Pamflet

„Spirocheta românească” a crescut mare și l-a îmbrâncit pe scări, nesimțita, pe domnul Patapievici, care nu-i făcuse absolut nimic

  Ei bine, când am văzut eu nu demult ce virgină despletită, de-o inepuizabilă delicatețe sufletească și de-un lirism nemărginit […]

 

Ei bine, când am văzut eu nu demult ce virgină despletită, de-o inepuizabilă delicatețe sufletească și de-un lirism nemărginit sălășluia în presa noastră autohtonă iar eu am ignorat-o, insensibilă, în toți acești ani, aproape că mi-a venit să plâng cu hohote și să-mi dau cu presa online în cap, exact așa cum își dădea Florin Bădiță, șefu’ lu’ „CORUPȚIA (sau PROSTIA) UCIDE”, nu știu exact cum se cheamă, cu o carte grosuță și cartonată, într-un filmuleț de pe YOUTUBE.

„Virgina” se numește Eugen Istodor… Am fost zguduită, vă mărturisesc, în ființa mea intimă de editorialul acestuia: „Patapievici – anii linșajului său public. Ura românului. Lașitatea mea. Cum Libertatea poate fi scuipată, violată/ croniCA rții «ANII URII», Editura Humanitas” – publicat de HOTNEWS.ro, pe 19 iunie 2019. Dânsul a descoperit potențialul inepuizabil de ură care zace-n poporul român și se manifestă „brusc și dintr-o dată” la vederea Patapieviciului. Iar Patapieviciul a descoperit și el același lucru, dar nemijlocit.

Reflecțiile lui Istodor pentru drama lui Patapievici m-au dărâmat psihic… căci el zice așa:

Cât de mult poate urî românul? Uite! Patapievici scuipat, înjurat, împins, îmbrâncit, crucea tatălui său devastată. Cât de laș am putut eu să fiu? După ceva băsism în opțiunea mea politică, am privit în altă parte. În viața mea, în amarul meu. Am dezertat. L-am trădat. Dar nicio clipă nu am realizat ce i s-a întâmplat lui Horia Roman Patapievici în România anilor în care mi-am văzut de viață. (…) În toți acești ani Horia Roman Patapievici în România asta a trăit – Anii urii.

Deci, cetățeni, iată VICTIMA ! Iată OMUL CARE A SUFERIT consecințele dramatice ale urii românești! Horia Roman Patapievici! Și iată și admiratorul lui, cel care l-a citit cu aviditate și care mărturisește :

Eu am fost și-n stradă, și-n jurnalism, și cu Patapievici, și fără, lătrând în gazetă și MĂRĂIND ( corect: MÂRÂIND, dar dânsul e „decât lector” universitar doctor la Facultatea de litere a Universității București, deci n-are de unde să știe…n.n.) pe feisbuk. Patapievici și-a asumat, de când îl știu, cu adevărat, «schimbarea la față a României». Mi-a fost bine știindu-l pe Patapievici acolo, în arenă. I-am ABSORBIT ARTICOLELE, m-am bucurat că este «cap limpede» în viața mea și, apoi, și al culturii, la ICR. ”( Eugen Istodor, HOTNEWS.ro, 19 iunie 2019)

Ceea ce nu înțeleg eu este, totuși, PENTRU CE DRACULUI SE MIRĂ ăștia doi? Nu este poporul român descris de însuși domnul Patapievici, cel pe care îl iubește, îl citește și-l aprobă domnul Eugen Istodor, exact așa cum veți avea plăcerea să citiți în cele de mai jos? Iată:

Românii nu pot alcătui un popor pentru că valoreaza cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roșu (…) Un popor cu substanța tarată. (…) Puturoșenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească își urmează cursul pînă la erupția terțiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, pînă ce mintea va fi în sfîrșit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos( …) Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat românii pe daci în forma hibridă strămoșească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, așa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvântată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, și așa mai departe, la nesfîrșit. Apoi ne-au luat la urină rușii, care timp de un secol și-au încrucișat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o bășică a udului mai mare (de, bețiile…) i-au dovedit.” (toate citatele sunt din volumul „POLITICE” de H. R. Patapievici, editia 1996, n.n.)

Dragă Horia-Roman, păi… mata de la poporul ăsta pe care l-ai descris mai sus în culori atât de calde te așteptai la altceva? Cum, prietene? De ce să te superi? Doar „spirocheta românească” a ajuns, nu-i așa? la maturitate… ce vrei, monșer, de la unii despre care crezi că-s plămădiți dintr-o clisă pentru diluarea căreia fluidul a fost urina tuturor? Ce așteptări aveai? O turmă, dragă… patibulari… cu creierul un amestec apos, cum frumos remarcai în 1996. Așa că, nu pune la inimă, Horia…

Pe mine, însă, mai ales de domnul Istodor mă doare rău… că el , în toți anii aceștia, fecioară neprihănită fiind, și oleacă băsist, pe la încheieturi, nu a văzut ura manifestă decât acum. În rest, în Piața Victoriei, de ani de zile el a observat că se cântă numai lieduri cu conținut intelectual și se scandează cugetări și maxime din marii gânditori ai lumii, adică un fel de M**E PSD!!!. O plăcere a spiritului! Unul dintre pașnicii și nelipsiții protestatari ai Pieței Victoriei, exponent al dragostei și înțelegerii între cetățeni, cu „power-flower” la șepcălie, este celebrul Ceaușescu-Marian-Tivilic-Moroșanu. Acesta fără pic de ură în el îi striga, pe 21 iunie 2019, la ieșirea din tribunal, lui Darius Vâlcov așa:

Penalul Vâlcov! La pușcărie, grijania mă-tii… cât ai furat! la pușcărie tot o să ajungi, bă! Cu Dragnea, bă! Colegi de cameră! O să v-o trageți reciproc, bă, în c*r!

Mi-am permis să reproduc citatul din domnul Marian Tivilic, deoarece și televiziunile l-au dat tot astfel- lipsit de ură, frust și degajat – fără frunză de viță peste părțile rușinoase. Ei , cu toate astea… eu am pus o frunză mică…

Noroc totuși că domnul Marian Ceaușescu e de partea bună a istoriei, așa cum rezultă din fotografiile -foarte reușite!- cu președintele Klaus, cu doamna Codruța, cu domnul Orban și evident, cu doamna Turcan, și nu-l putem bănui de ură, că altfel îi puneau televiziunile „biiiip!” și ne lipseau în mod nedrept de înțelepciunea fermecătoare a examenului său oral!

                                                                                                                 Luminița ARHIRE

9 Comments

 1. IQ100

  1.”crucea tatălui său devastată.’??/tatal sau nu era crestin, deci, de unde cruce??
  2.dar Patibularovici ne poate urî pe noi?? Sa ne fac inima ca un cur sisufletul;de consistenta fecalei???

 2. TITUS B

  Patapievici despre români…
  “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

  “23 de milioane de omuleti patibulari (buni de spanzurat)” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 53)

  “Un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare, ochi mohoriti, maxilare incrincenate, fete urite, guri vulgare, trasaturi rudimentare.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 34) –

  “Romanii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cit o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 64)

  “Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau… sa o folosim numai pentru injuraturi…” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.64)

  “Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cind i-au lasat romanii pe daci in forma hibrida stramoseasca, ne-au luat in urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa, daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvintata iar ei reincepeau: ne zvintam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfirsit. Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avind o basica a udului mai mare (de, betiile…) i-au dovedit.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

  “Puturoșenia abisală a stătutului suflet romanesc… spirocheta românească iși urmează cursul până la erupția terțiara, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, pâna ce mintea va fi in sfirșit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 49)

  “Cu o educatie pur romaneasca nu poti face nimic.” (Din “Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.56)
  ———————

  Preşedintele Traian Băsescu a acordat Ordinul Naţional “Serviciul credincios” în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici “în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei”.

  • Luminița Arhire

   Aceasta este din 2010. I s-a mai acordat o decorație similară și în 2014, tot de către Traian Băsescu, când l-a decorat și pe Liiceanu. Deci, acest „iubitor de patrie” a primit de la statul român două decorații!

 3. TITUS B

  Mircea Cărtărescu a primit de la Institutul Cultural Român, doar între anii 2009-2012, uriaşa sumă de 4.086.887.500 lei, bani din bugetul statului pentru traducerile cărţilor lui Cărtărescu, „Orbitor”, „De ce iubim femeile?” şi „Travesti”.
  Mircea Cărtărescu, a încheiat un contract de exclusivitate cu Editura Humanitas, astfel încât o parte din banii primiţi de la ICR intră automat şi în contul lui Gabriel Liiceanu pentru dreptul de copyright!
  Numai în 2009, ICR a plătit 1.235.170.100 lei pentru traducerea romanului „Orbitor” în limba franceză sub tilul „L’Aile tatouée”, (Orbitor. Aripa dreaptă), Editura Denoël, Paris , 2009, traducere în limba franceză de Laure Hinckel. Deşi aceasta este singura traducere din Cărtărescu apărută în 2009, observăm se plătiseră două facturi: una de 49.078,69 RON şi alta de 74.438,32! …………………….

 4. Constantin

  din 2011: La conducerea ICR se află fiul unei fantome a NKVD https://www.cotidianul.ro/la-conducerea-icr-se-afla-fiul-unei-fantome-a-nkvd/

 5. Rodica Iris

  Eu nu incetez sa ma mir : cum de il mai rabda pamantul pe acest unsuros Patapievici ? Ca mai are si admiratori, este de inteles, cei ce se aseamana se aduna, nu-i asa ?

 6. un mizantrop

  Dismorfofobie. Grava, endemica la nivelul autointitulatelor elite…Din pacate, Romania are prea putini psihiatri, iar boala asta, nu numai la noi, face ravagii de vreo 70 de ani…Asa cum anomalii le sexuale, decretate normalitate, vor deveni cale de urmat, asa si uratenia fizica si sufleteasca au devenit modele in societate, sunt elitisme, alaturi de prostia cu diplome, de analfabetismul functional cu titlu doctoral…Daca nici asta nu e satanism…

 7. gigimutu

  Pai si

  jegul asta inca mai e in Romania?

  ca daca era intr-o alta tara asa ceva, il linsau mai pa nemernicul care ar fi scris asa ceva, sau il expulzau in Africa!!!

 8. Bento d'Espinosa

  Patapievici in mare avea dreptate, chiar daca nu sunt de acord cu anumite lucruri. Nu stiti sa ii apreciati pe adevaratii nostri intelectuali… Iar oamenii normali si de calitate sunt din ce in ce mai putini(si nu prea sunt apreciati).

  Destui tampiti in tara asta… Exista destui frustrati, invidiosi si ratati… Imi pare rau dar asta e realitatea… Si nu sunt putini.
  Oameni care nu fac mai nimic in viata lor si acumuleaza frustrari… „Trăiască capra vecinului”… In loc sa isi rezolve problemele, barfesc, vorbesc de rau, etc… In loc sa faca ceva cu viata lor, sa se uite la ei mai intai si sa isi rezolve problemele.
  “Minţile luminate discută idei, minţile mediocre discută evenimente, iar minţile mici discută oamenii.” Nu are cum sa iti fie bine daca tu faci rau, vorbesti de rau, gandesti rau…etc. Actiune, reactiune.

  Sunt deranjati daca le-ai luat-o inainte cu ceva, daca le esti superior… Material, spiritual, fizic, etc… Nu conteaza. Sunt invidiosi pe orice…
  I-ai jignit profund daca nu te cobori la mintea lor si daca nu esti de nivelul lor… O turma needucata care nici macar nu mai gandeste…
  Se iau unii dupa altii la orice(si de multe la ce e rau). Sunt destui care sunt asa si parca din ce in ce mai multi… Roata se invarte… Toate se intoarc la un moment dat, fiecare primeste ce merita, mai devreme sau mai tarziu.

  Nu le convine adevarul… Sunt fatarnici si solidari in mediocritate. De multe ori ii “apreciaza” si ii lingusesc pe aia care sunt de nivelul lor… Si pt. ca sunt de aceeasi teapa.
  Nu sunt modele de urmat, sunt niste prosti, dar sunt solidari in mediocritate. Culmea e ca ei stiu foarte bine ca sunt niste tampiti… Doar ca nu isi zic in fata unul altuia chestia asta… E o nebunie, stiu.
  Se inconjoara de oameni care ii trag in jos… Care nu ii pot ajutaa nici material, nici spiritual(cel mai important).

  Nu au un sistem de valori, ei fiind niste needucati, prosti si chiar genetic deficitari.
  E o chestie de gena si de educatie, asta cred eu. Vinovatii sunt familia, ei, scoala si societatea. Nu avem educatie. Scoala romaneasca e o mizerie. Familia romaneasca este si ea cum este…
  Cu toate astea, fiecare e raspunzator pt. ceea ce face in fata lui Dumnezeu. Nu putem da vina tot timpul pe altcineva.

  Dupa ce ca sunt prosti de bubuie, inculti si imbecili, mai sunt si aroganti. “Prostul nu e prost pana nu e si fudul”… E atat de romanesc….

  Realitatea e ca ei de abia stiu cum ii cheama… Dar au impresia ca stiu multe si ca se pricep la multe… Sufera de inchipuire…Nu au argumente intr-o discutie, nu au dreptate… Dar au aere de superioritate… Nu ma astept la cine stie ce inteligenta sau intelepciune, dar aproape ca nu mai exista lucruri de baza… Bun simt, respect… Exagerez, exagerez, exagerez… Dar nu suntem pe drumul cel bun.

  Superficiali, materialisti, primitivi, needucati, inculti, etc. N-au in cap decat bani, femei, masini, distractii, plimbari etc. “Cat ai salaru?” “Uite saracule imi pun poze din Caraibe, sa vezi si tu cine sunt.”; “Ai vazut ce masina mi-am luat saracule?”; “UIte ce gagica si-a luat ala.”; “Eu sunt mai bogat ca tine pt. ca am masina mai scumpa.”
  Vor sa epateze… Bogatie, inteligenta, fericire… Iar realitatea e alta… O buna parte din ei sunt doar frustrati si neimpliniti. Se cred mult mai mult decat sunt si vor sa epateze…

  Sunt oameni multi mai bogati si mult mai inteligenti(chiar si romani), dar care nu epateaza. Ei stiu ca banii nu sunt totul si nu iti rezolva problemele. Si nu sunt o masura a valorii.
  Nu cred ca e bine ca lumea sa stie ce ai… Si nici ce esti cu adevarat. In Romania mai ales… Daca arati ca ai bani e foarte posibil sa se lipeasca de tine oameni care iubesc doar banii(si sunt multi… ‘da prosti). Ei nu te iubesc pe tine, ei iubesc banii. Si sunt oameni care nu te merita… Toate pitipoancele retarde le vezi in jeepuri si toti dobitocii…

  Apoi, daca esti tare, nu mai trebuie sa le demonstrezi unor romanasi(care nici nu stiu cum ii cheama) ca asa si este. Ca “esti” si ca “ai”. Alte lucruri trebuie sa primeze… Cele imateriale( Inteligenta, intelepciunea, demnitatea, bunatatea, etc.)… Daca vrem sa fie bine…Pt noi si pt cei din jur. Pt toata lumea.

  Poate o sa ne trezim, sper sincer… Sa nu fie prea tarziu. Bucurestiul se va darama la cutremur. Dumnezeu nu ne va da decat ceea ce meritam. Noi ne-am meritat soarta tot timpul. Actiune, reactiune. Timpul trece si nu ne trezim… Poate o sa ne trezim, dar nu imi faz iluzii… Trebuie sa fim mai buni si sa ne rugam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *