Atitudini

Suferința patronilor HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) sau ce își face omul cu mâna lui…

  Sînt mulți oameni care plîng de mila celor din industria ospitalității: hoteluri, restaurante, cafenele crîșme, terase, bodegi, alte stabilimente. […]

 

Sînt mulți oameni care plîng de mila celor din industria ospitalității: hoteluri, restaurante, cafenele crîșme, terase, bodegi, alte stabilimente. Sau, și mai larg, a celor din industria timpului liber, aici intrând și producția de bunuri simbolice, de divertisment, sportul. Plîng pe bună dreptate, și cei mai mulți dintre ei mînați de cele mai omenești emoții: compasiune, grijă pentru cel de lîngă tine, milă.

Mda. Eu, să mă ierte Dumnezeu, cu respect raportez, permiteți-mi să fac opinie separată. O să spun o chestie urîtă. Care probabil o să-i supere și pe unii din prietenii mei.

Aflați, dragilor, că nu plîng de mila nimănui.

Au vrut stat minimal? Au vrut. Iaca acuma să vadă ce e aia stat minimal.

Au disprețuit și urît politicile de stînga? Le-au disprețuit, le-au urît, le-au făcut în toate felurile.

Au demonizat redistribuirea de plus-valoare către cei aflați în nevoie, la necaz, în suferință? Au demonizat, au aruncat în scîrbă cu bani în oameni amărîți. Au tot făcut mișto de asistații sociali, pe care i-au considerat ultimii suboameni. Au făcut sandvișuri celor care protestau și dădeau cu rahat în Guvern la vremea respectivă.

Au ridicat în slăvi delirantele valori ale liberalismului, libertarianismului, a sfîntei gîndiri „cine poate, oase roade, cine nu, asta e, ghinion, să moară, dă-l încolo de sărăntoc”? Au ridicat, cum să nu. Vai, ce osanale au ridicat! S-au bucurat cînd le mergea bine, aveau un tupeu remarcabil, o atitudine de dispreț superior, de tip „am cu ce, mă”. O aroganță de tip Pro TV și Adrian Sîrbu, cînd era Sîrbu pe cai mari și nu-i ajungea nimeni cu prăjina la nas.

E, ce să vezi? Acuma nu le mai merge bine. Ghinion. Să sufere. Să vadă ce e aia să fii liberal cu adevărat. Că prea s-au tot dat rotunzi că ei sînt liberali.

Liberal cu adevărat, dragilor, înseamnă să fii stăpîn și să poți. Și să ai suficient de mulți bani încît să-ți permiți să le rîzi în nas celor care n-au. Să-ți aprinzi trabucul cu hîrtia de cinci sute de euro și să te doară la bască de criză. Dacă te dai rotund și zici că ești șmecher și ai cu ce, păi atunci e ca la pocker, dragilor. Plătim cu sec bluful și aroganța și întrebăm: chiar ai cu ce, mă? Ia să vedem, chiar poți? Chiar ești liberal, sau doar mimezi convingător?

Iete că de fapt nu au cu ce. Iete că de fapt amărîții nu prea sînt liberali, ci doar niște pufoși care s-au dus și ei după fenta politrucilor și a propagandei. Nu sînt nici libertarieni. Nu sînt nici șmecheri. Nu au cu ce. Sînt doar niște nevolnici care acuma au dat de greu și nu mai știu cum să se milogească după ajutor.

Lasă, să vadă ce e ăla capitalismul. Ăla adevărat, fără milă. Să vină ăia din străinătate, să-i bage în faliment, să-i cumpere pe trei lei, ieftin, că vor fi disperați să vîndă.

Să învețe pe pielea lor ce înseamnă asuprirea. Să vadă ce înseamnă să fii de partea proastă a aroganței și a istoriei și a banului. Cînd vor veni unii cu mult mai mulți bani decît ei, să-i cumpere pe nimic, să le rîdă în nas disprețuitor și superior.

Și știți ce-o să le zică ăia de-o să-i cumpere pe nimic, cînd o să le rîdă în nas?

Simplu. Un singur cuvînt. Ce vă tot zice șeful vostru de vreo cinci ani încoace: ghinion.

                                                                                                                        Mirel PALADA

PS: Da, știu. Nu suferă ei atît de mult cît cei care lucrează la patron: ospătari, bucătari, restul personalului angajat. Ce să le fac? Cînd era bine, era bine, și acuma cînd e greu, gata, devenim dintr-o dată socialiști? Au acceptat fără carte de muncă? Și fără plasa de protecție dată de asigurările sociale? Înseamnă că la vremea respectivă le-a convenit. Ghinion.

3 Comments

 1. nu sunt de acord

  Nu impartasesc opinia domnului Palada. Nu poate fi generalizata la o industrie intreaga iar asta nu absolva guvernul de raspundere.

 2. gigimutu

  curat ghinion!

  insa eu cred ca vor sa distruga tot, ca dupa aia, cum ati spus, sa ia ei moca, si sa fim sclavi cu acte!

 3. Exact ce spuneam si eu pe pagina lui Mugur Mihaescu…:

  “Pentru Horeca?
  De ce?
  Celor din Horeca le placea cand fascistii drogati #rezist le dadeau placute suedeze celor din PSD si voiau PNL la guvernare.
  Acum au PNL la guvernare, adica au ceea ce si-au dorit…
  Eu nu am uitat cum le asigurau cazare gratuita fascistilor drogati #rezist care veneau sa protesteze contra guvernului PSD.
  Nu am am uitat cum le duceau mancare, apa si cafele fascistilor drogati #rezist din Piata Victoriei care urlau contra “ciumei rosii”(expresie inventata de Goebbels si folosita de propaganda fascista a lui Hitler).
  Asa ca acum, eu cred ca au primit ce si-au dorit si ca isi merita soarta.

  Horeca vrea ca noi, cei care am luptat impotriva infractorului si tradatorului de tara, IohaniSS, a “justitei” corupte, a securitatii stalinisto-naziste de tip mafiot, care am combatut minciunile lui IohaniSS, ale PNL, USR, ale fascistilor drogati #rezist, etc., sa iesim in strada sa o sustinem, dupa ce Horeca l-a sustinut pe IohaniSS, a sustinut PNL, USR, a sustinut fascistii drogati #rezist, inclusiv pentru 10 August 2018, cand au vrut sa dea o lovitura de stat?
  Mai intai, Horeca sa isi faca autocritica, sa recunoasca ca au fost platiti ca sa-i sustina pe fascistii drogati #rezist si de catre cine, sa recunoasca ca au gresit sustinandu-i pe IohaniSS, PNL, USR si fascistii drogati #rezist, etc. si apoi mai stam de vorba…

  Asta ti-o spune un pensionar jefuit de PNL, datorita voua.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *