Observator

Supermannis

  Cînd părea că a epuizat relația cu liliecii, COVID-19 a descoperit nurcile, cîinii, pisicile și oile. O nouă tulpină, […]

 

Cînd părea că a epuizat relația cu liliecii, COVID-19 a descoperit nurcile, cîinii, pisicile și oile. O nouă tulpină, de data asta daneză și, mai ales, imună la noile vaccinuri, vine să ne demonstreze că nimic nu e imposibil. Multe alte animale sînt în stare să ne distrugă viețile, nu doar cele pe care le votăm și le privim la televizor vorbind.

Liderii noștri fac ravagii, răspîndesc o boală contagioasă de care nu mai scăpăm nici cu imunitatea de turmă. Virusul prostiei și al aroganței, mai distrugător decît SARS-CoV-2, fiindcă împotriva lui nu există nici vaccin, nici mască și nici distanțare socială, se manifestă zilele astea prin spălatul pe mîini.

Așa cum s-a văzut la președintele Iohannis, care s-a spălat pe mîini dînd vina pe experți, așa cum s-a văzut la premierul Orban, care s-a spălat pe mîini dînd vina pe oameni, așa cum se vede în continuu și peste tot cînd cineva care a cerșit voturi e incapabil să facă ceva în schimb, spălatul pe mîini e principala sursă de mizerie în politica românească.

Ca să-și justifice alegerile, Iohannis a aruncat iar niște cuvinte în chiuvetă și a prezentat apa caldă ca pe o invenție personală. Sîntem la peste zece mii de noi cazuri pe zi, ne îndreptăm spre douăzeci de mii și, dacă așa cum explică alde Rafila, trebuie să facem înmulțirea cu zece, înseamnă că în luna de campanie electorală am putea aduna între trei și șase milioane de cazuri noi. Perspectiva de a muri pe holul spitalului din lipsă de orice –paturi, medicamente, medici–reprezintă, deocamdată, un purgatoriu de probabilitate 0,04, alimentată cu rîvnă de șeful statului.

Iohannis zice că uite, americanii, care au 100.000 de cazuri pe zi, țin alegeri. Noi, care avem doar peste zece mii, de ce să nu ținem? Comparația e cu bună știință golănească, dar ușor de înghițit pentru alegători gata să înghită orice. Chiar dacă n-am avea decît zece mii (în realitate, avem multe județe în care se fac sub o sută de teste) și chiar dacă n-am înmulți cu zece, rata contaminării la 18 milioane de locuitori față de 320 de milioane cît au SUA e aproape dublă. Apoi, la alegerile americane peste 100 de milioane de alegători au votat prin corespondență – aproape două treimi. Deci densitatea proporțională la urnele fizice a fost în America de trei ori mai mică.

Democrația nu poate fi pusă în paranteze.”, ne spune Iohannis citind pe furiș din prompter. „Democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere.”, mai zice el de sub vopseaua de păr ușor dusă pe la tîmple, cu aerul că le face dreptate părinților fondatori.

Democrația începe însă cu dreptul și libertatea de a alege și de a fi ales, ambele restrînse prin campania electorală online, la care jumătate din țară nu are acces. Căci da, Iohannis a înțeles, într-un tîrziu, pericolul pe care îl prezintă COVID-19 și a închis piețele țărănești, parcurile, olimpiadele școlare și mersul pe timp de noapte. A închis campania electorală pe durata campaniei electorale și a lăsat deschise doar urnele.

Dar dincolo de nepăsarea mecanică ce răzbate prin masca de producție germană, mai există un motiv întemeiat de a omorî cîteva sute de români la 6 decembrie. Motivul ține de livrări. S-au semnat acorduri de finanțare la Washington, contracte de armament pe zece ani, angajamente de scoatere la vînzare a activelor din companiile de stat, s-au dat ordonanțe cu dedicație, s-a primit prima tranșă de sprijin politic și vine momentul să se facă livrările. Noul guvern PNL trebuie să fie la butoane, așa cum trebuie să fie noul premier Orban, anunțat deja de Iohannis.

Iar în caz că cineva se întreabă de ce atîta grabă, de ce atîtea vieți puse la risc, de ce atît deranj cu alegerile dacă rezultatul lor, dinainte stabilit, înseamnă exact guvernarea de acum, există un răspuns: pentru că e ultima ocazie. E ultima dată cînd Guvernul, premierul și președintele se pot reconfirma la putere, ultimul termen înainte de prăbușirea psihică, fizică și economică a națiunii. 6 decembrie e deadline-ul acestui regim.

Dealtfel, Iohannis și-a demonstrat utilitatea marțea trecută, cînd ne-a anunțat că el și Guvernul se tot ocupă de pandemie. Concret, ne-a spus că englezii și americanii lucrează la un vaccin.

                                                                                            Doru BUŞCU, Cațavencii

2 Comments

  1. IQ100

    Adica numai psna in 2021vom presta ca Romanica

    Pe urma vom presta ca Transilvania si alte 2-3 euroregiuni.

  2. Incorectul politic

    Alooo, ia gata mai românașilor! Nu mai suport prostia. Daca 85 spre 90% din populatie nu are simptome inseamna ca avem imunitate. La orice boala se numara bolnavii\internatii (aia cu probleme, nu aia forțat gen concediu) si in special morții. In nici un caz testele\pseudoinfectatii si alte alea NU se iau in calcul la alegeri si la carantină. In speta alegerilor care oricum sunt false si inutile se prezinta in jur de 30-38% din populație (sunt si unii care inca mai cred in povești de adormit copii) deci ce mare problemă cu Covidu ăsta? Care faci parte din cei 10-15% persoane vulnerabile NU te duci decat daca vrei morțiș să votezi. Ce mare problemă si cu alegerile astea la fel si cu virusul asta nemilos care a facut ca anul acesta sa moara per total mai puțini romani decat anul trecut statistic vorbind. Da pe cine mai intereseaza chestile astea: traisca guvernu meu! Trăiască partidu’ si guvernatorul meu! Ce sa mai, dacă o sa îmi ceară o sa plâng când o sa treaca sicriul conducatorului meu exact ca in Coreea de Nord macar la aia e pe față si alegerile nu costa mai nimic. Bă da proști mai suntem ca specie si ne merităm soarta, am zis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.