Colimator

„To be or not to be”… fraier?

  Luuume, luuume! Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către […]

 

Luuume, luuume! Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunțat, marți, o agenție a Pentagonului, citată de Reuters.

PATRIOT! Vai, ce bine sună! Măcar niște rachete americane să mai fie „patrioate” în țara asta…

Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesitățile României în termeni de autoapărare și va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare”, subliniază Pentagonul şi Departamentul de Stat în comunicatul lor.

STOP!

Măi băieți, cineva are o problemă de pricepere! Hai să le luăm pe rând…

Hai să zicem, totuși, că o ducem grozav și tot ce-i mai trebuia țării ăsteia era o dotare a armatei, dacă tot ne atacă… Üloș, vorba lu’ Mircea Badea. OK, tre’ să dăm obligatoriu 3,9 miliarde de dolari pentru prosperitatea economiei americane. Păi, dacă tot facem chestia asta, măcar să obținem ceva de calitate, nu să luăm deșeuri tehnologice lustruite ca să-ți ia ochii! Să AJUTĂM la dezvoltarea industriei de armament americane, nu să îi încurajăm în producerea de fiare vechi cu nume de rezonanță! Căci sistemele PATRIOT, concepute la nivelul anului 1969, ies din serviciu cel mai târziu în anul 2040 și sunt așa de proaste pentru cerințele războaielor moderne, încât cei de la Raytheon au renunțat la upgradarea lor pentru a le face compatibile cu noul sistem MEADS. De altfel, Germania nici nu știe cum să scape mai repede de PATRIOT (se pare că i-au găsit de fraieri pe spanioli, da’ mai caută și pe alții, că, deh…), ca să achiziționeze sisteme MEADS, doar noi ce ne dăm de ceasu’ morții ca să luăm deșeuri vopsite proaspăt! Sau așa-s cei din Germania, mai proști, norocul nostru cu Iohannis, cel stup de pricepere și înțelepciune…?! Ori e, cum știm de la latini, de peste 2000 de ani: „Quod licet Jovis, non licet bovis!”? Ce se trece cu vederea de către decidenții NATO (n-are rost să-i bănuim de decizii pe românașii „noștri”, telecomenzile lor se vede clar că sunt în alte părți) este că România face parte din granița „grea” a NATO cu Rusia și că acoperim o bucată serioasă din aceasta, mai ales pe zona maritimă. Iată cum SUA preferă să arate că e mai importantă LĂCOMIA ei decât interesul NATO, de apărare colectivă! Pentru că e o ENORMĂ EROARE STRATEGICĂ să ții pe graniță o apărare second hand! E ca și cum ți-ai face gard de nuiele și ai spera să te apere de hoți, da’ să te mai și declari un dibaci gospodar! Păi, orice rachetă KALIBR trece prin sistemul PATRIOT! Noul nostru sistem vechi de apărare era bun pe vremea rachetelor SCUD, numai că între timp tehnologiile militare nu au stat pe loc, iar rușii se știe că au făcut pași uriași în această direcție.

Alt aspect, deloc lipsit de importanță, ba dimpotrivă. Dacă Pentagonul plătește 640 de dolari pentru un scaun de toaletă de nici 30 de dolari și 7.600 de dolari pe o cafetieră electrică, oare, pentru cele 3,9 miliarde date americanilor, în realitate, cât armament ar fi trebuit să primim??? Sau, invers, cât costă, în realitate, ce plătim noi cu 3,9 miliarde de dolari??? Așteptăm ca DNA să facă, în sfârșit, o treabă deșteaptă: să-l ia la întrebări pe chestiunea în discuție pe cel care ocupă degeaba scaunul președintelui României, că d-aia-i șef și se mândrește cu asta! Trebuie să se învețe odată și odată inclusiv faptul că funcția vine și cu RESPONSABILITĂȚI, nu doar cu avantaje, bani, excursii și paltoane aruncate-n capul SPP-iștilor! Păi, ce faci, Codruța? L-ai luat cu fulgi cu tot pe Ponta pentru o poză cu Tony Blair care, chipurile, ar fi costat 250.000 de euro, da’ nu-l întrebi de sănătate pe Iohannis, care a plătit pentru o conferință de presă cu Trump „dăcât” 3,9 miliarde de dolari? Io-te-așa ne lămurim de ce aveam nevoie de ele, căci avem și ce apăra. Că trebuie să ne apărăm sărăcia, și nevoile, și neamul: bătrânii ce caută prin gunoaie, spitalele în ruină, școlile ce scot analfabeți pe bandă rulantă, fabricile și uzinele ce nu mai există decât în amintirile celor mai în vârstă și prin poze, pământurile care acum 40% sunt ale străinilor… Dar, mai presus de toate, trebuie apărați spoliatorii, prostia și nesimțirea crasă, abuzul ordinar, incompetența endemică și toate celelalte „binefaceri” ce s-au abătut pe capul nostru mai dihai decât cele 7 plăgi peste Egipt!

Apropo, după ce cumpărăm rachetele PATRIOT, le vindem romilor, ca fier vechi? Că așa am făcut cu multe chestii nou-nouțe din industrie, de ce nu am face la fel și cu cele din armată???

Și mai am o curiozitate. Dacă luăm de aproape 4 miliarde rachete PATRIOT, ni se ridică și MCV-ul? Că de Schengen nici vorbă până nu dăm Constanța pe mâna olandezilor! Sau mai trebuie încă un împrumut, de vreo 50 de miliarde, la FMI? Ni se dau și vize pentru SUA? Că nu avem liber la vize pentru SUA, dar avem „carne de tun” pentru teatrele de operațiuni…

În concluzie:

Nu avem nivel de trai decent, dar avem rachete PATRIOT la limita ieșirii din serviciu!

Nu avem autostrăzi, dar avem fregate antice, vechi și de demult!

Nu avem spitale, dar avem F16 la mâna a șaptea!

De ce toate astea? Pentru că nu avem un președinte, dar îl avem pe… Iohannis!

Tiberiu GRIGORIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *