Abuzuri

Spectacolul prostiei pandemice

  Tocmai ce îmi fac ultimele bagaje ca să nu mă prindă lockdown-ul aici. N-am crezut că Grecia o va […]

 

Tocmai ce îmi fac ultimele bagaje ca să nu mă prindă lockdown-ul aici. N-am crezut că Grecia o va lua în acest hal razna, dar uite că se poate. Și n-o va face oricum, ci cu măsuri de-a dreptul demente. Mă gândesc să mai încerc să prind o perioadă de normalitate în Bulgaria pentru ca apoi să ajung acasă puțin înainte de nebunia efectivă care ne așteaptă.

L-am auzit pe Plăvan anunțând măsurile pe care urmează să le impună. Practic e vorba de instituirea unei stări de urgență. Din nou complet ilegal, dar, mai ales, fără nicio logică. O să vă explic în continuare de ce.

Voi porni de la „suspiciunea” de bunăcredință a autorităților. OK, să presupunem că cei care au ajuns să ne conducă destinele vor binele țării, în timp ce noi, nemernicii ori vrem răul, ori nu înțelegem și de-aceea ne facem rău. Înțeleg că avem de-a face cu un virus pe care nu-l cunoaștem, că sistemul sanitar este blocat, că e nevoie de hotărâre, de acțiune s.a.m.d. Bun, pornim de la ipotezele cele mai bune pentru ei. Sunt dispus să nu pun în balanță ticăloșia și hoția pe care le-au dovedit până acum, să șterg cu buretele politicianismul, grobianismul și minciunile pe care le spun cum respiră. OK, ducă-se! Pornim de la zero.

Suntem în situația disperată în care suntem. Ce-i de făcut? Vine Plăvanul cu setul de măsuri. Hai să presupunem că e bine intenționat. Care-i motivul pentru care se va interzice circulația în timpul nopții? Și de ce magazinele se închid mai devreme? Am căutat justificări ale autorităților române pentru aceste măsuri. Vă spun sincer, peste tot ridicări din umeri. Singura explicație chipurile articulată a venit dinspre guvern: „aceste măsuri fac parte dintre măsurile standard luate la nivel european”. Ați înțeles? Măsura nu se introduce pentru că ar exista vreo justificare, ci pentru că „așa au făcut și alții”. Sau, cine știe, pentru că „așa ne-au cerut ăia”.

E cât se poate de simplu de înțeles că interzicerea circulației pe timp de noapte n-are niciun sens în România. Și-o să vă explic de ce. Acest tip de măsuri se iau în zonele calde unde, de obicei, din cauza caniculei din timpul zilei, oamenii socializează seara până târziu. În Europa asta se întâmplă în Sud, în zonele mediteraneene, unde e o binecuvântare să stai cu prietenii la masă, eventual la malul mării, unde te răcorește suspinul brizei. De-aceea, în aceste țări, măsura limitării circulației pe timp de noapte are ca efect evitarea marilor aglomerații susceptibile de a răspândi virusul. Are ea vreun efect în România? Evident că nu. De când ne-am sălbăticit și ne-am dat după nemți, nu mai vezi oricum țipenie de om pe străzi. E cât se poate de clar că avem de-a face cu o măsură cel puțin penibilă!

Să trecem mai departe: închiderea piețelor. Cui servește? Și, mai ales, care-i justificarea acestei măsuri? Din nou avem de-a face cu o aberație. Se speculează că în piețe e aglomerație. Problema e că ăștia nu cred c-au mai fost de multicel într-o piață. În ultima perioadă piețele au fost modernizate în țară, astfel încât acolo se pot controla fără probleme fluxurile de oameni, iar spațiile sunt suficient de mari pentru a se putea evita aglomerația. Dar să mergem pe logica lor și să presupunem că, într-adevăr, acolo e haos. Bun și dacă, în loc să încercăm să organizăm haosul, noi închidem, ce se obține? Mulțimea aia merge în piață pentru mâncare, nu pentru distracție. Închizând piața nu faci altceva decât să direcționezi acea mulțime către magazine. Care magazine și-așa sunt aglomerate pe toată durata zilei și, mai mult, scurtându-le programul de lucru nu faci altceva decât să crești și mai mult presiunea.

Așadar unde-i eficiența? Ce faci, muți aglomerația de la metrou la supermarketul din colț? Ce rezolvi cu asta? Absolut nimic. Mai mult, le dai și producătorilor autohtoni o lovitură sub centură așa cum le-ai dat-o tuturor micilor afaceriști.

E suficient de limpede de înțeles cu ce ne confruntăm? Prostie, ticăloșie sau ce? A făcut cineva un inventar al măsurilor luate până acum? S-a făcut un calcul al impactului indus de acestea? Sigur că nu. Totul se face ori pe genunchi, ori la cererea stăpânilor, în deplină sfidare a logicii. Îmi spunea cineva că ăștia s-au jucat de-a pandemia până când i-a lovit. De fapt nu i-a lovit, ci i-a pălit! I-a trântit la podea. Iar acum, văzându-se tăvăliți în noroi, cer solidaritate. Asta în timp ce se roagă să câștige suficient spațiu de manevră pentru desfășurarea alegerilor. Căci ce va urma după aceea nici măcar nu vă puteți imagina!

                                                                                                     Dan DIACONU

7 Comments

 1. Teodor

  Nu este nici o prostie :este ticăloșia de a urmaplanul noii …sclavii digitale : îngenuncherea economiilor Națiunilor ,foamete și haos controlat și ,,pachetul salvator “ mărul otrăvit din Cenușăreasa ;fără Deep state exportat peste tot ,am fi avut de mult un fas . Multinaționalele au pulverizat clasa de mijloc și bugetele țărilor prin fentarea taxelor și impozitelor ,plătite anterior de clasa de mijloc , iar acum vor fi ,,salvatorii ‘
  Fără Deep state din Ro totul ar fi fost un mare fas ;Moartea șoc ro vine din interior !
  https://www.dir.org.ro/virusii-noii-soldati-ai-sua/?fbclid=IwAR0eC6VuJZNehf5QjwP6tHDHdo9guyMhTJcTngEIS5SwaRmBN1VfskLjKDM

 2. Ionela Ionescu

  Ba, eu una îmi imaginez : după alegeri urmează modificarea Constituției, singurul fir de ață care mai ține țara asta la un loc. .. apoi desființarea “persoanei juridice” România pe calea astfel legalizată.

 3. Geo

  Dumnezeu s ai loveasca pe vinovati. As dori ca Soros sa fie pedepsit pentru faptele lui..

 4. wind

  Serios acum, ce-ar fi ca tat poporu’ muncitor sau macar marea majoritate sa intre in greva ?! Nelimitat, pana-i sileste/dileste pe dezaxatii astia sa dea inapoi ? Amintiti-va ce-a realizat Ghandi..stiu, erau alte timpuri, alta Poveste, insa metoda nu cred ca ar da gres. Worldwide !

 5. bali

  Cei care nu pot circula noaptea isi vor rezolva problemele ziua, aglomerind si mai mult zonele permise (magazine, parcuri, strazi, etc).
  Inchiderea pietelor este o discriminare evidenta a producatilor romani in favoarea mallurilor multinatinale. Totusi micile magazine de proximitate au preluat marfa producatorilor locali si cu putina organizare si solidaritate le putem da peste nas celor care nu vor sa mai mincam mincare romaneasca.
  La alegeri nu-i putem dovedi, au toate instrumentele de furat in mina, dar ii putem invinge actionind in interesul nostru pe plan local prin unire si vointa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.