Atitudini

Trebuie să ne luăm viețile înapoi!

  Nu putem continua astfel. Nu putem continua să-i permitem guvernului să controleze fiecare aspect al vieților noastre. Nu putem […]

 

Nu putem continua astfel. Nu putem continua să-i permitem guvernului să controleze fiecare aspect al vieților noastre. Nu putem sta pasivi și accepta că statul să aibă dreptul de a introduce reguli și reglementări care ne dictează totul: de la ora de la care nu mai avem voie să stăm în pub până la numărul de oameni pe care îi invităm la nunțile noastre. Nu putem sta liniștiți și privi cum oamenii de știință ai guvernului folosesc grafice ale fricii, fără date concrete, pentru a încerca să ne îngrozească, să cumințească populația și să ne pregătească pentru un nou asalt asupra libertăților noastre. Nu putem doar privi și da din cap când guvernanții închid noi domenii din economie, dintr-o semnătură, aruncând Marea Britanie și mai adânc în cea mai neagră recesiune din istorie. Nu e sustenabil. Ceva nu o să țină, ceva se va rupe. Singura întrebare importantă acum este: cum putem fi sigur că se va întâmpla asta?

Astăzi, Boris Johnson a anunțat o nouă rundă de restricții asupra vieților și libertăților noastre. Pur și simplu, guvernul a dictat că vreme de șase luni nu mai poți bea în oraș, nu mai poți avea o nuntă cum trebuie, nu te mai poți duce nicăieri dacă nu te maschezi, nu mai poți juca fotbal cinci la cinci în sală. Și, firesc, toate astea sunt făcute în numele protejării sistemului de sănătate de o creștere catastrofică a cazurilor de Covid, ceea ce a reprezentat și justificarea numeroaselor și fără precedent restricții asupra libertăților noastre. Pare că suntem în Ziua Cârtiței. Te oprești și pornești, iar această oprire din nou a vieții de zi cu zi este incredibil de distructivă și aiuritoare. Te duce la o stare de suspans permanent, în care viețile și planurile oamenilor sunt suspendate. Ne răpește liberul arbitru, capacitatea noastră de a ne programa singuri destinul, abilitatea de a fi cetățeni liberi. Ne reduce la niște creaturi pasive al căror singur rol este de a urma reguli. Guvernul demoralizează oamenii într-o măsură extraordinară.

Efectul de domino al acestor noi reguli, combinate cu cele deja existente, va fi devastator. Viața de noapte a fost practic interzisă. O parte din industria ospitalității nu va supraviețui decretului care spune că nu au voie să rămână deschiși după 10. Lucrul de acasă va distruge clădirile de birouri și miriadele de baruri și restaurante din centrul orașelor care se bazează pe lucrătorii din clădiri. Și vor exista și consecințe asupra sănăt[íi. Știm că în timpul primei carantine strigătul aproape religios „Protejați Sistemul de Sănătate” i-a făcut pe mulți oameni să nu mai vină la spital chiar atunci când se simțeau foarte rău, ceea ce a dus la o creștere a deceselor provocate de infarct, în timp ce investigații esențiale pentru cancer au fost amânate. Suspendarea vieții normale, ca un fel de jertfă adusă zeului Covid ca să nu ne tortureze foarte tare, nu este doar irațională și neliberală, ci și periculoasă. A fi obsedat de un virus care nu a prins nici măcar locul 20 în topul cauzelor de mortalitate din Anglia în luna august, nu face bine la sănătate.

Și care este dovada din spatele acestor ultime restricții care ne vor întuneca viețile noastre sociale și personale în următoarele șase luni? În esență, un grafic dezvăluit de Chris Whitty și Patrick Vallance, responsabilul medical, respectiv științific, într-o conferință de presă. Nu au existat întrebări din partea jurnaliștilor, cu atât mai puțin din partea publicului. Doar două voci autoritare cu un grafic terifiant într-un efort destul de transparent de a subția rezistența oamenilor în fața noilor restricții. Că graficul s-a bazat, ca cea mai mare parte din recomandările științifice din ultima vreme, pe modelări, și pe modelări în care era luat în calcul doar cel mai rău scenariu, confirmă că liderii noștri sunt mânați de panică și frică în loc de rațiune. Pare că nu au nicio dorință de a prezerva libertatea și productivitatea vieții cotidiene.

Probabil cel mai rău lucru în cuvântarea lui Boris Johnson au fost amenințările. Guvernul „își rezervă dreptul de a desfășura o forță de foc și mai mare, prin restricții și mai importante”. Guvernul amenință oamenii. Ne infantilizează și ne tratează ca și cum am fi copii de grădiniță care au nevoie de pedepse din ce în ce mai dure. Ce urmează pentru Anglia? Ne vor fi interzise timp de șase luni vizitele la prieteni și familie? Scandalul acesta nu mai poate continua. Este inuman și nefuncțional. Nivelul actual de amenințare al Covid nu justifică acest scandal, iar o societate liberă nu ar trebui să tolereze așa ceva.

Iată ce este atât de toxic în legătura cu amenințarea lui Boris Johnson că guvernul va deveni și mai autoritar cu publicul. Semnalul pe care ni-l transmite este că noi nu ne mai controlăm viețile. Indivizii și comunitățile nu mai pot gândi și decide pentru sine. Singura noastră treabă este să dăm din cap aprobator la dictatele impulsionate de frică.
Ne cer să ne sacrificăm autonomia noastră și chiar cetățenia pentru ceva ridicol, dacă nu imposibil: să ne ascundem la nesfârșit de un virus. Nebunia asta nu poate continua. Opoziția, elitele media, ONG-urile, societate civilă și chiar stânga radicală s-au dovedit complet incapabile să dea o replică la măsurile guvernului de suspendare a libertății, așa că ne pică nouă, oamenilor obișnuiți, în sarcină să facem ceva.

Avem nevoie de o replică democrată, colectivă împotriva demoralizării publicului de către guvern, și o reafirmare hotărâtă a dreptului nostru de a ne asuma riscuri și a continua să trăim așa cum considerăm noi potrivit. Nunți cu multe persoane, vizite la cei dragi, întâlniri publice cu mulți oameni, proteste… toate acestea sunt acte de curaj civic acum.

                                                                                          Brendan O’NEILL, Contra Mundum

3 Comments

  1. O replica democrată?
    Adică câinii latră caravana trece!
    Sa fim seriosi!

  2. Decebal Marcusanu

    Nu exista decat o solutie: citez pe Bismark, celebrul cancelar prusac al secolului al XIX-lea, “pumnul in slujba pacii si a dreptatii”.

  3. Planificatorii acestei pandemii politice au un orizont foarte restrans in hardaul lor de ura impotriva omenirii.Ei nu a vazut ca s-au asezat in fata a cca.sapte miliarde de fiinte omenesti?Aceste miliarde daca-si dau masca aia criminala jos,in acelas timp,si o vor da-o,ii spulbera pe acesti criminali in serie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.