la 37%. Nu că e minunat că de îndată ce și-a încropit cetățeanul o patalama, o diplomă, imediat devine atît de iimportant încît nu se mai poate înjosi cu propria familie?

https://cmedia.romaniatv.net/other/202005/sondaj-ires_61427200.pdf

Totuși, 76% susțin că sînt îngrijorați pentru viața familiei. Spre norocul lor, 68% au mare încredere în sistemul național de sănătate. Iar încrederea în doctori e de 84%! Cu toate astea, 75% nu s-au obosit să-și consulte medicul de familie. Sigur, dacă am compara și cu sondajele mai vechi, am vedea că îi consideră pe doctori hoți și spăgari. Numai că, acum, virsul gripal a scăpat de sub control și e mai monstuos decît ciuma! Deci doctorii sînt cei mai buni. Nici vorbă să fie șpăgari de data asta!

Drepturile și libertățile par să preocupe 28% din populația bărbătească și 20% din cea femeiască, dar grupei de vîrstă de peste 65 de ani i se cam rupe de drepturi și nici școlarizarea nu influențează cifra, doar proveniența regională, anume pe moldoveni pare să-i preocupe mai mult drepturile și libertățile. La fel, votanții PNL par mai interesați (23% față de 16% votanți PSD).

În paranteză fie zis, deși 28% dintre cetățeni sînt interesați de drepturi și libertăți, din întreaga țară abia dacă se pot strînge 200 de inși în Piața Victoriei ca să și facă ceva pentru aceste drepturile și libertățile „de care sînt interesați”. Iar acum, știu și serviciile. Nu c-ar fi fost o mare supriză cum explodează mămăliga.

Urmează călătoriile și vacanțele – care i-ar fi interesat mai ales pe bărbați (dublu față de femei!), mai ales pe cei tineri și aproape deloc pe cei cu vîrstă de 65+, cei cu puțină școală nu își doreau vacanță, cei cu studii înalte – în proporție de 23%. Cei mai interesați ar fi votanții PNL.

Deci astea au fost marile „lipsuri” resimțite. Cca. 4% nici nu au perceput vreo lipsă.

                                        Consumuri

Izbitor este faptul că 44% au consumat mai puțin alcool sau deloc! Fie populația s-a crăcănat în fața Coronavirusului, speriată fiind, ori că „pandemia” a luat-o pe nepregătite, dar fapt e că abia 3% spun că au consumat mai mult decît de obicei, 28% au băut „ca de obicei”. Ca să nu spun că 25% abordează o superioară negare, un „nu e cazul”…

La depășiri de consum se disting votanții USR (peste 8% au tras mai mult la măsea), campioni la băutul „la fel ca înainte” tot votanții USR – 41%, ca și la „nu e cazul”, unde avem 24% abstineți. Băutorii „economi” au fost votanți ai PSD, anume 61% susțin că au băut mai puțin.

Mai remarcăm un fapt interesant: cei cu școală mai multă au consumat mai mult acool și, la fel, s-a băut mai mult în sud decît în Transilvania-Banat și în Moldova, mai exact sudul bate cumulat Transilvania-Banat și Moldova și mai poate și respira.

În mod surprinzător, cei care au băut mai puțin se regăsesc în Transilvania-Banat (unde scăderea este de 48%).

Fumatul a crescut pentru 11%, a rămas în proporție constantă la 18%, alți 18% fumînd mai puțin, iar un șocant 53% zice că nu fumează. Fumatul a crescut pe perioada carantinei la grupa 18-35 de ani din urban, votanți PNL.

Mîncarea gătită a fost în epicentrul preocupărilor. A sporit cu 33% pentru unii, a rămas la fel pentru 63%, reducîndu-se abia în cazul a 4% dintre cetățeni. Consumul de carne a fost mai mare abia la 7% din cei chestionați, identic ca înainte pentru 72%, fiind mai modest pentru 20%. Fructe mai multe au ajuns pe masa a 28%, în aceeași cantitate au rămas la 56%, mai puține în cazul a 15%. Mîncatul în sine a devenit o activitate mai importantă pentru 22%, rămînînd în tiparele de dinainte pentru 63%, diminuîndu-și importanța pentru 15%.

Au gătit mai mult cei din grupa 18-35 de ani, din urban, cu mulltă școală, preponderent din Transilvania-Banat. Tot grupa 18-35 de ani e campioană și la ros fructe, doar că în sud.

Țineți-vă! Votanții USR-Plus sînt cei care au gătit mai mult (48%), excelează și la consum de fructe (46%), dar și la comenzi online.

Între timp, mai avem o rubrică de „discuții în contradictoriu sau certuri cu partenerul sau familia”. Abia 9% au astfel de episoade, 30% se comportă „ca de obicei”, și: TA-DAAAAM! Aproape incredibil, 46% înregistrează mai puține divergențe cu familia, cu partenerul, decît în mod normal, în precovidian. Iar 15% sînt singuri.

Cele mai multe discuții în contradictoriu pe acasă, le-au avut votanții USR-Plus (logic!), iar un nivel constant de ciocniri și contradicții votanții PNL.

Pe consumul cultural și pe comunicare / informare, cercetarea este destulă de neclară. Aflăm doar că au vorbit mai mult la telefon 37%, mai puțin 14%, menținînd un nivel similar de convorbiri 49%. Cea mai mare creștere la 18-35 de ani la vorbit la telefon, școală multă, apartenența la zona sudică a României, votanți USR-Plus.

Navigarea pe net a crescut cu 41% pentru unii, s-a menținut pentru 30% și a scăzut pentru 13%. Tot grupa 18-35 de ani a navigat cel mai mult pe net, din Moldova, rezidență urbană, școlarizare înaltă, votanți PNL.

La consum TV, sigur că cel mai mare este la votantul PSD (dar nu filme, că acolo „bat” votanții USR), la 51-65 ani, școlarizare medie și înaltă, urban, Transilvania-Banat și Sud.

La citit cărți, grupa cea mai „expusă” a fost cea de la 36-50 și 51-65 ani, în special din Moldova, votanți USR-Plus. Probabil că nu sînt foarte mulți din specia cu aceste caracteristici…

De plictiseală, vreo 52% și-ar renova casa. Dar, credite nu ar lua decît vreo 5%, de joburi nu sînt interesați decît vreo 16%,  de specializări vreo 24% – preponderent din grupa 18-35 de ani, din Sud sau Moldova. Cca. 36% resimt nevoia unui al doilea job, în special votanți USR, mai ales școlarizare medie – Moldova. Și joburile noi, pare-se că tot în Sud și Moldova par a fi mai dorite, în special la privat și tot de votanți USR.

Ceea ce se vede cu ușurință este că lumea se ferește de a avea o afacere proprie, abia pe grupa 36-50 de ani apare o tendință antreprenorială, cea mai mare valoare (19%!) fiind în Sud, 15% în Moldova și numai 12% în Transilvania-Banat. De remarcat că 75% din cei în putere resping ideea de a avea o firmă. Cei mai vehemenți împotriva inițiativei private sînt votanții liberali!

Capitolul despre încrederea în autorități etc. este bulversant. „Mother should I trust the government”? În primul rînd, dihotomia perfectă între cei care văd lucrurile într-un fel vs. cei care văd lucrurile exact în mod diametral opus ar trebui să ridice serioase semne de întrebare privind sănătatea mentală a populației. Sigur că opiniile pot fi divergente, dar cînd există doar două și fiecare cumulează 49% susținere și cele două situații sînt diametral opuse deși se referă la o singură realitate trăită în comun, probabil că ceva nu funcționează.

În fine, este înduioșătoare credința în specialistul român care poate rezolva pandemia. Scoruri peste 60 la sută. Iar 35% chiar consideră că specialiștii „au acționat” în țara noastră. Sigur, 56% spun că politicienii. Votanții USR sînt cei mai convinși de existența acestor „specialiști”.

Cu bucurie constatăm că 46+11% din populație spune că mass media a informat corect despre criză. Genul de afirmație care te cam face să îți cauți pașaportul. Cînd 57% din populație dă asemenea semnale bovine, arătînd clar că nu a înțeles absolut nimic din ceea ce se întîmplă, dar a gătit voios, certîndu-se cu partenerul și a privit Netflix, a fost îngrijorat, dar nu foarte tare, deoarece nu mai sînt probleme, întrucît este un guvern liberal la Victoria și Iohannis la Cotroceni, e mai bine să fugi.

Transilvania-Banat conduce în materie de prostie, cu vreo 60% care susțin că presa noastră e ruptă din soare, preponderent votanți PNL. Bizonul mai susține că statul i-a ascuns, de fapt, informații importante (dar cum să fie vina presei că nu i-a comunicat asta?), mai mult, că statul ar fi avut o înțelegere ocultă pentru a denatura și oculta informațiile. Și „doar” 50% din populație zice asta! Ca atare, vede bizonul statul ca partener de încredere? Hm, „în mică măsură”!

Speriate de astfel de bombe sînt în principal femeile din Sud și Moldova, școlarizare joasă și medie, 18-35 de ani, votante PSD și USR. Iar țara va ieși din criză și mai dezbinată, cred ele.

                            Respirați, luați furci, topoare…

83% din muierile țării și-ar ceda drepturile și libertățile de frica de a nu le curge mucii o săptămînă. La fel, 77% dintre bărbați. Cea mai mare incidență a prostiei apare la grupa 51-65 de ani. Școală – ca trenul. Transilvania-Banat, urmat de Moldova, cu peste 80% rata prostiei. Vorbim în special de votanți PNL și USR.

RENUNȚARE la drepturi și libertăți în sondajul IRES. (Click pe imagine pentru mărire!)

Dar, controversele sondajului nu se opresc aici! Drăgălășenii se preling pe toți pereții. Astfel, aflăm că „cea mai mare grijă” a cetățeanului este „viitorul sigur”. Mamă, ce frumos! Sună bine? Sună regește! Bani, joburi, astea-s prostii. Deci, ca să existe acest viitor „sigur”, prima măsură ar fi ca omul să se vadă cu prietenii. A doua e să meargă într-o excursie. Abia 5% s-ar duce la muncă. Iar 1% și-ar căuta un loc de muncă.

Legat de testare / vaccinare, alte vești minunate! O nimica toată de 61% din bizonii noștri și-ar dori un „pașaport de imunitate”, un microcip subcutanat, un cod pe cur sau orice i s-ar cere. Vaccin? Cca. 66% ar percuta. Transilvania și Banatul sînt „fruncea”. În special votanții USR-Plus și grupa 18-35 de ani. Iar votanții PSD sînt cei mai de acord să se vaccineze. Pînă la urmă nici nu va fi nevoie să îi forțeze cineva pe cetățeni să își bage niște aluminiu și mercur îm venă.

Vaccin / IRES (Click pe imagine pentru mărire!)

Lovit de un inexplicabil optimism, cel chestionat vede roz toate domeniile, mai puțin situația economică a României, care „se va degrada” după cum cred 57% , dar restul lucrurilor se vor ameliora negreșit (e ca la horoscop!), inclusiv viața individuală, care nu are cum să aibă vreo corelație cu situația țării sau a Uniunii Europene în mintea cetățeanului. Cînd cercetările pe IQ vorbeau despre 48% oligofreni, cam toată lumea a sărit în sus. Nu era cazul.

Oricum, 73% consideră că a nu mai deschide școlile anul acesta este o decizie „mai curînd bună”. În mod evident! 32% dintre copii din preuniversitar nu au laptop, tabletă, desktop. Dar 66% au microfon, iar 74% cameră web. România are 2,8 milioane de copii în ciclul preuniversitar. Și, uite, ei nu au nevoie de școală! S-au născut savanți.

Elita mondială ne vrea proști grămadă. Și cea europeană. O mînă de lucru ieftină, o piață de desfacere, cu indivizi gregari într-o societate pulverizată, suficient de deșteaptă cît să șteargă la fund sau să culeagă sparanghel, suficient de deșteaptă cît să poată vinde o marfă și încasa un ban, suficient de proastă încît să nu priceapă planul în curs. O populație rumegătoare în fața ecranului TV. Crotalizată. Vaccinată. Cînd atît de multe „mistere” planează în jurul unui biet virus gripal, cînd atîtea secrete și minciuni se țes în locul unor comunicate simple, poate că n-ar fi greu de priceput că ceva nu este tocmai în regulă.

Nu e vorba doar despre comerțul cu spaime! Studiile de acest gen fac parte din ecosistemele organizaționale ale mai-marilor cărora puțin le pasă de sfîrșitul democrației sau chiar a pieței libere. În viitoarea societate, în care cetățeanul trebuie „salvat” permanent de pandemii, vaccinat, supravegheat, exact cum a fost pînă acum salvat de teroriști și cum va fi salvat și de schimbările climatice, nici chiar dispariția omului ca specie nu este vreo mare sperietoare, oricît de avangardist ar suna asta. Cînd planeta colcăie de „filantropi” gen Soros și Gates care vor să îți facă bine cu forța, e clar că siguranța aia care îl îngrijorează pe cetățeanul român este inexistent, oricît de mult se îmbată el cu apă chioară. Mereu îngrijorata plutocrație pare pregătită să absoarbă și ultimele firimituri de bogăție ale planetei. În mod bizar, unii se încăpățînează să creadă că un sistem opresiv, o mașină ce cosește destine, se va opri sau îi va ocoli. De parcă ar face parte din Bildelberg, din Comisia Trilaterală, din cine știe ce lojă ocultă a puterii și de gesturile lui ar depinde planeta.

                                                                                           Ambrus BÉLA, Samizdat 

 

 

8 Comments

 1. gigimutu

  ba v-ati timpit la cap

  astia care vor sa se cipeze si vaccineze?

  chiar nu va pasa de sufletul vostru?

 2. 4Kan

  „Elita mondială ne vrea proști grămadă. Și cea europeană. O mînă de lucru ieftină, o piață de desfacere, cu indivizi gregari într-o societate pulverizată, suficient de deșteaptă cît să șteargă la fund sau să culeagă sparanghel, suficient de deșteaptă cît să poată vinde o marfă și încasa un ban, suficient de proastă încît să nu priceapă planul în curs. O populație rumegătoare în fața ecranului TV. Crotalizată. Vaccinată. Cînd atît de multe „mistere” planează în jurul unui biet virus gripal, cînd atîtea secrete și minciuni se țes în locul unor comunicate simple, poate că n-ar fi greu de priceput că ceva nu este tocmai în regulă.”

  Din pacate este purul adevar.

  Dar intr-un fel stiam acest lucru si anume din ce aluat suntem facuti, uitandu-ne doar la ce votam si la ce privim la TV. Masinaria propagandei a tocat marunt in toti acesti 30 de ani de la Revolutie. Partea pozitiva ar fi ca poate s-au mai trezit vreo cativa iar altii vor incerca sa se coalizeze mai repede si trecand poate peste unele animozitati.

 3. 4Kan

  [În paranteză fie zis, deși 28% dintre cetățeni sînt interesați de drepturi și libertăți, din întreaga țară abia dacă se pot strînge 200 de inși în Piața Victoriei ca să și facă ceva pentru aceste drepturile și libertățile „de care sînt interesați”.] – Paradoxal

 4. sic semper tyrannis

  Din pacate romanul NU DORESTE si NICI NU CAUTA adevarul. Este foarte trist ce se intampla. Am reusit sa „deschid ochii” unor apropiati care sunt slugi in corporatii si spalati pe creieri – „educati” zilnic sa nu gandeasca. Cine gandeste devine periculos si este pus pe lista neagra. Au inceput sa vada lucrurile altfel, dupa ce le-am trimis articole din ziare din afara si materiale video cu oameni politici care vorbesc despre ce se intampla cu adevarat si care sunt mediatizate doar pe site-uri considerate „dusmane” si sunt urmarite masiv pentru cenzura – exemplul „Justitiaru”l. Dar ce sa vezi si sa citesti necesita timp ! Ori corporatia angajatoare ii „educa” sa nu mai citeasca O FRAZA INTREAGA. Primele 3-4 cuvinte sunt de a juns ! Romania este impartita in cateva mici-mari categorii. Marea categorie si prima – pensionarii si asistatii sociali. Vai de ei. Nu se uita decat la tv si daca au. Atat au, atat stiu. La tv toti „latra” la fel, oamenii sunt „hipnotizati” sa nu mai gandeasca – lasa ca gandim noi pentru tine. Tu doar stai cu masca, manusa si ochelarii cumintel acasa ca venim noi dupa 1 iunie sa te ucidem prin ventilare in lagarele din afara oraselor – planul fmi „scoateti batranii din case” este in desfasurare, da? A doua categorie sunt „inrolatii-scalvi” ai Romaniei: corporatistii si bugetarii. Ultimii mai gandesc un pic. Corporatistii saracii gata, pa ! Si sunt oameni tineri, au si copii – cu masti pe fata, jucandu-se pe strazile pustii. A treia categorie si ultima si cea mai neinsemnata: oamenii care muncesc individual, au timp mai mult, dar si bani mai putini, dar inca gandesc si sunt idealisti pentru ca vor LIBERTATE. Greu pentru noi. Noi suntem cei care au fost in Piata. Degeaba, cred. Romanii dupa 30 de ani, inca se cearta pentru politica care este o mare [email protected] Mai ales ca la noi sunt numai politruci. In timp ce noi visam la LIBERTATE si PATRIOTISM, ceilalti viseaza la vacante sau la pensie marita si se uita la tv, Romania este federalizata urmand ca in timp, sa fie impartita intre tarile vecine cu datorii mai mici decat a noastra. Pentru ca din pacate asta se va intampla, daca acceptam negocierea suveranitatii asa cum o cere al 4-lea reich. Soros a cumparat guvernele tarilor europene pas-cu-pas. Iohannis este un mason aservit intereselor straine impotriva noastra si a Romaniei. NU CRED CA NE MAI FACEM BINE. Petre Tutea: Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti.

  • ioanca

   Înainte de orice apreciere asupra poporului, ar trebui conştientizat că ecest sondaj este un fache.

 5. Marian

  Observați pe prima pagină a prezentării și un personaj (probabil femeie, dar incertitudinea e în trend cu demența sexomarxistă de azi) cu pielea de culoare închisă; treptat- treptat trebuie să ne obișnuiască și cu ideea că nu există un popor român, că suntem cu toții migranți.
  După cum știți și la teve sunt împinși în față mulatrii (Cabral, Nadine etc.), iar în parcurile din București pe indicatoare deja sunt de asemenea personaje care evocă origini africane.

 6. alex

  Chiar credeti in aceste sondaje? Intrebati-va cine sta in spatele acestor sondaje! Eu unul, nu cred ca nu sunt masluite!

  • Malus Dacus

   IRES nu e decat un fel de SRI scris pe dos

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *