Atitudini

Stema Transilvaniei, stigmatul Centenarului!

Scrisoare deschisă către CCR: Stema Transilvaniei, stigmatul Centenarului                         […]

Scrisoare deschisă către CCR: Stema Transilvaniei, stigmatul Centenarului

                                       Către
                                                      CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A ROMÂNIEI
                                               DOMNULUI VALER DORNEANU, PREŞEDINTELE CCR

                                         Stimate Domnule Preşedinte al CCR,

Suntem un grup de cetăţeni ai României, al căror principal liant este iubirea de Patrie, convinşi că exprimăm convingerea marii majorităţi a poporului român, realitate ce, dacă s-ar declanşa un referendum pe subiectul pe care vi-l supunem atenţiei, suntem siguri că acesta ar confirma-o.

Venim la Dumneavoastră cu sesizarea unei probleme pe care o considerăm de maximă importanţă naţională. Este vorba de Stema României, alături de Drapel şi de Imn, unul din simbolurile de cea mai înaltă importanţă ale statului.

Stema României Mari, adoptată în anul 1921, a fost creată la cererea regelui Ferdinand de către Iózsef Sebestyén de Köpeczi, un heraldist de valoare, care, în cazul reprezentării în Stemă a regiunilor istorice ce compun România Întregită a procedat corect, cu o excepţie. În spaţiul rezervat Transilvaniei, Köpeczi a introdus întocmai stema principatului din perioada stăpânirii maghiare, când românii majoritari nu erau recunoscuţi ca naţiune. În acea stemă, devenită caducă odată cu obţinerea libertăţii de către românii ardeleni, figurau însemnele secuieşti (soarele şi luna), maghiare (vulturul sur de stepă) şi săseşti (cele şapte cetăţi), românii nefiind reprezentaţi prin nimic, ca şi cum ar fi inexistenţi. Or, o anomalie greu de caracterizat este că acest intolerabil tratament aplicat românilor ardeleni a fost preluat în Stema României Mari şi perpetuat până în ziua de azi.

Spre a evidenţia mai pregnant absurdul situaţiei să folosim un exemplu similar. Să ne imaginăm că în 1941, la eliberarea Basarabiei, s-ar fi hotărât ca această provincie să fie reprezentată în Stemă, iar heraldistul, un rus, în loc să o pună sub semnul Bourului lui Dragoş legendarul şi al lui Ştefan cel Mare, i-ar hărăzi stema sovietică a R.S.S. Moldoveneşti, de sub călcâiul căreia ea abia scăpase. Exact aşa s-a procedat cu românii ardeleni.

De remarcat cum a procedat Mihai Viteazul. El unirea celor trei Ţări a simbolizat-o prin Vulturul Ţării Româneşti, Bourul Moldovei, iar pentru Transilvania, în locul unei imagini ofensatoare şi nedrepte, a pus Stema Daciei, doi Lei afrontaţi.

Vă solicităm, deci, Domnule Preşedinte, să întreprindeţi măsurile necesare pentru a corecta această gravă eroare ce apasă asupra românilor din Ardeal, dar şi asupra tuturor românilor, asupra Simbolului reprezentativ al Statului Român.

                                                                                                                    Cu stimă,

                                                                                                     În numele unui grup de iniţiativă,
                                                                                                              Miron Scorobete

PS Clujaxio: Sunt multe variante de apropiere a adevărului istoric pe steagul României: în primul rând trebuie considerată soluția lui Mihai Viteazul, care a ales, deloc întâmplător, pentru Transilvania de sub domnia sa, stema Daciei antice, unde capitala marelui Regat antic sălășluia (mai multe detalii despre stema Daciei Mari a lui Mihai Viteazul, găsiți aici).

                                                                                                  Sursa: http://clujaxio.ro/

Stema de pe sigiliul voievodului Mihai Viteazul din anul 1600. Transilvania era reprezentată de doi lei cu labele posterioare pe șapte piscuri și ținând o sabie.

Nota redacției „Justițiarul”: Și publicația noastră a abordat această anomalie: Românii lipsesc de pe stema Transilvaniei!

 

 

 

2 Comments

  1. IQ100

    Nu e nici o greseala.In cida hagiografiei, Ferdinand cel “destept” (faza cu tezaurul e depasita poate doar de hiper coarnele ce i le punea regina maria) , neam de globalist (vedeti N Iorga despre hopanzolern) nu intamplator a comandat stema unui ..maghiar!!!Iar maghiarul normal ca era maghiar si si-a sustinut natia lui in detrimentul natiei noastere, ca doar nu era cioban mioritic!

  2. Marian

    dacă s-ar lua decizia organizării unui referendum pe această tema, rezistenții vor spune că avem prea multe probleme de rezolvat și stema nu e o prioritate. televiziunile securității vor spune că e o tentativă mascată de a-l scăpa de dragnea de pușcărie, partidele vor decide boicotarea pt că cineva de la buxel le va atrage atenția că se incită la ură etnică și până la urmă nimeni n-ar mai pricepe nimic; la fel ca în cazul referendumului precedent nu se va atinge prezența necesară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *