Abuzuri

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român (VII)

  Începusem în toamnă un serial lung, atît de lung încît nu îl voi putea termina. Multe motive obiective m-au […]

 

Începusem în toamnă un serial lung, atît de lung încît nu îl voi putea termina. Multe motive obiective m-au obligat să iau o pauză atît de lungă. Revin acum cu o temă complexă, legată de energia termică, gazele naturale și energia electrică. Mai exact despre modul în care sub patronajul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), firmele băieților deștepti se umplu de bani care dispar din buzunarul cetățenilor.

Prin 2007, președintele de atunci al asociației de proprietari ne anunță că s-a dat ordonanță de urgență prin care sîntem obligați să ne instalăm la fiecare calorifer repartitoare. Era o minciună, nu se dăduse nici o ordonanță, singura explicație este că președintele fusese șpăguit de firma interesată. Eu am refuzat și atunci, timp de cîțiva ani, am suportat toate pierderile de pe întreaga scară. Nu mai țin minte cît au costat repartitoarele (mai ales că nu le-am plătit), dar fiecare locatar plătea lunar cîte 10 lei aceleiași firme pentru a calcula costurile de încălzire la fiecare apartament (probabil că îmi luau și mie 10 lei ca să mă încarce cu toate pierderile de pe scară).

După cîțiva ani însă a pornit revolta și adunarea generală a hotărît să renunțe la repartitoare întrucît plăteau mai mult decît înainte!

Ce se întîmpla? Repartitoarele aveau doi senzori, unul intern și altul extern. Cine știa, agăța o pungă cu gheață la calorifer și atunci senzorul intern arăta un consum mult diminuat. În schimb dacă locatarul deschidea geamul să aerisească locuința, temperatura camerei scădea și senzorul exterior arăta un consum mult mai mare!

Aceasta întrucît repartitoarele nu erau omologate ca aparate de măsură și control, ele nu stabileau consumul de energie termică, ci doar media temperaturii ambientale! Un jaf particular împotriva românilor, acceptat de stat.

Primul episod al serialului s-a referit la senzorii de gaze. ANRE a arătat că nu sînt obligatorii pentru toate bucătăriile, dar cu tupeul cu care au fost investite de autoritățile mafiote, firmele agreate de ANRE au anunțat că dacă nu își instaleaza senzori toți locatarii, atunci nu vor face revizia iar dacă nu se face revizia, atunci vor opri alimentarea cu gaze.

S-a pus un anunț în bloc prin care sîntem înștiințați că în curînd se vor instala senzorii. Am rămas mirat, îmi părea firesc să se discute în adunarea generală, măcar pentru a se hotărî tipul și prețul la care să fie cumpărate. Mi-am petrecut mare parte din noapte și din ziua următoare citind noua lege a asociațiilor de proprietari (o lege enormă, aiurea redactată, din care nu am reușit să aflu răspunsurile care mă interesau), am recitit actele emise de ANRE în acest domeniu, am luat ruleta, am calculat cubajul bucătăriei și suprafața geamurilor, etc.

Seara am aflat că a doua zi se instalează senzorii de gaze. Am petrecut încă o noapte albă gîndindu-mă ce să fac Dacă refuzam eram șantajat că se vor opri gazele în tot blocul și aș fi fost înjurat de toți vecinii, dacă acceptam însemna să cedez în fața mafiei, împotriva căreia am luptat toată viața. Și am hotărît să mă debranșez.

Mulți vor spune că mare tîmpit sînt, să plătesc 150 % față de ceilalți proprietari fiindcă am refuzat instalarea repartitoarelor, să rămîn fără gaze fiindcă am refuzat instalarea senzorilor de gaze. Eu nu mă consider tîmpit, consider că am acționat conform demnității pe care o aveau odinioară aromânii.

Haideți să urmăriți evoluția cifrei de afaceri a firmei A.C.B. COM 2002 SRL, care a montat în blocul meu senzorii de gaze:

Monitorul Nr. 4138, din data de: 31/10/2018

Mențiune nouă

MO

Cifra de Afaceri A.C.B. COM 2002 SRL

An 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
305.024 352.487 297.362 312.602 200.955 237.893 96.623 135.127 87.084 1.196.747

Profit sau Pierdere A.C.B. COM 2002 SRL

An 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
22.792 3.285 28.426 66.314 -39.498 43.475 -97.691 -7.074 -48.939 755.408

 

După ani de zile în care au avut profit minim sau mai ales pierderi majore, încît mă întreb de ce nu au lichidat firma, odată cu instalarea senzorilor de gaze au trecut la profit mare.

ENEL a impus celor lipsiți de apărare (cum a fost cazul meu, într-o zi în care mi-a fost foarte rău) un nou contract, cu promisiunea că vom beneficia de un tarif preferențial. Nu comentez nimic, vă postez mail-ul pe care l-am trimis ieri:

„Dan Cristian Ionescu, Calea … nr…

C ă t r e,

ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.

În dimineața de 29 nov. 2018 îmi era foarte rău. Cineva însă suna insistent la ușă. M-am tîrît cu greu jos din pat, am pus pe mine un halat de casă și am deschis. La ușă era un tînăr care s-a legitimat a fi de la ENEL și mi-a spus că sînt obligar să semnez un nou contract. Mi-a spus că astfel pot beneficia de cel mai mic tarif. Mi-a pus în față un număr de 9 file pe care să le semnez, pe care nu le puteam citi nici măcar cu ochelarii, atît de mărunt erau scrise. Mi-a fotografiat cu telefonul și cartea de identitate – la ce aveați nevoie de ea?

La începutul lunii martie am fost sunat de o funcționară ENEL (de la numărul de telefon 0332.711.865) care mi-a pus unele întrebări legate de noul contract. I-am spus două nemulțumiri.

Prima este legată de faptul că facturile nu îmi mai sînt trimise la domiciliul de mai sus, unde locuiesc și unde consum energie electrică, ci la adresa Calea …, de unde am plecat de 16 ani. Aflu de ele cu mare întîrziere.

A doua nemulțumire este următoarea:

Ca să optimizeze profitul, ENEL a trimis în șomaj mii de cititori-încasatori, și a început să factureze estimativ, adică din burtă, un consum apreciat, pentru plata căruia trebuia să facem coadă la poștă, unde ajunsesem să plătim și un comision.

La ultima regularizare (6 nov. 2018), s-a constatat că am plătit în plus 51,90 lei. Factura următoare (6 dec. 2018) a fost dedusă din credit, rămînînd un sold creditor în favoarea mea de 23,63 lei. După semnarea noului contract, creditul meu nu a mai fost dedus din factură.

Domnisoara a fost foarte amabilă, mi-a spus că a notat observațiile mele și că le va transmite, dar dacă voi constata că nu se schimbă nimic, să trimit și un mail. Ceea ce fac acum, completînd cu următoarele nemulțumiri și întreb:

– de ce mi se trimit facturile la adresa unde nu mai locuiesc de 16 ani?

– de ce nu mi se deduce creanța de 23,63 lei  pe care o am față de ENEL?

– de ce în loc de un preț mai mic, așa cum mi s-a promis, plătesc unul mult mai mare?

– ce înseamnă mențiunea din ultimele facturi în care apar componente reglementate (17,98 lei) și componente negociate (25,29 lei) ceea ce a condus în final nu la un tarif mai ieftin, ci la unul mai scump cu 65 %?

Examinînd contractul pe care l-am semnat fără să am posibilitatea să îl citesc (cît de ușor este să păcălești un bătrîn bolnav care nu mai vede bine punîndu-l să semneze un contract de 9 pagini scrise foarte mărunt cu promisiunea că va beneficia de tarif preferențial!) și facturile, comparînd cu tarifele aplicate celor care nu au semnat noul contract, am constatat următoarele:

– la ultima factură primită, achitată la data de 26 martie, am fost taxat, la un consum (estimat!) de 44 kW/h cu 43,27 lei, adică, una peste alta, 1 leu kW/h. (incluzînd toate componentele), în timp ce un prieten care nu a semnat noul contract, a plătit pentru  240 kW/h suma de 137,50 lei, adică cca. 0,55 lei pentru 1 kW/h!;

– am constatat, tot din ultima factură, că eu am de plată mai mult pentru rezervare (abonament) decît pentru consum (13,72 lei +2,61 lei TVA abonamentul și 11,57 lei + 2,20 lei TVA pentru consum);

– citind contractual, am aflat cu uimire că eu v-am acordat un mandat irevocabil cu reprezentare; vreau să vă spun că și mandatul irevocabil poate fi revocat:

CAPITOLUL IX
Contractul de mandat

SECŢIUNEA a 2-a
Mandatul cu reprezentare

Art. 2032

Efectele revocării

(1) Mandantul care revocă mandatul rămâne ţinut să îşi execute obligaţiile faţă de mandatar. El este, de asemenea, obligat să repare prejudiciile suferite de mandatar din cauza revocării nejustificate ori intempestive.

(2) Atunci când părţile au declarat mandatul irevocabil, revocarea se consideră a fi nejustificată dacă nu este determinată de culpa mandatarului sau de un caz fortuit ori de forţă majoră.

(culpa dvs. constă în faptul că mi-ați administrat prost interesele, eu ajungînd să plătesc mai mult decît înainte, mai mult decît cei care nu au semnat noul contract);

–  vă aduc la cunoștința faptul că din data de 4 aprilie am grave probleme loco-motorii care mă împiedică să ies din casă, deci dacă îmi trimiteți în continuare facturi la vechea adresă, eu nu pot să aflu de ele (dacă le-ați trimite unde trebuie, unde mi le-ați trimis timp de 16 ani, aș putea să rog un vecin să le achite) – în cazul în care neștiind de aceste facturi și neputînd astfel să le achit îmi veți întrerupe alimentarea cu energie electrică, va fi culpa dvs. întrucît nu mi le trimiteți la adresa din contract.

În concluzie, cer:

– trimiteți-mi facturile la adresa de domicilu, unde mi le-ați trimis în ultimii 16 ani;

– deduceți suma pe care mi-ați încasat-o în plus;

– conform reglementărilor ANRE să reveniți DE ÎNDATĂ la contractul de furnizare a energiei electrice pe piața reglementată, nu la cel de pe piața liberă.

În cazul în care va fi necesar, acest mail constituie mijloc de probă.

Aștept răspunsul dvs. tot pe această cale.

Dan Cristian Ionescu”

                                                                                                                Dan Cristian IONESCU

Articolele anterioare:

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român (VI)

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român (V)

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român (IV)

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român (III)

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român (II)

Statul, cel mai mare dușman al cetățeanului român

Statul face pe haiducul și jefuiește cetățenii ca-n codru

1 Comment

  1. gigimutu

    Statul roman,

    hotia intruchipata!!!

    De ce? din cauza baietilor destepti, de care statul roman nu duce lipsa!!!

    Unde esti tu, Tepes doamne?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *