Semnal

Tradiția merge mai departe, odată cu ea și „Sintilia Zăbălenilor”!

    Veșnicia s-a născut la sat și satul românesc cu tradițiile lui dăinuie peste veacuri. An de an, în […]

 

 

Veșnicia s-a născut la sat și satul românesc cu tradițiile lui dăinuie peste veacuri.

An de an, în duminica dinaintea Sfântului Ilie, pe 16 iulie, în Poiana Sintiliei din localitatea Zăbala, jud. Covasna, localnicii îl cinstesc pe Sfântul Ilie – ocrotitorul familiei creștine, al ciobanilor și al oamenilor singuratici de la munte, al aviatorilor și al pădurilor, protectorul bunelor recolte și aducător de ploaie.
Conform tradiției, ciobanii coboară din munți și flăcăii aduc cu ei păpuși din caș pe care le dăruiesc mândruțelor lor. Acelea dintre ele care acceptă scot la rândul lor un buchet de busuioc pe care-l dăruiesc aleșilor inimilor lor, acesta fiind semnlul că vor începe pregătirile de nuntă.
Sintilia Zăbălenilor începe cu o slujbă la biserica din sat. În jurul orei 11:30, sătenii împreună cu oaspeții lor de seamă veniți din comunele vecine și din întreaga țară vor merge în Poiana Sintiliei, unde vor petrece până-n seară.
Copii, tineri, bătrâni – toți se vor prinde-n horă și-ntreaga vale va răsuna de cântece și multă, multă voie bună.
Veniți și voi cu familiile și cu prietenii, înveşmântați-vă în strai românesc de sărbătoare și cu mândrie să purtați al nostru tricolor!
Să afle toți românii de această mare sărbătoare și să vină din toate colțurile țării alături de bravi noștri zăbăleni!

Doamne ajută, să ne vedem cu bine la Zăbala pe 16 iulie și să petrecem împreună așa cum niciodată pân’ acum n-am mai făcut-o!

                              Evenimentul este organizat de Asociația „Căciulă” din Zăbala 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.