Atitudini

TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR”! (XXIV)

  Atenţie, români! Duşmanii Centenarului  Marii Uniri nu dorm!               TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR”! (XXIV) […]

 

Atenţie, români! Duşmanii Centenarului  Marii Uniri nu dorm!

              TRANSILVANIA ÎN „COLIMATOR”! (XXIV)

                 Președintele ungar János Áder (2012-2022)

„Eu cred că fiecare președinte… întruchipează unitatea națiunii. Mai mult de atât nu se poate spune. Dacă cineva spune mai mult sau simte mai puțin înseamnă că undeva este o problemă.” (președintele János Áder, Harghita, 2014).

Numai dacă ne-am rezuma la prietenia care îl leagă de niște recunoscuți promotori ai ruperii Transilvaniei de România, cum ar fi prim-ministrul Viktor Orbán și europarlamentarul László Tőkés, ar fi suficient să ne facem o idee, de ansamblu, acestui președinte care, timp de 2 mandate, s-a străduit din răsputeri să uzeze de înalta sa funcție în statul ungar, în esență decorativ-ceremonială, ca să ne „calce în picioare”, umilitor, Țara și sentimentele noastre de demnitate națională. De fapt, numitul președinte, avocat la bază, nu și-a rezumat interesul doar la Transilvania, ci a reușit și performanța, într-o Românie împânzită strategic de maghiari, să devină primul șef de stat care i-a vizitat pe ceangăii din Moldova (o populație neomogenă ce și-ar dori-o maghiarizată)! Cât de „discret” a fost, când și-a permis să viziteze România ca și cum ar fi casa lui, se poate lesne observa în convingerile cu care afirma răspicat, căci nu degeaba este considerat marioneta lui V. Orban, că în România el nu face altceva decât să revină „pe meleagurile noastre natale” și, neinformându-i pe omologii săi români că ne trece pragul, ceea ce ar avea de gând să facă și să sugereze auditoriului de aici! Dar, ca să nu lungim vorba, vă prezint cronologic câteva ingerințe neprincipiale ale acestui președinte, care vizitează România cu regularitatea cu care vizitează S.U.A. președintele Iohannis, în chestiuni de natură să ne învrăjbească și nu să ne reconcilieze:

2014. Președintele ungar Ader a vizitat un cimitir din Nyrghes (Harghita), în memoria „martirilor” secui pașoptiști, unde a ascultat și… imnul secuiesc. Și la Cluj, la Cimitirul Central, a depus flori acolo unde erau înhumați cei care în 1848-1849 luptaseră împotriva românilor, iar când a ajuns la Timișoara l-a îmbrățișat cu entuziasm solidar pe fanaticul antiromân L. Tökeș. În sfârșit, deschizând tot mai adânc rănile trecutului tensionat româno-maghiar, președintele s-a deplasat apoi la Gheorghieni, unde a depus, la statuile altor antiromâni cu arma în mână, Kossuth și Petöfi, buchete de flori!

2016. Președintele ungar i-a acordat Ordinul de Onoare al Ungariei lui L. Tökeș, pentru „meritele” acestuia în… Revoluția Română din 1989, fără să aibă pic de jenă că autoritățile române îi retrăseseră acestui batjocoritor (de români) distincția Steaua României (conferită de președintele Băsescu în 2009!), și că în 2003 acest legendat spion maghiar Tökeș ceruse prim-ministrului V. Orban ca împreună cu Guvernul său să construiască „un sistem de cooperare național” menit să confere „protectorat Tansilvaniei”! Păi, într-adevăr, dacă detronarea lui Ceaușescu, la care ungurii (în frunte cu agentul de influență Tökeș) au contribuit din plin, a însemnat un enorm deserviciu la scară istorică, atunci acesta nu putea fi decât în întâmpinarea planului Ungariei de destructurare graduală a Transilvaniei!

În această notă, se înscrie și participarea președintelui ungar, în 2016, în Harghita, la inaugurarea unui monument istoric, cel al romano-catolicului Áron Márton, „un dușman neîmpăcat a tot ce este românesc”! Bineînțeles că, în desfășurătorul protocolar, asistența a avut ocazia să asculte, cum altfel?, imnul secuiesc și imnul Ungariei!

Preşedintele Ungariei, Jánoș Áder și Klaus Iohannis în 4 noiembrie 2015.

2017. Cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, unde catolicii se adună anual, președintelui ungar i s-a părut firesc să asculte din nou, în prezența a circa 120.000 de maghiari, cum s-a intonat imnul Ungariei! Ca urmare, s-a conturat pe deplin că tandemul dezintegrării unității și statalității românești, dintre acest președinte și prim-ministrul Orban a inaugurat în Europa zis modernă o serie de imixtiuni neuzuale și aberante, desigur cu complicitatea condamnabilă a unor oficiali români, caracterizate de fapt de insistența cu care Guvernul Ungariei urmărește o întoarcere în timp, la ceea ce a însemnat cândva Ungaria Mare, folosindu-se în acest scop de nenumărate stimulente ca să îi integreze pe toți maghiarii în circuitul Ungariei (cum ar fi inaugurarea în premieră mondială – prin dubla-cetățenie – a „dreptului” cetățenilor Transilvaniei, asimilându-i multiplu, de a jura credință pe două constituții a două țări! Asta da, incredibil! Dar este adevărat!

                                                                                                             Prof. Costel NEACŞU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *