Colimator

Strategia lui Klaus Iohannis: În campania electorală să existe doar două partide, PNL și PSD

  Klaus Iohannis are deja șase ani de prezență la Cotroceni. În acești șase ani de mandat au avut loc […]

 

Klaus Iohannis are deja șase ani de prezență la Cotroceni. În acești șase ani de mandat au avut loc două tragedii cu un uriaș impact național: Cea de la Colectiv din noaptea de vineri 30 octombrie 2015 și cea de la Piatra Neamț din noaptea de sîmbătă 14 noiembrie 2020. E mai mult decît semnificativ pentru un Istoric al clipei felul în care a reacționat ca președinte Klaus Iohannis la fiecare din cele două tragedii.

                                                În cazul Colectiv:
  • În noaptea de vineri 30 octombrie 2015, a scris pe Facebook un text în care-și exprima tristețea, compasiunea și solidaritatea cu familiile îndurerate. Un text de coloratură general umană, ținînd de protocolul funcției.
  • A doua zi, sîmbătă, 31 octombrie 2015, deși era zi de weekend, în care de regulă era plecat la Sibiu, el a descins la locul tragediei, unde a aprins o lumînare, și la Spitalul Floreasca, unde fuseseră duși răniții. Declarația sa la ieșire a fost lipsită de orice conotație politică. Ea a identificat în chip corect drept principală cauză a accidentului principiul „Lasă că merge și așa”.
  • Seara, el a postat pe Facebook un nou text despre tragedie. După ce arată c-a cerut procurorului general o anchetă rapidă, el reafirmă drept cauză a dezastrului principiul Merge și așa!
  • Pe 1 noiembrie 2015, a treia zi după Colectiv, Klaus Iohannis postează un mesaj video pe Facebook în care pune tragedia pe seama corupției care ucide. Deși aluzia la PSD e străvezie, totuși, președintele nu acuză direct partidul de guvernămînt de la vremea respectivă.
                                                 În cazul Piatra Neamț:
  • În noaptea de 14 noiembrie 2020, Klaus Iohannis scrie pe Facebook un text tipic unei reacții de protocol al funcției: Profund îndurerat, urez însănătoșire grabnică etc. etc.
  • A doua zi, după ce a participat la slujba de la biserică din Sibiu, Klaus Iohannis lansează semnalul de politizare a tragediei: E nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România.
  • Marți, 17 noiembrie 2020, la o conferință de presă special convocată pentru asta, Klaus Iohannis pune întreaga responsabilitate a tragediei pe seama PSD. Atît în Statement, cît și în răspunsurile la întrebări el nu obosește să acuze PSD că e responsabil moral de morții de la Piatra Neamț.

Compararea celor două reacții ne dezvăluie asemănări și deosebiri.

Principala asemănare constă în sistemul de pași urmat cu sfințenie: De la reacția general umană, neutră din punct de vedere politic, la reacția politizată. În amîndouă cazurile e limpede că președintele a beneficiat de rapoarte ale SRI privind starea de spirit. În funcție de ele a grăbit trecerea la politizarea de chibiț electoral.

Deosebirile sînt mai multe ca asemănările și mai puternice decît acestea. Principala deosebire constă în trecerea rapidă la o politizare violentă a tragediei, făcînd in morți o tribună pe care s-a suit în chip cațavencian.

Deși mecanismul e același, implicarea protocolară e diferită. La Colectiv s-a prezentat personal la Spital și la fața locului. La Piatra Neamț s-a mulțumit să se emoționeze de la depărtare. Tragedia de la Colectiv l-a găsit la București, deși în weekend, o ștergea la Sibiu. Tragedia de la Piatra Neamț l-a găsit la Sibiu. Pe cea de la Colectiv părea c-o aștepta. Pe cea de la Piatra Neamț, nu. Ca și premierul președintele nu s-a ostenit să se deplaseze pînă la Piatra Neamț. Eroul de la Piatra Neamț, doctorul Cătălin Denciu, transformat în erou de poem pînă și de ambasadorul american la București, n-a beneficiat de atenția arătată de Klaus Iohannis altor eroi. Întrebat la conferința de presă de marți, 17 noiembrie 2020, dacă a vorbit cu familia medicului, Klaus Iohannis a răspuns, în stil de robot din literatura lui Asimov, c-a vorbit prin intermediul lui Nelu Tătaru.

Duminică, 15 noiembrie 2020, prin redacții se făceau pariuri despre cînd și cum va da vina Klaus Iohannis pe PSD pentru tragedia de la Piatra Neamț. Exprimînd public această atmosferă, duminică, 15 noiembrie 2020, Cătălin Tolontan și-a intitulat comentariul din Libertatea Cît va dura pînă cînd Klaus Iohannis va spune că PSD e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț?

N-a durat mult. Doar două zile. Marți, 17 noiembrie 2020, la Conferința de presă, Klaus Iohannis s-a ocupat cu precădere de responsabilitatea PSD în tragedia de la Colectiv. Că a fost vorba de o conferință convocată și pentru ca Klaus Iohannis să latre electoral la partidul concurent al PNL, întrecînd în virulență pînă și pe halucinantul Florin Câțu, ne-o dovedește atacarea PSD chiar în Declarația de presă, zisă și Statement.

Duminică, 15 noiembrie 2020, seara, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Alephnews am profețit textul pe care-l va rosti Klaus Iohnanis la prima conferință de presă, propunîndu-mă consilier personal și pariind cu Monica Mihai că așa va fi în linii mari:

Klaus Iohannis va avansa drept cauză a tragediei absența unei reforme serioase în Sănătate. De absența acestei reforme răspunde, evident, PSD. Care PSD a guvernat bla-bla-bla. În final – am zis – Klaus Iohannis va proclama că doar noua majoritatea parlamentară (ați observat, președintele vorbește de o Majoritate a Sa și nu a PNL?!) va impune Reforma în sistemul de Sănătate cu R mare. În consecință, vom fi îndemnați să mergem la vot pe 6 decembrie 2020, cu orice preț, chiar și cu prețul infectării, și să votăm PNL cu orice preț, chiar și cu prețul de a ne da pumni în cap mai tîrziu, pentru prostia asta. În emisiune dezvăluiam că baza profeției mele stă în referirea la Reforma din Sănătate din dimineața lui 15 noiembrie 2020.

Toți cei care au pariat că Klaus Iohannis va acuza Pe-See-Dee (pînă și rostirea, semănînd cu o tropăială pe formularea PSD a devenit temei de parodie prin redacții, prin cafenele și pe rețele sociale) de tragedia de la Piatra Neamț au cîștigat. Marți, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a dat un lung recital anti-PSD. Pe vremuri, pe scenele căminelor culturale interpreți amatori, în timpul săptămînii, cărămidari, recitau, cu spume la gură, poeme antiamericane semnate de Dan Deșliu. Marți, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis nu mi s-a părut prea deosebit de cei care denunțau pe vremea lui Vasile Luca pe scenele căminelor populare pe americanii care spînzurau negri la răscruci. Dacă aș fi pus pariu pe bune cu Monica Mihai m-aș fi ales și eu cu ceva. Conferința de presă de marți a fost culmea atacurilor anticonstituționale la PSD. Pînă la aceasta, au mai fost zeci de intervenții publice în care netam-nesam, Klaus Iohannis a început să latre la PSD. Urmărind conferința de presă de marți m-am gîndit cu nostalgie la ce-ar fi însemnat un asemenea moment pentru o altă presă. În clipa în care Klaus Iohannis a deschis gura pentru a naște prima literă, P, ziariștii prezenți ar fi trebuit să izbucnească în hohote de rîs. Atît de penibil a devenit Klaus Iohannis în repetarea, zi de zi, a diatribei împotriva PSD.

Unii confrați pun această reluare a unui moment știut deja pe de rost pe seama unei prestații de robot a personajului. Altele o pun pe seama refuzului de tip dictatorial de a lua în seamă semnalele din realitate.

Să nu-și dea seama Klaus Iohannis că sceneta condamnării PSD nu are nici o influență asupra scorului electoral al PSD? E o întrebare pe care mi-am pus-o des în ultimul timp.

Spre deosebire de mulți confrați, eu am o părere bună despre inteligența politică a lui Klaus Iohannis. Dacă ar fi fost prost-prost grămadă – cum zic unii, n-ar fi ajuns președintele României, și n-ar fi reușit să-și asigure lejer un al doilea mandat. De aceea eu văd în atacurile împotriva PSD altceva decît o implicare de partea PNL în bătălia cu PSD. Și asta din simplul motiv că Klaus Iohannis știe (n-are cum să nu știe) că în această fază a campaniei electorale bătălia nu se mai duce între PNL și PSD, ci între PNL și USR PLUS pe de o parte, și între PSD și ProRomânia, pe de alta. Într-unul din taifasurile cu Marius Tucă de la Alephnews am desenat pe o coală de hîrtie împărțirea electoratului între Dreapta și Stînga. Practic, la ora actuală, cele două electorate sînt deja delimitate. Pînă la alegeri, bătălia nu se mai duce între PNL și PSD, între cele două mari grupări, ci în interiorul Dreptei și în interiorul Stîngii. Scorul PNL depinde de scorul USR PLUS. Pentru aceasta PNL se bate cu USRPLUS. Scorul PSD depinde de scorul Pro România. Pentru aceasta, PSD se bate cu Pro România.

Klaus Iohannis știe acest lucru. De aceea, obiectivul atacurilor fără limite la adresa PSD, însoțite de elogierea PNL, vizează reducerea bătăliei politice la bătălia dintre cele două partide: PNL și PSD. Grație intervențiilor lui Klaus Iohannis, pe scena campaniei electorale sînt doar două partide: PNL și PSD.

Prezentînd PSD ca principal adversar al PNL, Klaus Iohannis pune între paranteze celelalte două partide USR PLUS și Pro România. El pariază pe un mers la vot, în vreme de Pandemie, doar a celor care resping partidul adversar. Cei de Dreapta merg ca să voteze PNL, împotriva PSD. Cei de Stînga, merg ca să voteze PSD împotriva PNL. Celelalte două partide sînt prezentate, în strategia lui Klaus Iohannis, ca de prisos în această confruntare.

Există totuși un risc în această strategie: Ca electoratul să fie atît de scîrbit de atacurile reciproce ale celor două partide încît să se îndrepte exact spre partidele outsidere.

                                                                                Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.