Cadran international

UE nu trebuie să-și transmită facturile către contribuabilii noștri

  Uniunea Europeană afirmă – pe bună dreptate – că statele membre trebuie să își controleze bugetele, dar, în același […]

 

Uniunea Europeană afirmă – pe bună dreptate – că statele membre trebuie să își controleze bugetele, dar, în același timp, dorește să crească propriul buget al UE. „Ar fi mai bine dacă UE ar da ea exemplul corect și să nu ceară în mod constant mai mulți bani.”, spune N-VA (Noua Alianță Flamandă), în urma unei dezbateri privind bugetul european în Camera Reprezentanților.
                                  O melodie diferită

În fiecare an, Comisia Europeană evaluează bugetele statelor membre și în fiecare an există un comentariu legitim că acestea trebuie să fie sub control. Dar când vine vorba de bugetul propriu, N-VA [1] aude un ton diferit care vine din UE. „Atunci este întotdeauna nevoie de bani în plus, atunci este întotdeauna un caz de mai mulți, mai mulți, mai mulți. Cu siguranță acum, când Brexit va duce la o gaură bugetară de 12 miliarde de euro.

                               În plus, jumătate de miliard

În acest fel, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creștere a contribuțiilor din statele membre la 1,1% din VNB (venitul național brut), în timp ce Parlamentul European dorește să ajungă până la 1,3%. Pentru Belgia, aceasta înseamnă cel puțin o jumătate de miliard de euro în plus, peste nivelul deficitului bugetar pe care îl avem deja.

                                  Folosind resursele mai înțelept

În mod normal, UE trebuie să investească mult mai mult în chestiuni precum migrația, securitatea și inovarea, dar este posibil să facă acest lucru fără a crește bugetul global. De asemenea, putem muta lucrurile în cadrul bugetului. Țări precum Germania, Olanda și Danemarca au înțeles acest lucru pe deplin. Ei sunt de părere că statele membre nu trebuie să plătească mai mult, ci că UE trebuie să-și cheltuiască resursele mai înțelept. Belgia ar trebui să sprijine acel grup, în loc să fie cu un pas în spatele Europei de Sud.”, subliniază N-VA.

                             Nouă formă de feudalism

În reacția sa, premierul Wilmès a aratat cu degetul  investițiile europene în politica agricolă. În acest sens, N-VA s-a referit la un articol de deschidere a ochilor publicat weekendul trecut în New York Times. „Exemplul premierului mi se pare că nu este înlocuit. Se consideră că există o mare fraudă a modului în care se aplică politica agricolă europeană.”, spune N-VA. „Subvențiile europene gigantice nu ajung în mâinile fermierilor obișnuiți. Există acuzații de multă corupție și autoservire. New York Times vorbește chiar despre o nouă formă de feudalism.

                             Investind în fermierii noștri

În argumentul său, N-VA a făcut legătura între politica agricolă europeană și contribuția belgiană la UE. „În fiecare an, 700 de milioane de euro din veniturile noastre fiscale belgiene se referă, printre altele, la oligarhii din Europa de Est. Acest lucru trebuie să se oprească. Dimpotrivă, N-VA dorește să investească mai multe resurse în fermierii noștri.

                                        Sursa: The EU must not pass on its bills to our taxpayers

[1] N-VA  (Noua Alianță Flamandă) este un partid politic național flamand, conservator din Belgia, fondat în 2001. N-VA este o mișcare separatistă, care se autoidentifică cu promovarea naționalismului civic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *