Cap limpede

UE nu ne-a dat 3,1 miliarde de euro! Ne-a dat voie să cheltuim 3,1 miliarde de euro din banii noștri

  Ședința de Guvern de miercuri, 15 aprilie 2020, a fost transmisă în direct de televiziunile de știri. A fost […]

 

Ședința de Guvern de miercuri, 15 aprilie 2020, a fost transmisă în direct de televiziunile de știri. A fost o ședință de Guvern doar cu numele. În realitate, televiziunile de știri, parte integrantă a Presei Miluite, au transmis în direct o suită de scenete înscrise într-un vodevil. Miniștrii s-au ridicat pe rînd în picioare pentru: a) a raporta realizări mărețe sub măreața conducere a lui Ludovic Orban. b) să-și arate supușenia față de premier.

Din aceste puncte de vedere, vodevilul a avut drept fir principal Cultul personalității lui Ludovic Orban. Ședința a fost pusă la cale pentru ca, prin intermediul televiziunilor de știri, românii să vadă ce Bei drept, sever, cinstit, corect, deștept și mai ales luminos e Ludovic Orban.

Momentul de miercuri e unul dintre punctele în care a ajuns o practică inițiată, dacă nu mă înșel, pe vremea lui Victor Ponta. Tradițional în postdecembrism ședințele de Guvern s-au ținut departe de ochiul camerelor de vederi. Lucru explicabil. Ședințele Executivului sînt ședințe de lucru. Orice moment de publicitate mediatică afectează această atmosferă. Miniștrii, în frunte cu premierul, vor fi mai atenți la cum să apară la televizor decît la discuția de lucru din ședință. De regulă, după ședințele de guvern se organiza o conferință de presă, ținută de purtătorul de cuvînt al Guvernului. Dacă la ședință s-au decis măsuri importante într-un domeniu, ministrul domeniului respectiv venea și vorbea la conferința de presă. Avantajul pentru opinia publică al formulei era indiscutabil. Întrebările ziariștilor erau cele ale cetățenilor. Purtătorul de cuvînt și invitatul sau invitații dădeau socoteală opiniei publice în legătură cu măsurile decise. Victor Ponta a inițiat formula transmiterii în direct a unei părți de început a ședinței de guvern. Nu era o ședință a Executivului, ci un exercițiu de autoritate al premierului. Miniștrii erau scoși la tablă și mîngîiați pe cap sau urecheați, după interesele premierului. Din cîte se vede, miercuri, 15 aprilie 2020, în practica scenetelor despre cum lucrează premierul și Guvernul a survenit un salt. Acum se transmite de către televiziuni toată ședința care nu mai e ședință ci vodevil despre cît de bun e premierul.

La ședința de Guvern televizată de miercuri, 15 aprilie 2020, Florin Cîțu a declarat următoarele: „Nu Comisia Europeană ne-a dat 3,1 miliarde euro, noi dăm, ei doar ne lasă să o facem. (…) Cele 3,1 miliarde nu sînt de la Comisie, ci din buget. Comisia doar ne trece cu vederea că e ajutor de stat. De dat, nu ne dă nimic. (…) O clarificare, cele 3,1 miliarde euro de care s-a vorbit sunt de fapt bani pe care noi îi dăm. Comisia Europeană a aprobat doar schema noastră.

După declanșarea Crizei de Coronavirus am folosit pentru Presa trecută cu arme și bagaje de partea regimului Klaus Iohannis în schimbul unor finanțări în curs de derulare sau promise prin negustorii secrete termenul de Miluită. L-am luat de la porecla dată de Alexandru N. Lahovari Opoziției din vremea lungii Guvernări Ion C. Brătianu, dintre anii 1876 şi 1888, pentru că trăia din Mila Guvernului. La fel e și cu presa noastră mai ales cea întruchipată de trusturi cu mari cheltuieli de producție, devenită trompeta regimului Iohannis în schimbul Miluirii financiare din partea Guvernului.

Tot trompetă a regimului e însă și Presa Diviziei presă, despre care am vorbit înainte de Coronavirus, cînd site-uri și televiziuni se afirmaseră drept colaboratoare de nădejde ale Binomului SRI-DNA. Tainul e luat de Divizia Presă din altă parte decît din Victoria, din pădurile din marginea Bucureștilor. Iată cum își îndeplinește misiunile de luptă site-ul Ziare.com, condus de cunoscuta luptătoare Ioana Ene Dogiu. Într-una din edițiile anterioare apare spînzurat la loc de frunte titlul: România primește 3,3 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză.

Evident prin România se înțelege regimul Klaus Iohannis. Titlul e menit a trîmbița o uriașă victorie a lui Klaus Iohannis. Ca urmare a prețuirii de care se bucură el la Bruxelles, Comisia Europeană a făcut cadou României nu mai puțin de 3,3 miliarde euro. Românul care nu trece nimic prin creierul lui minim sare în sus de bucurie.

România lui Klaus Iohannis a obținut pe de-a moca miliardele de euro refuzate Italiei. Citind știrea, mai ales după ce ai aflat cum stă tărășenia și din alte surse, descoperi că România a primit dreptul de a cheltui din fonduri proprii pentru IMM-uri, la cererea sa, 3,3 miliarde de euro. Așadar, nu e vorba de banii lor, ci de banii noștri, pentru care am primit acceptul să-i cheltuim în condițiile Coronavirus. Titlul trebuia să fie: „Comisia Europeană a aprobat măsurile guvernului României de sprijinire a IMM-urilor în valoare de 3,3 miliarde de euro”.

Zicerile lui Florin Cîțu la ședința de guvern de miercuri, 15 aprilie 2020, confirmă această realitate: UE nu ne-a dat nimic. UE ne-a dat permisiunea să cheltuim noi suma respectivă la ajutoare de stat pînă la Criză interzise de regulile de la Bruxelles.

Mare e Grădina lui Dumnezeu în lumea cazărmilor din presa militarizată!

                                                                                                 Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

3 Comments

 1. Ionela Ionescu

  Totuși, să remarcăm îmbunătățirea politicii europene față de români: dacă pe vremea răsfățatului LOR Traian Băsescu ni se aplicau politici de genul “nu doar că nu îți dau , dar îți și iau” iată că acum cu generozitate beneficiem de politici gen “nu, nu îți dau și zi mersi că nu-ți iau”.
  Mulțumiri foarte deosebite stăpânilor noștri buni și blânzi.

 2. val

  Era un banc cu Radio Erevan:
  “Un ascultator ne intreaba daca merituosului compozitor Sostakovici i s-a dat o Volga. Pe aceasta cale raspundem ca nu este vorba despre o Volga, ci despre o Pobeda. Si nu despre o Pobeda-automobil, ci despre o Pobeda-ceas. Si nu i s-a dat, ci i s-a furat.”

 3. Petre

  Dogioiu e o proasta de a lu soros, redactia ziare/com un cuib de jeguri rezist si FakeNews.Bun articol, se vede jurnalistul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *