Cadran international

Thierry Meyssan: „Noua lume apare în fața noastră”

  Thierry Meyssan subliniază gravitatea extremă, nu a retragerii SUA din Siria, dar a colapsării reperelor actuale ale lumii. Noi […]

 

Thierry Meyssan subliniază gravitatea extremă, nu a retragerii SUA din Siria, dar a colapsării reperelor actuale ale lumii. Noi intrăm, potrivit opiniei sale, într-o scurtă perioadă de tranziție, în decursul căreia, stăpânii actuali ai jocului, care sunt „capitaliștii financiari” – și cei la care se refera, nu au nimic de-a face cu capitalismul originar, sau cu banca originală – vor fi îndepartați în profitul normelor de drept, enunțate de Rusia în anul 1899.

                Noua lume apare în fața noastră

Salman, regele Arabiei Saudite, îl primește pe președintele Vladimir Putin, pacificatorul.

Este un moment care are loc doar o dată sau de două ori într-un secol. O nouă ordine mondială este în curs de apariție. Toate referințele anterioare dispar. Cei care erau condamnați la gemete triumfă, în timp ce cei care guvernau sunt aruncați în iad. Declarațiile oficiale și interpretările, la care se dedau jurnaliștii, în mod clar nu mai corespund evenimentelor care urmează. Comentatorii trebuie să-si schimbe discursul lor cât mai repede posibil, sa-l răstoarne în întregime, sau să fie prinsi de vârtejul Istoriei.

În februarie 1943, victoria sovietică asupra Reichului nazist, marca punctul critic al bascularii celui de-al Doilea Război Mondial. Secvența evenimentelor era inevitabilă. A trebuit totusi sa se astepte debarcarea anglo-americanilor în Normandia (iunie 1944), conferința de la Yalta (februarie 1945), sinuciderea cancelarului Hitler (februarie 1945) și, în final, capitularea Reich-ului (8 mai 1945) pentru a vedea înalțîndu-se această lume nouă.

Într-un an (iunie 44-mai 45), marele Reich a fost înlocuit de duo-polul sovieto-SUA. Regatul Unit și Franța, care erau încă primele două puteri mondiale, cu doisprezece ani mai devreme, aveau sa fie martorii la decolonizarea Imperiilor lor.

Este un moment ca acela, pe care îl trăim astăzi.

Fiecare perioadă istorică are propriul sistem economic, și construiește o suprastructură politică pentru a o proteja. La sfârșitul Războiului rece și la destrămarea URSS, președintele Bush tatal, a demobilizat un milion de militari SUA, și a încredințat căutarea prosperității șefilor multinaționalelor sale. Acestia au facut alianța cu Deng Xiaoping, au mutat locurile de muncă SUA în China, care a devenit atelierul lumii. Departe de a oferi prosperitate cetățenilor SUA, ei au acaparat profiturile lor, provocând treptat dispariția lentă a clasei medii occidentale. În 2001, ei au finanțat atentatele din 11 septembrie pentru a impune Pentagonului strategia Rumsfeld/Cebrowski, de distrugere a structurilor de stat. Președintele Bush fiul, a transformat apoi «Orientul-Mijlociu extins» în teatrul unui «război fara sfîrșit».

Eliberarea într-o săptămână a unui sfert de teritoriu sirian, nu este doar victoria președintelui Bashar el-Assad, «omul care de opt ani trebuie să plece», ea marchează eșecul strategiei militare vizînd sa stabileasca supremația capitalismului financiar. Ceea ce părea inimaginabil s-a întâmplat. Ordinea lumii s-a schimbat. Continuarea evenuimetelor este inevitabila.

Recepția cu mare pompă a președintelui Vladimir Putin în Arabia Saudită și în Emiratele Arabe Unite, atestă răsturnarea dramatică a puterilor Golfului, care basculează acum în tabăra rusească.

Redistribuirea la fel de spectaculară a hărților Libanului, sancționeaza același eșec politic al capitalismului financiar. Într-o țară dolarizata, unde nu se mai gasesc dolari de o lună, unde băncile îsi închid ghișeele lor, și unde retragerile bancare sunt limitate, acestea nu sunt demonstrații anti-corupție care vor opri răsturnarea vechiului ordin.

Convulsiile vechiului ordin se răspîndesc. Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, atribuie revolta populară împotriva măsurilor impuse de capitalismul financiar, predecesorului său, Rafael Correa, care trăiește în exil în Belgia, și unui simbol al rezistenței la această formă de exploatare umană, președintele Venezuelei Nicolas Maduro, deși ei nu au nici o influență în țara lui.

Regatul-Unit și-a retras deja forțele sale speciale din Siria, și încearcă să iasă din Statul supranațional al Bruxelles-ului (Uniunea Europeană). După ce s-a gândit să mențină Piața comună (proiectul lui Tereza May), el a decis să rupă cu toata construcția Europeana (proiectul lui Boris Johnson). După greșelile lui Nicolas Sarkozy, François Hollande și Emmanuel Macron, Franța își pierde brusc toată credibilitatea și influența. Statele Unite ale lui Donald Trump, încetează să mai fie «națiunea indispensabilă», «jandarmul lumii», care deserveste capitalismul financiar, pentru a redeveni ele înșiși o mare putere economică. Își retrag arsenalul nuclear din Turcia, și se pregătesc să închidă CentCom-ul în Qatar. Rusia este recunoscută de toți ca fiind «pacificatoarea», facînd sa triumfe dreptul internațional pe care ea l-a creat, prin convocarea, în 1899, a «Conferinței internaționale pentru pace» de la Haga, ale cărei principii au fost, de atunci, călcate în picioare, de membrii Nato-ului.

Conferința internațională pentru pace din 1899. Ar trebuit să treacă mai mult de un secol pentru a-i înțelege implicațiile.

Asa cum al Doilea Război mondial a pus capăt SDN-ului pentru a crea ONU-ul, această lume nouă, va da naștere probabil unei noi organizații internaționale, bazată pe principiile Conferinței din 1899, a Țarului rus Nicolae al II-lea și a Premiului Nobel pentru pace francez, Leon Bourgeois. Va trebui mai întâi să fie dizolvat NATO-ul, care va încerca să supraviețuiască întinzîndu-se în Pacific, și apoi Uniunea Europeană, Statul-refugiu al capitalismului financiar.

Trebuie să se înțeleaga bine ceea ce se întâmplă. Intrăm într-o perioadă de tranziție. Lenin spunea, în 1916, că imperialismul era stadiul suprem al formei de capitalism, care a dispărut cu cele două Războaie mondiale și criza bursieră din 1929. Lumea de astăzi, este lumea capitalismului financiar care face ravagii în economii, una cîte una, pentru beneficiul unic a cîtorva super-bogați. Stadiul său suprem presupunea divizarea lumii în două: pe de o parte, țările stabile și globalizate, pe de alta parte, regiunile lumii lipsite de State, reduse în a fi doar niste simple rezerve de materii prime. Acest model, contestat atît de președintele Trump în Statele Unite,cît de Jachetele galbene în Europa occidentala, sau Siria în Levant, agonizînd sub ochii noștrii.

                                                                                                        Thierry MEYSSAN

                                                                                                      Traducerea Light Journalist

Thierry Meyssan  este consultant politic, președinte fondator al Rețelei Voltaire (Réseau Voltaire). Rețeaua Voltaire Internațional este o rețea de presă nealiniată, specializată în analiza relațiilor internaționale, creată la inițiativa intelectualului francez Thierry Meyssan.Ultima sa carte publicată: Sous nos yeux – Du 11-Septembre à Donald Trump (2017).

Sursa: voltairenet.org

4 Comments

 1. alex

  Un articol extrem de interesant! Thierry Meyssan se dovedeste un intelectual de mare clasa, cu o mare putere de analiza a lumii de azi! Lumea se schimba, poate si granitele, insa politicienii nostri dovedesc ca sunt repetenti la capitolul VIZIUNE POLITICA. Vom ramane izolati, vom fi poligon de tot felul de incercari dezastruoase pentru tara noastra, adica vom fi jefuiti continuu!
  Politicienii nostri nu sunt preocupati de viitorul natiei, nu-i intereseaza ca lumea este in schimbare, nu, pe ei ii intereseaza sa dea jos guverne si de dat telenovele la plebe. Vai de ea tara!

  P.S Tin sa multumesc pe aceasta cale redactiei “Justitiarul” pentru acest gen de articole, prin care putem sa intrevedem schimbarile ce au loc in lume!

 2. Mihnea

  România o să fie răscumpărată de voința forțelor independente de situația noastră internă. Oricât se chinuie actualul Sistem să grăbească procesul final de dinamitare națională, profitând de socio-patologia unui popor fără mândrie, totul e în zadar! Pe plan global, toate semnele ne arată un lucru cu precizie, dinamica occidentală bate în retragere în fața realității alianței anti-globaliste condusă de Rusia. Globalismul, reprezentat de guvernul din umbră al SUA și al 51-lea stat american, Israel, pierd masiv pe toate planurile.
  Degeaba ne complacem în postura de slugarnici fără caracter național, timpul popoarelor fără coloană a trecut!

  Până și François Hollande recunoaște înfrângerea axei atlanto-sioniste.

  Fostul președinte francez, a recunoscut pentru prima dată înfrângerea lumii vechi. Într-un interviu acordat AFP, el a spus:

  „Ce s-a întâmplat în această ultimă etapă, probabil, a conflictului Sirian? Victoria tuturor celor care nu trebuiau să triumfe: regimul lui Bashar, Turcia care, în realitate, vrea să-i anihileze pe kurzi, care sunt aliații noștri, și Vladimir Putin, care este făcătorul păcii și care întărește pozițiile soldaților ruși care vin, în același timp cu iranienii, pentru a proteja și salva regimul lui Bashar al-Assad. ”

  François Hollande observă criza lumii occidentale al cărui lider, președintele SUA, Donald Trump, a decis să iasă:

  „Aceasta este o întrebare majoră pentru viitorul NATO și U.E.: cum să ai încredere într-un președinte american precum, Donald Trump?”.

  Venind dinspre unul din marii lachei a lumii vechi, mesajul de deznădejde este foarte important și confirmă analizele mai multor observatori de seama: la nivel global, în ciuda propagandei mass media, axa Luciferiană își trăiește cel mult ultimul deceniu. U.E., ultima cetate a lui Solomon, încearcă o izolare de acest deznodământ, forțând limitele procesului de integrare europeană, însă degeaba! Când Rusia o să ia decizia finală, Europa va fi ocupată în 3 zile și o să asistăm la un proces Nuremberg inversat – Doamne ajută!

 3. alex

  Excelent comentariu, d-le Mihnea! Ati specificat foarte bine: un popor fara mandrie! Sa dea D-zeu sa fie asa cum spuneti!

  • Mihnea

   Am apreciat și eu comentariile domnului Alex care au adus completarea/susținerea necesară de câte ori a fost nevoie.
   Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *