Observator

Spovedania si jocurile lui Rizea (II)

  Am citit si rascitit „Spovedania lui Rizea” lansata pe internet cu circa o luna in urma de catre fostul […]

 

Am citit si rascitit „Spovedania lui Rizea” lansata pe internet cu circa o luna in urma de catre fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru fapte de coruptie si fugit in Republica Moldova, unde a obtinut cetatenia statului romanesc de dincolo de Prut. Fostul parlamentar, destul de anost si anonim ca politician, altfel un individ alunecos si sulfuros,  face in cartea sa  o serie de dezvaluiri punctuale si interesante despre coruptia din clasa politica, din administratia publica, din lumea afacerilor si din serviciile secrete. Am astepat expres sa treaca cateva saptamani pentru a vedea impactul acestor dezvaluiri, dar am constatat ca acesta a fost minor. Politicienii si partidele vizate, cu precadere PSD si PNL, nu au avut nicio replica. Afaceristii pomeniti nu au zis nici pas, nici cei din grupul de la Monaco nici cei din grupul de la Caelia-Mamaia. SRI si SIE s-au facut ca ploua, iar institutiile anticoruptie sau anticrima organizata n-au avut nicio reactie. Presa scrisa si audiovizuala a trecut peste subiect, cu cateva exceptii notabile, probabil datorita conexiunilor unor patroni de ziare si de televiziuni cu politicienii si afaceristii vizati.

In prima parte am prezentat si am comentat dezvaluirile lui Rizea despre coruptia unor lideri din PSD, iar in partea a doua voi prezenta acuzele aduse unor lideri din PNL, incepand cu ultimul presedinte al PNL istoric, Crin Antonescu, si continuand cu fostul copresedinte al noului PNL, Vasile Blaga, cu actualul presedinte Ludovic Orban si cu stelele liberale in ascensiune Rares Bogdan si Cristian Busoi.

                               Nici Crin n-a fost preacurat

Primele dezvaluiri despre fostul lider liberal Crin Antonescu sunt legate de mandatul acestuia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul CDR-PD-UDMR. Cristian Rizea a fost consilierul ministrului social-democrat Georgiu Gingaras, care i-a succedat in functie lui Antonescu in 2000, astfel ca are stiinta de situatia din minister la data preluarii. Actualul transfug sustine ca, in afara de adoptarea Legii Sportului pe ultima suta de metri, doar doua lucruri au mai iesit in evidenta in ministeriatul fostului lider liberal. Primul este legat de achizitionarea din showroomul de la Auto Bavaria a unui autoturism BMW seria 5 de culoare visinie la un pret mult supraevaluat, pe care a fost obligat sa-l foloseasca si ministrul Gingaras. Al doilea priveste incheierea unui contract de inchiriere  a unei suprafete de 11.000 mp din Strandul Tineretului din capitala, pe o perioada de 49 de ani, cu o chirie foarte mica in raport cu mersul pietei la data respectiva, firmei canadiene Trigranit, reprezentata de Michael Loyd, in spatele caruia se afla afaceristul Puiu Popoviciu (ginerele ultimului ministru ceausist de interne, Tudor Postelnicu). Conform informatiilor pe care le detin, Trigranit este una din cele mai mari companii de constructii de pe continentul nord-american, avandu-l ca patron pe omul de afaceri Lajos Demenyi, un reprezentant si un sponsor marcant al emigratiei maghiare din Occident. Trigranit se afla in spatele afacerilor Polus de la Bratislava si Cluj-Napoca (unde l-a avut reprezentant pe afaceristul Arpad Paszkanyi).

Cea mai grava acuzatie adusa lui Antonescu este ca ar fi primit un milion de euro de la controversatul si influentul afacerist Dragos Dobrescu, cu care a cumparat un apartament de lux in Herastrau. Dobrescu ar fi inregistrat audio-video primirea milionului de catre Antonescu si ar fi predat inregistrarea Sistemului, respectiv serviciilor secrete la care era conectat, iar acestei inregistrari s-ar datora eliminarea si disparitia lui Crin din politica in 2014, cand a renuntat si la functia de presedinte al PNL si la candidatura la Presedintia Romaniei. Asa cum am aratat, Rizea a fost in relatii apropiate cu Dobrescu, care a fost nasul de botez al fiului sau, astfel ca detine informatii de la prima sursa si de prima mana. Fostul parlamentar pesedist afirma ca l-ar fi intalnit de mai multe ori pe Crin Antonescu in vila amicului si nasului sau din cartierul Primaverii si ar fi remarcat urmatorul raport de forte: Dobrescu era seful, iar Antonescu era angajatul sau! Foarte trist daca si un politician pe care multi il credeam alfel, devenit la un moment dat presedintele Senatului si presedinte interimar al Romaniei, a ajuns la cheremul unor afaceristi dubiosi care erau sageti ale serviciilor secrete. Din pacate nu este singura acuzatie de coruptie la adresa fostului lider al PNL. Cu doi ani in urma am vazut niste documente din care reiesea ca afaceristul Nelu Iordache i-ar fi remis, dupa ce USL a ajuns la guvernare, printr-un ministru liberal al Transporturilor, o suma de bani cu care o cumnata de-a sa, care era angajata la Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, si-a cumparat un apartament in Bucuresti.

                 Buldogul Vasile, un DJ al afacerilor necurate

Cristian Rizea se refera in cartea sa si la afacerile multimilionarului bugetar Vasile Blaga, fost senator, ministru, presedinte al Senatului, presedinte al PDL si copresedinte al PNL, actualmente europarlamentar, care se afla in fruntea bucatelor politicii de nu mai putin de trei decenii. Rizea sustine ca in zona serviciilor se stie  ca afaceristul Calin Mitica, care a monopolizat impreuna cu consateanul si varul sau Gruia Stoica, afacerile din domeniul CFR, este sageata lui Blaga, care ar fi adevaratul proprietar al acestor afaceri. Mai mult, „Buldogul” este acuzat ca ar tine in Ucraina 50 de milioane de euro din afacerile cu Calin Mitica. Pana ce institutiile abilitate ale statului vor verifica daca aceste acuzatii grave sunt reale, poate ne explica bossul Eddy Helwig de la SRI cum au reusit cei doi afaceristi romi din satul Toflea, judetul Galati, amici ai bunilor sai prieteni Rares Bogdan si Cristian Busoi, mari luptatori anticoruptie si patrioti nationali, sa monopolizeze afacerile de la CFR, considerat candva a doua armata a tarii. Sau te pomenesti ca sunt si sageti ale SRI!

O alta sageata in afaceri a „Buldogului” este Florin Muntean, fost deputat PDL si director general la „mina de aur” numita Transgaz, pe care Blaga l-a prezentat drept cel mai bun prieten al sau din armata si din facultate, cand presa a descoperit in 2007 ca acesta i-a imprumutat, prin sora sa si prin asociatul sau in afaceri, pe termen de 10 ani si fara dobanda, suma de 1 100 000 lei, depre care nu stim si nici nu vom sti vreodata daca a fost returnata. Legatura stransa dintre cei doi este confirmata si de faptul ca Muntean a fost nasul de casatorie al fiicei lui Blaga, Agatha. Amicul Muntean n-a facut bani doar din gazele patriei, ci si cu societatea comerciala BAT Medias, la care detine 80 % din actiuni si care este cotata la bursa la o valoare de aproximativ 20 milioane de euro. Dupa Rizea si nu numai, Florin Muntean a dus sintagma „conflict de interese” la rang de mare arta avand in vedere ca in perioada in care a fost director general al Transgaz, dar si dupa, firma sa BAT Medias a fost principalul prestator de servicii pentru compania nationala de transportare a gazului romanesc. Nu a avut insa niciodata probleme penale intrucat a fost protejat de Sistem, mai ales ca a fost in relatii apropiate cu celebrul procuror sef de la Medias, Ioan Lascu, si cu nu mai putin celebra sa fiica Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA. Putini stiu ca Florin Muntean i-a prezentat pe Lascu si pe fiica sa lui Vasile Blaga, iar acesta le-a facut cunostinta cuTraian Basescu, la un sprit cu vinuri de Tarnave,  in timp ce se afla la Medias in campania prezidentiala din 2004 si de aici a inceput ascensiunea Zeitei Anticoruptie. Legatura stransa dintre Muntean si familia Lascu este confirmata si de angajarea de catre acesta a fratelui lui Kovesi, Sergiu Lascu, intr-o functie banoasa de director la Transgaz. Potrivit lui Rizea, directorul Lascu ar fi atribuit contracte de zeci de milioane de euro firmei Sutech Medias, la care era angajata sotia sa Adriana. Despre tote acestea nu s-a auzit insa la DNA si in cancelariilele occidentale care au proslavit-o si o proslavesc pe zeita din Medias.

Intr-o declaratie politica prezentata cu zece ani in urma, intitulata „ Cum a ajuns nasul hotilor ministru de interne al Romaniei?”, am accentuat predilectia cunoscutului politician de a face bani prin intermediul unor afaceristi dubiosi, legati de lumea interlopa si chiar condamnati penal, pe care-i lega de persoana sa devenindu-le nas de casatorie sau de botez al copiilor. Am exemplificat cu afaceristii satmareni Vasile Cardos si Dumitru Pop, zis Mitica Ofsaid, si cu afaceristii oradenii Radu Pentie, Mircea Sumalan si Coriolan Pop-Bruchental, prin care a derulat afaceri in domeniile produselor petroliere (indeosebi  la rafinaria de la Suplacu de Barcau, judetul Bihor), energiei, regularizarii de ape, achizitiilor de fabrici si altor bunuri imobiliare, comertului cu bauturi alcoolice si tigari. Cu Mitica Ofsaid de la Satu Mare a derulat afaceri cu regularizari de ape si cu energie, a cumparat o uzina noua supertehnologizata din orasul Marghita, judetul Bihor, care a fost vanduta apoi la fier vechi, si a achizitionat un hotel in Viena (Reither), cu un credit rezolvat cu presedintele CEC, care nu a mai fost returnat. Toate acestea nu i-au ajuns veteranului politicii postdecembriste, care s-a lacomit in prag de pensionare si la o leafa urmata de o pensie de europarlamentar.

                          Caramizile lui Sica si foamea lui Raresica

Actualului premier si presedinte al PNL, Ludovic Orban, care se prezenta intr-o vreme cu diminutivul Sica, Cristian Rizea ii aduce acuze legate de perioada in care a detinut portofoliul si portofelul de ministru al Transporturior in guvernul Tariceanu 2. Astfel, fostul deputat pesedist isi aminteste ca, aflandu-se intr-o zi la Ministerul Transporturilor, l-a vazut pe consilierul personal al ministrului Orban, Mihai Popescu, poreclit Misu Pricopsitu, luandu-si la revedere de la un celebru asfaltator de la care primise cateva „caramizi de bani” pe care se chinuia sa le duca in directia cabinetului ministerial, amuzandu-se la un moment dat ca unele „caramizi” ii cazusera din maini si se aplecase sa le ridice. Dupa incetarea ministeriatului lui Orban, fostul sau consilier personal, despre care s-a spus ca se ocupa de preluarea si predarea spagilor catre seful sau, a plecat in Cuba si apoi in Statele Unite, stabilindu-se la Miami, unde duce o viata de huzur. Fratele lui Misu Pricopsitu, Cristian Popescu, este viceprimar PNL la Sectorul 2 si a devenit un agent si vector de imagine al partidului condus de Orban, aspirand la functia de primar al sectorului respectiv.

Rizea ne reaminteste ca sunt de notorietate spagile primite de la afaceristul Nelu Iordache, pe care ministrul Orban l-a favorizat in afacerea Transalpina si caruia i-a dat OK-ul pentru a face aeroport pe un teren detinut in Adunatii Copaceni. Iordache ar fi scris romane intregi despre ,,colaborarea” bogata in comisioane si spagi cu ministrul Orban, dar DNA le-a tratat cu NUP sau a lasat  sa se astearna praful peste ele. Rizea isi aminteste si ca, prin 2013, in timpul unei sedinte a Camerei Deputatilor in care deputatul Ludovic Orban l-a criticat vehement pe premierul Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc i s-a confesat ca in 2007, cand Orban era ministru, l-a salvat anuntandu-l telefonic printr-un intermediar ca i se pregateste un flagrant de catre DNA. Fostul deputat social-democrat scrie si de „combinatiile financiare la punga” facute de premierul Orban cu secretarul general-adjunct al Guvernului, Cristi Barbu,fost primar de comuna giurgiuveana si client estival fidel pe celebra plaja de la Caelia in anturaje destul de dubioase. Actualul sef al PNL a fost convertit si a devenit un sustinator aprig al DNA si al luptei anticoruptie dupa ce a fost prins cu banii promisi de controversatul afacerist Tiberiu Urdareanu, o alta sageata a serviciilor secrete, pentru campania electorala pentru Primaria Generala a capitalei din 2016, cand a fost scos din joc.

Spoveditul de pe malurile Nistrului nu-l iarta nici pe noul star liberal, fostul jurnalist devenit prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL, Rares Bogdan, alintat Raresica de catre apropiati. Rizea vorbeste de „ foamea de bani” a lui Rares Bogdan, exemplificand cu pungile de bani primite de la fostul primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cu banii primiti de la Transgaz, prin amicul lui Vasile Blaga, Florin Muntean, caruia  i-a cununat fiul (care a fost recent protagonistul unui scandal cu iz amoros cu fostul fotbalist Marica) si sumele generoase primite de la Hidroelectrica, pe semnatura directorului general Mihai David (la aniversarea zilei de nastere a caruia au facut cunostinta personal). Rizea pomeneste si de legatura stransa a starului liberal cu un alt amic controversat al lui Blaga, celebrul afacerist din zona feroviara Calin Mitica, care i-a devenit un sponsor de vacante si nu numai, vizitandu-l frecvent in apartamentul sau din complexul rezidential Stejarii din Bucuresti sau la cafeneaua din vecinatatea blocului. Fostul deputat PSD ii reproseaza noului ideolog si deontolog liberal si ca a ajuns sa-i scrie, contra-cost bineinteles, discursuri  generalului sfertodoct Gabriel Oprea, in perioada in care acesta era vicepremier si ministru de interne in guvernul Ponta (pe care-l critica vehement si permanent la Realitatea TV) si exercita interimar functia de premier. Rizea are si o suparare personala pe Rares Bogdan, pentru ca acesta i l-a rapit pe fostul sau amic libanez Wehbe Mohamed Bilal, pe care l-ar fi ajutat sa obtina, printr-o firma controlata, contractul de paza al Aeroportului Otopeni, in valoare de 5,5 milioane de euro.

Moralistul si patriotul national Rares Bogdan a fost invatat cu bani multi de mic, in perioada in care tatal sau era reprezentantul „ciumei rosii” in orasul Ocna-Mures, unde a fost sub guvernarea „patrulaterului rosu” lider PDSR, consilier local si director la Combinatul de produse sodice (UPSOM), cel mai mare producator de soda calcinata din tara. Imediat ce fiul sau a implinit 18 ani, Bogdan senior a constituit o firma pe numele acestuia, SC Horalon SRL, cu care, potrivit unor fosti lideri sindicali locali care m-au contactat, a capusat combinatul pana ce l-a falimentat si l-a vandut aproape in intregime la fier vechi. Potrivit acestor fosti lideri sindicali, tatal lui Rares Bogdan ar fi lasat pe drumuri mii de oameni, nenorocind un oras si 27 de sate care depindeau de combinat. Simptomatic este si faptul, dezvaluit anul trecut de jurnalista Sorina Matei, ca firmele actualului lider si deontolog liberal au incasat in ultimii 12 ani in jur de 1,5 mișioane de euro din bani publici, respectiv din contracte incheiate cu companii si institutii de stat. Aoleo, ce foame vine de la Cluj!

                 Dansurile pe bani si pe mese ale lui Busoi

Apropiat al unor membri reprezentativi ai grupului de la Monaco si prezent la multe petreceri ale acestora, Cristian Rizea dezvaluie ca un invitat marcant al afaceristului Cristian Burci la aniversarile sale a fost europarlamentarul liberal Cristian Busoi, un parerolog TV la fel de insipid, inodor si incolor ca si Nicu Banicioiu, alt amic si invitat special al controversatului milionar. Potrivit lui Rizea, Busoi ar fi un impatimit al petrecerilor de pe Coasta de Azur, de la Monte Carlo sau Saint-Tropez, unde sta doar in locatii exclusiviste pe timp de vara, in timp ce iarna frecventeaza statiunea de lux Courchevel. Putini stiu  sau banuie ca impatimitul petrecaret achita note de plata de nivelul unui adevarat oligarh si are obiceiul sa exerseze dansuri pe mese in locatiile frecventate. Nimeni nu l-a intrebat pana acum pe Busoi de unde si cum a facut milioanele de euro mentionate in declaratiile de avere. Rizea lasa de inteles ca din retrocedari cu iz penal de la ANRP si din afaceri de milioane de euro cu Gruia Stoica, celalalt campion al combinatiilor cu CFR, cu care si-ar fi petrecut mai multe vacante estivale in complexul Marina Regia de pe Coasta de Azur. Busoi are un dosar la DNA in urma unui denunt al controversatului Tiberiu Urdareanu, care este legat de perioada in care a fost presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sub guvernarea USL, cand ar fi primit diverse comisioane pentru contractele IT aflate in derulare si care trebuiau finantate in continuare. Dosarul lui Busoi a fost tinut insa la sertar timp de atatia ani, singura explicatie fiind, in opinia lui Rizea, ca este un alt politician corupt protejat de Sistem.

Cu toate bubele sale, Cristian Busoi a fost sustinut puternic, la un moment dat, in 2016, pentru functia de primar general al capitalei  de catre presedintele  Klaus Iohannis si de catre bunul sau amic Eddy Helwig de la SRI. Adevarul este ca Ludovic Orban, Rares Bogdan, Cristian Busoi si Vasile Blaga sunt in acest moment, alaturi de Eduard Helwig, oamenii cei mai de incredere ai presedintelui Iohannis. In prima parte a articolului, am incercat sa demonstrez ca, cel mai probabil, Cristian Rizea l-a atacat in mod predilect pe Mircea Geoana si l-a menajat total pe Victor Ponta in cartea sa la sugestia sau comanda unui serviciu secret  din Rasarit, care i-a asigurat refugiu si protectie pe teritoriul Republicii Moldova. Cred ca si atacul concentrat si documentat la adresa oamenilor cei mai de incredere ai presedintelui Romaniei a fost comandat de acelasi serviciu, care mai mult ca sigur ca l-a ajutat cu unele informatii suplimentare pe spoveditul  de pe malurile Nistrului in compunerea sa. Trecand peste aceasta supozitie si revenind la oamenii de baza ai lui Iohannis, ma intreb si intreb daca tot mai autistul nostru presedinte stie si intelege cunoscutul proverb romanesc „Cum e turcul, si pistolul”.

                                                                                                                        Valer Marian

Citiți și prima parte: Spovedania si jocurile lui Rizea (I)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.