Atitudini

TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR”! (XXII)

Atenţie, români! Duşmanii Centenarului  Marii Uniri nu dorm!            TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR”! (XXII)       […]

Atenţie, români! Duşmanii Centenarului  Marii Uniri nu dorm!

           TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR”! (XXII)

                             Președintele ungar Laszló Sólyom (2005-2010)

Am venit să sărbătoresc ziua de 15 martie cu maghiarii din Transilvania, să mă solidarizez cu ei. Am venit la monumentul lui Petöfi Șandor (un dușman de moarte al românilor – n.a.) pentru că este un simbol al revoluției de al 1848-1849 (…) Autonomia culturală a minorităților reprezintă un minim și întregul drepturilor minoritare cuprinde și posibilitatea autonomiei teritoriale” (președintele L. Sólyom, Declarație făcută la vizita sa din 2007).

Acest președinte ungar, al treilea, a fost un naționalist exacerbat care, după un stadiu de 3 ani petrecut în orașul german Jena, a fost „recompensat” de Germania cu Marea Cruce a Ordinului de Merit și, încălcând grosier uzanțele diplomatice prin efectuarea a trei vizite neoficiale și ostentative în România, a dus extremismul antiromânesc de stat pe culmi din cele mai înalte! Mai exact, contrar angajamentelor asumate de țara sa prin aderarea la N.A.T.O. (1999) și U.E. (2004), el a continuat politica predecesorilor săi de sfidare în raporturile externe, generale și bilaterale, recurgând la obsesia revizionistă față de țările cu minorități maghiare și, în special, de România! Iată de pildă cum s-a comportat în vizitele sale private, din anii 2007, 2008 și 2009, când a „mărșăluit” prin Transilvania ca și cum Statul Român nu ar fi existat!

În prima vizită, președintele ungar Laszló Sólyom și-a fixat un program „cu dedicație”, sub pretextul că a venit timp de 4 zile să sărbătorească Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a vizitat castelul Banffy din localitatea clujeană Bonțida. Foarte important este aspectul că această clădire, revendicată de maghiari, a primit de la Ministerul Culturii, de la București, circa 300.000 € pentru renovări! Aici, el s-a întâlnit cu nimeni altcineva decât cu doamna Csilla Hegedüs, un loial „om de legătură” prin care Ungaria livra bani ca Fundația acestei controversate să se ocupe cu conservarea patrimoniului maghiarilor, „răsplătită” fiind de guvernul Ponta cu fotoliul de viceprim-ministru și ministru al Culturii (ea este cea care nu a fost de acord cu amplasarea bustului eroului Avram Iancu în Sibiu etc). Apoi, în periplul său, președintele ungar a fost întâmpinat, ca și cum aceasta ar fi fost normal să se întâmple într-o țară străină, cu steagul istoric al Ungariei: atât la Albești (în Mureș), cât și la Institutul de Teologie Catolică din Alba Iulia! Iar ca batjocura față de noi să fie deplină, lăsând la o parte anomalia ca agenții români de securitate să îl protejeze pe un demnitar într-o vizită privată, președintele Sólyom a avut o atitudine rece față de Presa românească și, incredibil!, a făcut o scurtă Declarație … netradusă!

În a doua vizită, mai scurtă, în Harghita, Covasna și Mureș, președintele ungar a afirmat în mod public: „Susțin aspirațiile privind autonomia ținutului secuiesc”!

În a treia vizită, total jignitoare la adresa României, președintele ungar nici nu a mai catadixit să informeze autoritățile române cu scopul și desfășurarea vizitei sale! Puse astfel în fața faptului împlinit, mai ales că președintele ungar ne-a și obișnuit cu imixtiunile lui declarative în problemele noastre interne, Bucureștiului a reacționat prompt și, în sfârșit, autoritățile aeronautice române au retras permisiunea de aterizare a avionului prezidențial și i-au recomandat președintelui să nu participe la manifestările dinȚinutul Secuiesc (motivând că hotărârea lui, de a susține ideea autonomiei teritoriale, nu este oportună)! Credeți însă dumneavoastră, stimați cititori, că președintele ungar ne-a respectat pe aleșii Țării? Ei, aș! Ne-a mai dovedit, parcă la nesfârșit, disprețul său profund … Și a intrat, în România, cu mașina!

În fine, în paleta vastă a gesturilor sale neprincipiale, se mai regăsesc și alte „mostre” de antiromânism, cum ar fi susținerea politică față de secesioniștii L. Tökeș și M. Bela, incapacitatea de a lua atitudine împotriva înființării în 2007 a formațiunii paramilitare ultranaționaliste Garda Maghiară (așa cum a făcut prim-ministrul ungur F. Gyurcsany), refuzul său de a promulga Legea sancționării urii etnice și de rasă (în 2007), expectativa adoptată când extremiștii unguri au acoperit Stema României (de la Ambasada română din Budapesta) cu un steag al ținutului secuiesc etc. Cu astfel de atitudini insultătoare, ar fi trebuit ca oficialii României să dea dovadă de mai multă fermitate și, urmând modelul Croației, să nu îi permită unui asemenea președinte să intre în țară (el chiar a încercat să forțeze frontiera slovacă!) și să îl declare, imediat, persoana non grata!

                                                                                                         Prof. Costel NEACŞU

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *