Abuzuri

Toate informațiile pe care Google și Facebook le au despre tine. Cum poți să le ștergi

  Nu credem că mai e o surpriză pentru cineva faptul că platforme precum Facebook sau Google strâng și stochează […]

 

Nu credem că mai e o surpriză pentru cineva faptul că platforme precum Facebook sau Google strâng și stochează informații personale despre utilizatorii lor.

Știi, însă, și cât de multe date personale strâng cele două companii despre tine? Ei bine, cam tot, chiar și ce știi că nu ai trimis sau ai șters. Toate datele pe care cei doi giganți le au despre tine ar putea umple mii de pagini de Word. Crezi că ai vrea să știi tot ce au aflat Google și Facebook despre tine?

                                        Google știe unde ai fost

Chiar dacă nu ai activată localizarea de pe telefon, Google știe pe unde ai umblat și află asta de fiecare dată când îți deschizi mobilul. Dacă ai uitat, poți intra aici ca să vezi pe unde te-ai plimbat. Google știe!

                                       Google știe pe unde vei fi

Bănuiesc că v-ați obișnuit deja ca Google să vă afișeze datele de călătorie și să înceapă să vă arate oferte de hoteluri și știri care au de-a face cu acel oraș/acea țară imediat ce ați primit mailul de confirmare cu biletele de avion sau cu rezervarea de hotel.

De exemplu, pentru că voi fi pentru câteva zile în Varșovia, Google a început să-mi arate constant în feed o știre despre prințul William și ducesa Kate care au fost în vizită la Varșovia prin luna septembrie a anului trecut.                         

Chiar dacă îți ștergi istoricul căutărilor de pe toate device-urile pe care le deții, Google stochează aceste informații. Așa că, deși vei șterge tu acele detalii crezând că nimeni nu va mai afla vreodată ce ai căutat pe net, Google knows!

                         Google are un profil de reclamă pentru tine

În funcție de locație, vârstă, sex, interese, carieră, hobby-uri, statusul relației, venituri, chiar și greutate, Google îți trimite reclame care se pliează pe profilul tău. Poți să-ți vezi profilul aici.

                   Google știe toate aplicațiile pe care le folosești

Acestea sunt un alt set de informații, cu focus pe tine, pe care Google le stochează. Știe ce aplicații folosești, cât de des și cum interacționezi cu ele. Asta înseamnă că Google știe și la ce oră te bagi la somn.

      Cum poți vedea toate informațiile pe care Google le colectează despre tine

Încă din 2016, compania americană a început să le permită utilizatorilor să vadă toate aceste informații prin intermediul My Activity. Aici poți vedea o cronologie a tuturor activităților și interacțiunilor pe care le-ai avut prin intermediul aplicațiilor Google (fie ele YouTube, Maps sau Chrome). Poți accesa aici acest link, însă pregătește-te! Va fi puțin cam înfricoșător.

Există, totuși, o modalitate prin care poți să-l oprești pe Google să mai păstreze acele date despre tine definitiv (cel puțin, așa sperăm). Iar salvarea vine tot din My Activity.

Ca să-l oprești pe Google să-ți mai salveze căutările, din My Activity selectezi Activity Controls – Web & App Activity și apoi Pause. Nu uita să debifezi și căsuța denumită ”Include Chrome browsing history and activity from websites and apps that use Google services”.

Tot din Activity Controls poți opri urmărirea locației (Location History), urmărirea device-urilor de pe care accesezi conturile (Device Information), istoria de căutare pe YouTube (YouTube Search History) dar și de vizionare (YouTube Watch History), activitatea audio (Voice & Audio Activity) – de exemplu, de fiecare dată când spui Hey Google sau Ok Google pentru a face o căutare vocală, Google păstrează acele informații audio în caz că dorești să revezi sau să revizuiești ce ai cerut.

Și nu în ultimul rând, tot dinMy Activity poți ajunge să ștergi toată activitatea pe care ai avut-o pe Google – Delete activity by.

                 Informațiile pe care le are Facebook despre tine

Și platforma de social media are mii de pagini de informații despre tine. Facebook stochează informații despre ora și locul de unde te loghezi în contul pe care îl ai pe rețea, precum și despre device-ul de pe care intri. În plus, stochează informații despre aplicațiile pe care le ai conectate cu profilul tău de Facebook, așa că știu care sunt interesele tale.

Poți vedea aici ce strânge Facebook despre tine și poți afla cum poți șterge contul (dacă vrei să boicotezi rețeaua, sau pur și simplu să dispari din lumea digitală).

În contextul scandalului Cambridge Analytica, cei de la Facebook au revenit recent cu câteva precizări privind procedurile de acces ale datelor personale ale utilizatorilor. Astfel, oficialii companiei au spus că vor înăspri regulile şi simplifica modulul în care oamenii pot restricţiona accesul aplicaţiei la datele lor personale. „Vom lua o serie de măsuri în perioada următoare, astfel încât utilizatorii să aibă mai mult control în privinţa protecţiei acestor date”, spuneau cei de la Facebook.

                                                                                                                       Oana COȘMAN

The Guardian. Acestea sunt toate datele pe care le au Facebook și Google despre dumneavoastră! Aveți toate linkurile utile în articol

Vrei să vă speriați? Vă voi arăta cât de multă informație like-urile de pe Facebook și Google arhivează despre voi fără ca voi să realizați asta, scrie consultantul și dezvoltatorul web Dylan Curran, în publicația britanică The Guardian.

Iar domnul Curran prezintă punct cu punct toate informațiile pe care Facebook și Google le dețin despre el. Și voi puteți să vedeți toate informațiile pe care cele două entități le dețin despre dumneavoastră, dând click pe linkurile de mai jos. Că să-l cităm din nou pe expertul britanic, vă veți speria! Sau mai rău, vă veți îngrozi!

                                    Google știe unde ai fost

Google stochează locația (de fiecare dată când porniți telefonul). Puteți vedea o cronologie a locurilor în care ați fost deja din prima zi în care ați început să utilizați Google pe telefon.

Dați click pe acest link pentru a vedea propriile date: google.com/maps/timeline ? …

                 Google știe tot ceea ce ați căutat vreodată – și ați șters

Google stochează istoricul căutărilor pe toate dispozitivele dvs. Asta înseamnă că și dacă ai șters istoricul căutărilor de pe calculator și istoricul de pe un device, e posibil ca acesta să fie salvat pe alte device-uri.

Dați click pe acest link pentru a vedea propriile date: myactivity.google.com/my activity

                    Google are un profil de publicitate al dvs.

Google creează un profil publicitar pe baza informațiilor, inclusiv locația, sexul, vârsta, hobby-uri, cariera, interesele, starea civilă, este posibil despre greutatea voastră și despre venitul pe care îl aveți.

Dați click pe acest link pentru a  vedea datele despre dumneavoastră:

google.com/settings/ads/

              Google cunoaște toate aplicațiile pe care le utilizați

Google stochează informații despre fiecare aplicație și extensie pe care o utilizați. Google știe cât de des le folosiți, unde le folosiți și cu cine le folosiți pentru a interacționa. Asta înseamnă că Google știe cu cine vorbești cu Facebook, din ce țări vorbești, la ce oră te culci.

Dați click pe acest link pentru a vedea propriile date: security.google.com/sett ings/secur ...

                 Google are tot istoricul dvs. de pe YouTube

Google stochează toate istoricul dvs.de pe YouTube, dacă sunteți un conservator, dacă sunteți progresist, dacă sunteți evreu, creștin sau musulman, dacă sunteți depresiv sau suicidal, dacă sunteți anorexic …

Dați click pe acest link pentru a vedea propriile date: youtube.com/feed/history /s …

  Datele pe care Google le au despre dvs pot umple milioane de documente Word

Google oferă o opțiune de descărcare a tuturor datelor din magazine despre dvs. Am cerut să-l descarc și fișierul este de 5,5 GB mare, ceea ce reprezintă aproximativ 3.000 de documente Word.

Ați obținut acces la contul de Google al cuiva? Perfect, ai un jurnal despre tot ce a făcut persoana asta!

Acest link include marcajele, e-mailurile, persoanele de contact, fișierele Google Drive, toate informațiile de mai sus, videoclipurile YouTube, fotografiile pe care le-ați făcut pe telefonul dvs., produsele pe care le-ați cumpărat Google …

Au totodată datele din calendarul dvs., sesiunile Hangout Google, istoricul locațiilor dvs., muzica pe care o ascultați, cărțile Google pe care le-ați achiziționat, grupurile Google în care vă aflați, site-urile pe care le-ați creat, deținut, paginile pe care le-ai împărtășit, câți pași mergi într-o zi …

Dați clikc pe acest link pentru a vedea propriile date: google.com/takeout

                   Facebook are el nenumărate informații despre tine

Facebook oferă o opțiune similară pentru a vă descărca toate informațiile. A expertului britanic a fost de aproximativ 600MB, ceea ce reprezintă aproximativ 400.000 de documente Word.

Aceasta include toate mesajele pe care le-ați trimis sau le-ați primit, toate fișierele pe care le-ați primit sau le-ați trimis, toate contactele din telefon și toate mesajele audio pe care le-ați trimis sau le-ați primit.

Dați clic aici pentru a vedea datele:https://www.facebook.co m/help/131112897028467

Facebook stochează totul, de la stickere la datele de conectare

Facebook stochează, de asemenea, ceea ce crede că ar putea fi interesant în baza lucrurilor pe care le-ați plăcut și despre care vorbesc prietenii dvs.

Oarecum inutil, ei stochează, de asemenea, toate stickerele pe care le-ați trimis vreodată pe Facebook.

De asemenea, stochează date despre fiecare dată când vă conectați la Facebook, de unde v-ați conectat, la ce oră și de pe ce dispozitiv.

Și stochează toate aplicațiile pe care le-ai conectat vreodată la contul tău Facebook, așa că pot ghici dacă sunt interesați de politică și de designul web, daca ați fost singur între datele de X și Y odată cu instalarea contului de Tinder și cănd v-ați luat un telefon nou.

                     Pot accesa camera web și microfonul

Datele dvs. colectează unde vă aflați, atunci când le folosiți, când le folosiți, când accesați camera web și microfonul în orice moment, contactele, e-mailurile, calendarul, istoricul apelurilor, mesajele pe care le descărcați, fișierele descărcate, jocurile pe care le jucați, muzica,  istoricul dvs., chiar și posturile de radio pe care le ascultați.

                           Google primește date despre orice

Documentul Google Takeout cu informațiile voastre vă oferă și o defalcare a tuturor modurilor diferite în care ei vă obțin informațiile.

Google știe ce evenimente ați participat și când.

Google are informații pe care le-ați șters

În contul de Drive-ul de la Google, sunt incluse fișierele pe care le-ați șters în mod explicit, orice, de la un CV la un draft de proiect. Orice.

Istoricul căutării, chiar și imaginile pe care le-ați accesat. Căutările pe Pirate Bay, spre exemplu

Google vă poate cunoaște rutina antrenamentului fizic

Google Fit dvs arată toți pașii pe care i-ați făcut vreodată, ori de câte ori ați plecat

Și au fotografii de ani de zile: Google are toate fotografiile pe care le-ați făcut cu telefonul dumbeavoastră, an de an și includ metadate despre când și unde le-ați făcut.

Google are toate e-mailurile pe care le-ați trimis vreodată: Fiecare e-mail pe care l-ați trimis vreodată, v-a fost trimis, inclusiv pe cele pe care le-ați șters sau le-ați marcat ca spam.

                                 Și sunt, mai sunt multe

În primul rând, fiecare Google Ad pe care l-ați văzut sau ați făcut click, fiecare aplicație pe care ați deschis-o și când ați făcut-o, fiecare site pe care l-ați vizitat și la ce oră, fiecare aplicație pe care ați instalat-o sau căutat-o vreodată.

Au fiecare imagine pe care ați căutat-o și ați salvat-o, fiecare locație pe care ați căutat-o vreodată sau ați făcut click, fiecare articol de știri pe care l-ați căutat vreodată sau l-ați citit și fiecare căutare Google pe care ați făcut-o. Și apoi, în cele din urmă, toate videoclipurile pe YouTube pe care le-ați căutat sau le-ați văzut vreodată.

Aceste informații au milioane de utilizări nefaste. Spui că nu ești terorist. Atunci cum de ați căutat Isis? Lucrați la Google și sunteți suspicios de soția dvs.? Perfect, căutați în locația ei în istoricul de căutare din ultimii 10 ani. Aveți acces la contul de Google al cuiva? Perfect, aveți un jurnal cronologic a tot ceea a făcut în ultimii 10 ani, scrie expertul pentru The Guardian.

                                Concluzia este înfiorătoare

„Acesta este unul dintre cele mai nebunești lucruri despre epoca modernă. N-am lăsa niciodată guvernul sau camerele să pună aparate de fotografiat / microfoane în casele noastre sau pe dispozitivele de urmărire a locației. Dar tocmai le-am luat-o înainte și am făcut-o singuri pentru că – la dracu cu asta! – voiam să văd videoclipuri cu câini simpatici.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *