Fără categorie

Sparangheliada penală

  Încep să iasă din ce în ce mai mult la iveală ițele necurate ale „Afacerii Sparanghelul”. Totul, de la […]

 

Încep să iasă din ce în ce mai mult la iveală ițele necurate ale „Afacerii Sparanghelul”. Totul, de la A la Z, pute a corupție gravă și ar trebui să se lase cu arestarea tuturor factorilor implicați în odiosul trafic de persoane care s-a desfășurat sub supravegherea obedientă a autorităților. Avem de-a face cu o operațiune cvasi-ilegală ale cărei consecințe încep să se vadă și să pută înfiorător.

În primul rând e vorba de modul în care a fost emisă acea ordonanță militară. E suspect ca la doar două ore după ce Germania a solicitat, România să creeze cadrul legal – printr-o procedură excepțională. În orice țară normală aspectul menționat ar fi investigat cu celeritate. Acel articol din ordonanța militară a permis recrutarea și trimiterea la muncă în focare de infecție a mii de români. Asta e tentativă de genocid. Nu poți trimite muncitori într-o zonă calificată de tine ca fiind roșie pentru simplul motiv că echivalează cu trimiterea lor la moarte.

Însă, dincolo de aspectele acestea – cunoscute deja – ies la lumină chestiunile mizerabile ale afacerii. În primul rând, marea majoritate a celor recrutați au plătit sume destul de mari pentru cinstea de a se încadra ca sclavi. Se vorbește de tarife de până la 300 de EUR plătite de zilieri. În mod normal absolut totul ar fi trebuit plătit de către firmele de recrutare. În cazul nostru s-a făcut o recrutare „low cost”, în care firmele respective – în afara comisionului de la angajatorii nemți – au încasat bani frumoși de la amărâți.

Mulți dintre cei angajați au povestit despre făcătura cu așa-zisul contract de muncă: o foaie multiplicată la copiator, conținând doar semnătura angajatorului. Adică sclavului nu i s-a mai cerut permisiunea. Un asemenea abuz nu există în nicio legislație, dar, desigur, la preacinstiții nemți se practică. Când un prieten și-a deschis firma în Germania l-au hăituit ăia ca pe urs. Ba fiscul, ba forțele de muncă, ba agentul de la colț ș.a.m.d. Ce să mai zic, în țara cinstei întruchipate, tot ce au ăia pe funcția de organ ți se perindă mai ceva ca musulmanii la Mecca. Se pare însă că dacă ești preacuvios neamț n-are treabă nimeni cu tine. Afacerea contractelor nesemnate de către angajat e strigătoare la cer!

Mai vreți? Mai avem! Ne-au sosit informații și despre condițiile de muncă. De muncit se muncește non stop, în schimburi de minim 10 ore. Dar cele zece ore nu reprezintă regula, ci excepția întrucât mulți vorbesc de 14 ore și chiar mai mult. Ăsta nu e un regim de muncă, ci unul de lagăr de concentrare. Oamenii au fost obligați să muncească în același ritm și de Paști. Practic, cei mai mulți dintre ei, au ajuns să „sărbătorească” abia duminică seara, cocoșați de muncă. Nu înțeleg, pentru stăpânii de sclavi de-acolo nu există inspecția muncii, nu le verifică ăia pontajele? Dacă-i spui asta unuia care are câțiva angajați în Germania îți va spune că aberezi, că nu e posibil așa ceva. Hait, uite că e!

Condițiile de cazare oferite cu generozitate de către nemți sunt, de asemenea oribile. Barăci arătând ca niște cocini în care intră minim patru persoane. Condițiile sanitare sunt mai mult decât precare. Poate că într-o perioadă normală s-ar putea trece peste asta, dar acum vorbim de o situați excepțională în care se impun condiții sanitare speciale. Aiurea, oamenii sunt obligați să locuiască în haznale în care nu există standarde minimale. Nu mai vorbesc despre asigurarea protecției minimale la infecție – măști, mănuși etc. – care-i obligatorie. Evident că lipsește cu desăvârșire. Și e normal să fie așa, doar masă de recrutare există în continuare din Africa Europei!

Partea frumoasă vine abia acum. Conform legii germane, persoanele intrate în țară sunt într-o carantină obligatorie de 15 zile. În ciuda acestui fapt, zeci de muncitori cărora li s-a desființat contractul de muncă au fost abandonați pe aeroportul din Ingolstadt (la doar 11 zile de la acel prim transport cu cântec de la Cluj!!!). Partea urâtă e că n-au cu ce ajunge în țară. Cursele aeriene sunt suspendate, iar circulația rutieră e interzisă. Oamenii au fost pur și simplu lăsați să moară de foame acolo. Chestiunea repatrierii lor e una spinoasă: cine-o va face? În mod normal, partea germană ar trebui să se ocupe de asta, dar, desigur, nimeni nu-și asumă cheltuielile. În aceste condiții, repatrierea lor va fi plătită tot de noi întrucât parcă văd cum Guwernerul, în loc să se răstească la Merkel, va decarta slugarnic banii necesari repatrierii. Curat-murdar, monșer. Nu m-ar mira ca oamenii ăia să fie și amendați de scrufuloasele autorități germane pentru încălcarea regimului de carantină. Ar fi o încununarea a succesurilor (sic!) noastre în materie de plasare a sclavilor.

Și-un ultim amănunt pe care mi l-a suflat cineva (nu-i verificat, dar dacă e adevărat vom afla mai repede decât vă imaginați). Cică în cazul muncitorilor care se îmbolnăvesc, internarea se face prin intermediul serviciului de urgență, unde bolnavului i se cere cardul românesc de sănătate. Astfel, pentru întregul deranj nemții emit factură României, în ciuda faptului că pentru orice angajat cheltuielile ar trebui plătite de către asigurările germane de sănătate. Să fie oare vorba de acele contracte de muncă semi-legale despre care v-am vorbit la începutul articolului? Nu cumva autoritățile germane închid prea mult și prea vizibil ochii la „Afacerea Sparanghelul”?

Indiferent de cum am da-o, totul pute înfiorător a corupție. În urma unei asemenea nemernicii ar trebui să cadă capete. La noi însă se petrece un fenomen contrar: vin voturi. De-aia-mi vine să zic precum interlopul ăla răposat (Fane Spoitoru’) care spunea că „România e cea mai țară proastă din lume”. Păi n-avea dreptate?

                                                                                 Dan DIACONU, Trenduri economice

Citiți și:

Sparanghelia cu cântec a atotputernicei Sparangela Merkel și a preaplecatului Sparanghel Vodă

Operațiunea secretă „Sparanghelul”, culisele mascaradei și consecințele

Presa suceveană despre coșmarul românilor culegători de sparanghel și primul mort de coronavirus dintre aceștia

Un culegător român de sparanghel în Germania: Condiții de muncă total improprii pe timp de pandemie coronavirus

Culegătorii români de sparanghel ținuți izolați ca în lagărele de concentrare: „Carantină doar faţă de populaţia din Germania”

 

 

3 Comments

 1. Raul

  Oamenii au fost racolati, nu recrutati! Interesant ar fi sa aflam care este firma de ”recrutare” si a cui este. Situatia este oricum anormala pentru ca nu mai este ca inainte de 1989: atunci erai angajatul statului si statul prin ministerele respective, te trimitea sa faci poduri, autostrazi, sa extragi petrol, etc. din alte tari. Acum insa, oamenii acestia nu erau angajatii nimanui – nici macar angajati, fiind someri – asa ca statul cum se putea obliga sa trimita muncitori in strainatate, daca nu are, altfel decat prin inselatorie? Adica momindu-i? Prin intermediul unei firme! Romanii au primit ce-au cautat! Au plecat inainte de Paste, in plina pandemie, fara sa le pese! Asa ca, de ce se plang? Germania e Germania, stim bine ce poate si cat pret pune pe viata unui cetatean din alta tara, nu este ”ciuma rosie” sa ii pese, este ”rasa superioara”! Altii sa fie sacrificati, in timp ce ei stau in carantina! Cultivatorii vor si asistenta medicala? Cred ca glumesc… De ce nu protesteaza la guvern, la Cotroceni, la MAE? Adica la cei implicati! Ce asteapta, compatimire sociala? Nu i-au votat ei? Ma intreb insa ce s-ar fi intamplat daca PSD ar fi facut asa ceva! Ce istericale si cat venin ar fi varsat Johannis la tv, cate dosare penale s-ar fi facut peste noapte… poate venea si kovesi de la UE sa ii ajute pe procurori sa instrumenteze dosarele ”grele”… era vai si amar! Acum, lasati-ii sa se incaiere, votantii cu votatii!

 2. gigimutu

  pai daca au fost fraieri, de ce au semnat contractele sau ce plm erau hirtoagele alea? doar pentru un pumn de euroi?

  si acum, se cer inapoi acasa, ca sunt in pericol de imbolnavire? pai bai fratilor, sunteti dusi cu capul? la asta trebuia sa va ganditi INAINTE de a pleca, aici, acasa, care sunt riscurile, nu acolo, in sclavia land!!!
  multumiti din inima (ioh)anusului!!! ca v-a dat de lucru, si posibilitatea de a va imbolnavi!!!

 3. Ionela Ionescu

  Este fabulos, pe mine ASTA mă uimește și astăzi, cum mii de oameni FĂRĂ INTERNET au fost găsiți din fundul satelor, de pe dealuri, de prin văi, dislocați și trimiși pachet în doar câteva ore de la apariția solicitării.
  Înțelege cineva ce REȚEA e construită și activă ?
  Mafia italiană să vină să ia notițe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *