Cadran international

Trădătorii: România a semnat Pactul ONU pentru migraţie în urma memorandumului propus de Guvernul Dăncilă și aprobat de președintele Klaus Iohannis!

   ONU: Pactul mondial asupra migranţilor a fost adoptat la Marrakech în 10 decembrie Controversatul pact mondial asupra migranţilor al […]

 

 ONU: Pactul mondial asupra migranţilor a fost adoptat la Marrakech în 10 decembrie

Controversatul pact mondial asupra migranţilor al Naţiunilor Unite a fost adoptat la Marrakech de aproximativ 150 de ţări, în ciuda numărului tot mai mare al naţionaliştilor şi al partizanilor închiderii frontierelor. Aproximativ 15 state nu au semnat acest pact. Printre ele unele ţări europene dar şi Statele Unite ale Americii.

„Nu trebuie să cedăm fricii” – a cerut secretarul general al ONU, Antonio Guterres, înainte ca Pactul Mondial asupra Migraţilor să fie adoptat.

Textul este destinat întăririi cooperării internaţionale, pentru o migraţie sigură şi ordonată.

Pactul a declanşat o serie de tensiuni politice în mai multe state, precum în sânul coaliţiei guvernamentale din Belgia unde s-a ajuns până la demisia miniştrilor flamanzi. Cel mai mare partid din Belgia, Noua Alianță Flamandă a declarat că nu poate fi de acord cu semnarea de către Belgia a pactului ONU pentru migrație. Formațiunea s-a opus numeroaselor prevederi ale pactului. Demisiile vin cu cinci luni înaintea viitoarelor alegeri legislative, prevăzute la sfârşitul lunii mai.

Mai multe țări au decis să se retragă din acest pact și să nu-l susțină la conferința de la Marrakech – şi nici nu au participat pe motiv că documentul nu stabilește o delimitare clară între migrația legală și cea ilegală, ar consolida drepturile migranților iar astfel este încurajat acest fenomen.

Nu au semnat pactul Austria, Australia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia, Cehia, Republica Dominicană, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia. Statele Unite s-a delimitat de acest text înainte ca el să fi fost aprobat pe 13 iulie la New York, pe motiv că este contrar politicii migratoare promovate de preşedintele Donald Trump. De altfel acesta s-a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, încă o dată, împotriva acestui text şi a oricărei forme de „guvernare mondială”.

Documentul va face obiectul unei ultime ratificări, pe 19 decembrie, în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ce se va întruni la New York.

În ciuda opoziţiei, secretarul general al ONU s-a declarat încrezător în viitorul pactului afirmând că  răspunsul pozitiv a fost dat de cele peste 150 de state prezente la reuniunea din Maroc”.

Printre ei se numără cancelarul german Angela Merkel prezentă alături de premierii Spaniei, Greciei şi Belgiei – care, iată, şi-a menţinut deplasarea la Marrakech cu preţul unităţii coaliţiei sale.

Ïntr-un discurs aplaudat, cancelara Merkel a  pledat, cu pasiune, pentru multilateralism – vorbind despre istoria Germaniei, marcate de nazism. Răspunsul la naţionalismul pur a fost crearea Naţiunilor Unite şi angajamentul de a găsi, împreună, răspunsul la problemele commune”, a declarat Angela Merkel.

Pactul nu este unul constrângător, el adună o serie de principii – de apărare a drepturilor omului, a copiilor – pentru a ajuta statele lumii să facă faţă mai uşor migraţiei, în sensul schimburilor de informaţii şi de expertiză, integrarea migranţilor şi pledează pentru interzicerea detenţiilor dar autorizând arestările ca ultimă formă de recurs.

Prezente în Maroc, organizaţii ce militează pentru apărarea drepturilor omului au cerut adoptarea acestui document, chiar dacă unii îl considera insuficient pentru a proteja cât mai bine migranţii.

La ora actuală există aproape 258 de milioane de migranţi în lume – adică 3,4% din populaţia planetei. Mai bine de 80% sunt migranţi legali.

                                                                                                                         Cristina TEACĂ

Sursa: Radio France Internationale

 

3 Comments

 1. Decebal

  Deja observ din ce in ce mai multi negri prin mijloacele de transport in comun din Bucuresti si asta in ultimele 2-3 luni. Pana acum nu erau, cel puti nu pe rutele pe care umblu eu. Adusi pe şusta ca sa nu iasa scandal ca in Italia si Ungaria nr lor vor creste semnificativ. Ciudat ca nu se vb nicaieri de asta.

  • Marian

   Eu am observat asta de mai mult timp. Oriunde ai merge în București vezi măcar un african. Tot mai des întâlnesc și mame românce cu copii mulatri.

 2. Marian

  Duminică 16 decembrie este organizat un nou marș de protest începând cu ora 15 pe traseul Piața Victoriei – Universitate-Unirii-Parlament.
  Veniți să arătați că vă pasă, că nu doriți ca și românii să devină minoritari așa cum au ajuns englezii în Londra (în curând și în Birmingham) sau cum vor ajunge suedezii (germanii, francezii etc) în propria țară, că nu doriți să trăiți cu teama atentatelor teroriste, a crimelor și violurilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.