Puncte de vedere

Teama mai marilor Europei de naționalism

  Mai-marii Europei încep să se teamă.  De ce? S-a dat alarmă, naționaliștii și suveraniștii câștigă rapid teren și prognozele […]

 

Mai-marii Europei încep să se teamă.  De ce? S-a dat alarmă, naționaliștii și suveraniștii câștigă rapid teren și prognozele sunt, în continuare, favorabile lor. Deși fenomenul apăruse de mai mult timp, accelerarea acestui proces a fost generată de decizia, celor care acum se tem, de a deschide larg porțile migrantilor – și aici vorbim de o migrație determinată și de motive imputabile lor, dar în care SUA și Rusia au rolul primordial. Subiectul migrației și al amestecului celor doi coloși mondiali este atât de complex, încât îl voi trata altădată.

Să revenim la naționalism și de ce pune din ce în ce mai mult stăpânire pe Vechiul Continent. Crearea Uniunii Europene, un demers atât de necesar, având în vedere provocările Secolului XXI și ale celor următoare, în care numai Germania și Franța nu pot juca un rol semnificativ la nivel global, doar o Europa unită având forță de a se impune ca actor cu șanse evidente  în luarea deciziilor și în determinarea proceselor globale, a presupus și presupune în continuare transferul de suveranitate de la țările membre spre structurile comunitare.

Mulți au sperat că acest transfer, ca de altfel și cel bugetar, vor aduce în țările lor democrația, bunăstarea și echitatea, atât de râvnite, ale fondatorilor Uniunii. Principiile cuprinse în Tratatul de Aderare sunt benefice și dorite de toți actorii cedenți de suveranitate, dar ce au primit în schimb, în special cei din Est, dar nu numai ei: un dublu tratament, o dublă măsură. Ce este valabil pentru Germania, Franța și sateliții lor, nu mai este valabil pentru ceilalți.

S-au inventat mecanisme prin care cele două state menționate anterior să le țină sub control pe celelalte, înfruptându-se din transferul de suveranitate al acestora și prin aceasta promovându-și interesele, de cele mai multe ori contrare celor ale țărilor țintă. Tratatul UE se aplică doar atunci când le convine și îl călca în picioare când nu își pot satisface pretențiile exagerate (a se vedea accederea în Spațiul Schengen a României și Bulgariei).

Amestecul tot mai brutal și direct în problemele interne ale statelor semnatare de către decidenții de la Bruxelles, care nici cel puțin nu mai încearcă să mascheze câtuși de puțin ale cui interese le reprezintă, a generat -și generaza și acum – o reacție ostilă față de aceștia din partea cetățenilor țărilor respective. Aceste acțiuni și tendințele hegemoniste au stat la baza deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea, decizie care a amplificat și determinat creșterea în progresie geometrică a naționaliștilor și a tot ceea ce reprezintă și propagă ei.

Oamenii își văd avuția națională amenințată cu transferul către cei puternici din structura europeană, își văd amenințate serios drepturile și libertățile democratice, dublul tratament la care sunt supuși, lipsă perspectivei de a beneficia de o justiție corectă, dar mai ales amenințarea propriei culturi, a sistemului specific de valori esențiale, ca urmare a permisivității exagerate de alterare a lor de către migranții primiți cu atâta ușurință și în număr inacceptabil de mare, care își impun propriile reguli, în detrimentul celor ale băștinașilor.

Sunt zone întregi în Europa în care statele primitoare nu mai dețin controlul asupra lor, autoritatea lor fiind puternic contestată. La toate acestea se adaugă și discriminarea cetățenilor majorității statelor membre, în raport cu cetățenii țărilor nucleului dur, conducător, al Uniunii, de multe ori mult mai accentuată decât cea manifestată față de migranți. Ce putea să genereze o asemenea atitudine a celor puternici și bogați decât un naționalism puternic, dar necesar, pozitiv din toate punctele de vedere.

Le convine sau nu, în perspectivă acest fenomen se anunța să devină foarte puternic și să domine toată Europa. Șansa de a păstra Uniunea este dată doar de repunerea pe principii corecte echitabile a ei, în care deciziile să se ia de către toți, nu numai de unii și doar în favoarea lor. Altfel acest curent, într-un viitor nu prea îndepărtat, o s-o spulbere, ceea ce nu ne dorim, fiind conștienți de necesitatea și rolul ei…

                                                                                                            General Dumitru ILIESCU

5 Comments

 1. Anonim

  In acest articol sunt atat de multe lucruri gresite incat nu imi vine sa cred ca a fost publicat, voi incerca sa prezint unde consider ca este gresit:
  1.”Crearea Uniunii Europene, un demers atât de necesar, având în vedere provocările Secolului XXI”
  De ce este un demers necesar? Considerati ca distrugerea suveranitatii pentru a face parte intr-o uniune economica este necesara sau omogenizarea culturilor si popoarelor din Europa,care este un alt element necesar pentru ca acest proiect sa reuseasca este de asemenea necesar?
  2.”în care numai Germania și Franța nu pot juca un rol semnificativ la nivel global, doar o Europa unită având forță de a se impune ca actor cu șanse evidente în luarea deciziilor și în determinarea proceselor globale”
  De ce trebuie Europa sa ia parte la „determinarea proceselor globale”? Nu poate fiecare tara sa se dezvolte singura si sa lase joaca de-a politistul global? Sau e necesar ca Europa sa preia mantaua SUA atunci cand o sa se balcanizeze din motive etnice?
  3.”a presupus și presupune în continuare transferul de suveranitate de la țările membre spre structurile comunitare.”
  Nu a presupus control non politic din partea unor birocrati nealesi si care nu raspund nimanui pentru ca altfel se pierde dezvoltarea pe termen lung a acestui proiect.
  4.”Mulți au sperat că acest transfer, ca de altfel și cel bugetar, vor aduce în țările lor democrația, bunăstarea și echitatea, atât de râvnite, ale fondatorilor Uniunii.”
  Da pentru ca Richard von Coudenhove Kalergi avea o viziune asa buna despre popoarele Europene si nu vroia metisarea lor impreuna cu crearea unei structuri jidane suprastatale care sa o controleze nu? De aceea mai toti care sunt loiali UE primesc premiul Kalergi nu?
  5.” Principiile cuprinse în Tratatul de Aderare sunt benefice și dorite de toți actorii cedenți de suveranitate, dar ce au primit în schimb, în special cei din Est, dar nu numai ei: un dublu tratament, o dublă măsură. Ce este valabil pentru Germania, Franța și sateliții lor, nu mai este valabil pentru ceilalți.”
  Motivul primirii tarilor din Est a fost mereu acelasi, forta de munca,colonizare economica si eliminarea posibilitatii de influenta din Rusia, de aceea SUA a investit asa de multi bani ca sa creeze UE dar se pare ca au fost jucati de germani si nu mai au aceeasi influenta ca inainte.
  6.”S-au inventat mecanisme prin care cele două state menționate anterior să le țină sub control pe celelalte, înfruptându-se din transferul de suveranitate al acestora și prin aceasta promovându-și interesele, de cele mai multe ori contrare celor ale țărilor țintă”
  Aceste legi se aplica si tin sub control si populatiile din Vest, faptul ca inca nu suntem la fel de controlati si cenzurati la acelasi nivel precum ei, cu toate ca UE a creat cadrul legislativ, se datoreaza prostiei si incompetentei clasei politice de aici care are alte probleme momentan.
  7.”generat -și generaza și acum – o reacție ostilă față de aceștia din partea cetățenilor țărilor respective.”
  Cu exceptia Romaniei care ca intodeauna e cu capul plecat la ordinele primite de la cei din Vest.
  8.” Aceste acțiuni și tendințele hegemoniste au stat la baza deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea, decizie care a amplificat și determinat creșterea în progresie geometrică a naționaliștilor și a tot ceea ce reprezintă și propagă ei.”
  Gresit David Cameron a incercat sa distruga orice posibilitate de revolta din partea populatiei etnice din UK si de aceea a jucat aceasta carte care i-a explodat in fata, fiindca el e cel ce a deschis portile iadului care va conduce la un razboi civil din motive etnice si religioase, nu a avut nimic de aface cu UE cat despre schimbare demografica care a fost pusa gresit pe aceasta institutie, cel putin la acea vreme.
  9.”Oamenii își văd avuția națională amenințată cu transferul către cei puternici din structura europeană, își văd amenințate serios drepturile și libertățile democratice, dublul tratament la care sunt supuși, lipsă perspectivei de a beneficia de o justiție corectă, dar mai ales amenințarea propriei culturi”
  Exceptie face din nou o tara numita Romania, care v-a fi singura tara ce nu o sa aiba la alegerile Europe partide de dreapta sau nationaliste.
  10.”Sunt zone întregi în Europa în care statele primitoare nu mai dețin controlul asupra lor, autoritatea lor fiind puternic contestată”
  O minciuna acele zone de nu intra nimeni sunt cunoscute si lasate in mod special de guverne pentru ca permit pe de o parte sa isi mareasca controlul asupra populatiei prin legi opresive cand acei indivizi mai omoara oameni si in acelasi timp ascunde mizeria sub pres si spera ca cei ce urmeaza sa rezolve problema.
  11.”Le convine sau nu, în perspectivă acest fenomen se anunța să devină foarte puternic și să domine toată Europa.”
  Aici va contrazic din nou de prea multe deceni propaganda si control asupra institutiilor de invatamant au schimbat complet ideologic populatia, nu o sa fie partide nationaliste la putere sau sa aiba majoritate in parlament, cu exceptia la cateva state din Europa de Est care nu au trecut inca prin acest proces dar sunt in curs.
  12.” Șansa de a păstra Uniunea este dată doar de repunerea pe principii corecte echitabile a ei, în care deciziile să se ia de către toți, nu numai de unii și doar în favoarea lor.”
  O utopie, tarile puternice economic si militar vor domina mereu tarile mai slabe.
  13.”Altfel acest curent, într-un viitor nu prea îndepărtat, o s-o spulbere, ceea ce nu ne dorim, fiind conștienți de necesitatea și rolul ei”
  Poate nu doriti dumneavoastra acest lucru dar nu puteti face asemenea afirmatii generaliste si fara a lua in considerare ca exista alternative la aceasta uniune care aduce aminte din ce in ce mai mult de Uniunea Sovietica si dictatele ei.

  • Doru

   @Anonim
   Nu cred ca tipul „a gresit”. Sunt convins ca face un soi de opozitie controlata. Este limpede ca nu e de aceeasi parte a a baricadei cu poporul Roman.

   As mai adauga „migrație determinată și de motive imputabile lor, dar în care SUA și Rusia au rolul primordial”. Rusia dirijeaza imigratia in viziunea acestui general al armatei moarte ? Chiar nu intelege strategul acesta, ca cei care controleaza SUA si UE impun acest fenomen? Nu e vorba de popoare, strategule, nu popoarele decid imigratia. Imigratia e impusa de o mica clica, este tribul vanzatorilor din Templu.

   Dar de, e bine sa ai o pensie de general in Romania si e si mai bine sa o imbunatatesti cu stipendii suplimentare. Colcaie de ONG-uri antiromanesti care distribuie bani cu darnicie unor asemenea cozi de topor.

 2. Marian

  Foarte corecte observațiile lui Doru și ale comentatorului anonim! De multe ori cititorii sunt mult mai inteligenți și mai bine informați decât cei care scriu articolele.

 3. IQ100

  Dl general facuse un laudatio si la SPP,deci.., pas

 4. Mihnea

  Domnule general, dacă este vorba de naivitate și amalgam, să vă fie cu iertare. Dacă este dezinformare, ați ajuns prea târziu! În ambele cazuri, vă rog, citiți acest material: http://www.justitiarul.ro/in-timp-ce-mass-media-manipulatoare-si-propagandistica-trage-sa-moara-renaste-nationalismul-in-europa/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *