Cap limpede

Sorin Avram: „Preşedintele preferă luxul şi spaţiile mari”

  Cea mai nouă piesă a trupei „Taxi”, „Despre smerenie”, al cărei refren repetat obsesiv este „Dumnezeu preferă lemnul şi […]

 

Cea mai nouă piesă a trupei „Taxi”, „Despre smerenie”, al cărei refren repetat obsesiv este „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”, a declanşat furtuna pe reţelele de socializare. Fotografiile cu pisici, pomi înfloriţi şi felii de pizza au fost înlocuite de rânduri scrise la nervi de apărătorii Catedralei Neamului şi de contestatarii proiectului, deopotrivă.

Liderul trupei „Taxi”, Dan Teodorescu, a avut un vis în care se făcea că impozantul lăcaş de cult care se construieşte în apropierea Casei Poporului era gata şi a mers acolo să-L caute pe Dumnezeu, dar nu L-a găsit. Apoi, a „luat-o încet pe jos, pe cheiul Dâmboviţei/ Uşor, aşa, fără să mă grăbesc/ Şi pân’ la urmă L-am găsit într-o biserică din lemn/ E undeva pe-un deal”. Ei, şi cu ocazia întâlnirii, domnul Teodorescu a aflat de la Dumnezeu că preferă lemnul şi spaţiile mici.

Având simţul civic atât de ascuţit, n-ar fi rău dacă Dan Teodorescu ar continua să scrie cântece cu mesaje puternice, care să nască dezbateri aprinse în societatea românească. De pildă, liderul grupului „Taxi” ar putea să-l caute pe preşedinte. Va avea surpriza să-l găsească pe acesta într-o casă modestă. Mă refer la fostul preşedinte al Uruguayului Jose Mujica. Pentru cea de-a doua parte a cântecului, documentarea ar trebui să aibă loc în România zilelor noastre, unde preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a mutat în Vila Lac 3 numai după o amplă renovare şi face lungi şi dese deplasări în străinătate împreună cu soţia. Domnului Teodorescu nu-i va fi deloc greu să găsească refrenul pentru melodia interpretată cu mulţii săi prieteni artişti, care nu va putea fi decât „Preşedintele preferă luxul şi spaţiile mari”. Atunci să vezi dezbateri în spaţiul public.

Totuşi, ar mai fi o variantă de refren, dacă mă gândesc la discursul fostului primar al Sibiului şi la numeroasele locuinţe pe care le are: „Preşedintele preferă limba de lemn şi spaţiile mici şi multe”.

                                                                                                                                   Sorin AVRAM

Sursa: http://www.cotidianul.ro/presedintele-prefera-luxul-si-spatiile-mari-279387/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *