Sănătate

Uleiul de cimbru: Distruge până la 97% din celulele canceroase, are un puternic efect antiseptic

  Uleiul de cimbru, condiment popular de origine mediteraneană, este folosit în medicina ayurvedică și în medicina tradițională datorită antioxidantului […]

 

Uleiul de cimbru, condiment popular de origine mediteraneană, este folosit în medicina ayurvedică și în medicina tradițională datorită antioxidantului puternic pe care îl conţine, cât şi datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antifungice (de eliminare a candidei).

Principala componentă a uleiului de cimbru este timolul, un antiseptic, antiviral și antifungic puternic. Timolul aparține unei clase naturale de compuși numiți „biocide”, substanțe cunoscute pentru capacitatea lor de a distruge organismele dăunătoare.

Potrivit studiilor centrate pe proprietățile acestui ulei-minune, el ucide bacilul antrax, bacilul febră tifoidă, meningococcus, agentul responsabil de tuberculoză și este activ împotriva bacteriilor salmonella și stafilococ.

Însă, cea mai importantă descoperire cu privire la acest elixir relevă incredibila sa capacitate de a „ucide” până la 97% din celulele canceroase pulmonare. Cercetările au arătat că dacă se amestecă cimbru și ulei de măsline, acest amestec va spori disponibilitatea hidroxitirozolului, cel mai puternic compus anticancer din uleiul de măsline. Acesta ar putea fi motivul pentru care grecii au aproximativ jumătate din rata de cancer, comparativ cu SUA și Europa.

Datorită puterii sale miraculoase de a lupta cu celulele canceroase, cercetătorii turci susțin că acest ulei „poate fi un candidat promițător în dezvoltarea de noi medicamente terapeutice și pentru tratamentul cancerului de sân”.

Beneficiile uleiului de cimbru nu se opresc aici. Acesta are multe alte proprietăți care îl ridică la rang de panaceu:

– întărește nervii, memoria, combate senzația de epuizare și depresie

– întărește sistemul imunitar

– ajută in lupta împotriva răcelii, gripei, infecțiilor și frisoanelor

– este un stimulent bronșic și pulmonar

– ajută în probleme circulatorii

– combate durerile musculare și reumatismul

                                       Contraindicații:

Uleiul de cimbru este foarte puternic și nu trebuie utilizat în timpul sarcinii și nici în perioada de alăptare.

„Femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui să evite consumul de cimbru. Cimbrul este contraindicat şi în dispepsii şi hipopepsii grave, deoarece inhibă activitatea enzimatică. De asemenea, planta este nerecomandată şi în caz de insuficientă pancreatică.”  (Elena Badea, specialist în fitoterapie)

Uleiul de cimbru nu este indicat în caz de hipertensiune arterială.

Din cauza fenolilor (carvacrol și timol), uleiul de cimbru poate provoca iritații ale pielii.

„Administrat în doze prea mari, uleiul de cimbru poate avea efecte adverse severe precum convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir.”  (Elena Badea, specialist în fitoterapie)

                                         Întrebuințare:

Click pe imagine pentru mărire!

Uz intern: dozele recomandate (conform tabelului) se amestecă cu o linguriţă de miere.
Uleiul se administrează timp de 7-14 zile. Cura se poate repeta după o pauză de 2 săptămâni.

Uz extern: 
Inhalaţii, candela de aromaterapie, masaj, soluţie otică.

Contraindicații:

Nu se recomandă femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează, copiilor sub 7 ani şi în caz de hipersensibilitate la cimbru.

Uleiul esenţial de cimbru este iritant pentru mucoase de aceea se foloseşte întotdeauna diluat!

Evitaţi supradozarea, abuzul şi contactul cu ochii.

Evaluarea eficienţei:

  • Efectul antimicrobian al uleiului esenţial de cimbru a fost testat prin analize medicale de laborator.
  • S-au realizat aromatograme (similar antibiogramelor) pe exudate faringiene şi pe uroculturi.
  • S-a constatat că uleiul esenţial de cimbru a avut eficienţă pe germenii testaţi (Stafilococ auriu, E. Coli, Klebsiella, Pseudomonas, Proteus, Streptococ beta-hemolitic, Candida albicans).
  • Efectul s-a dovedit similar cu al antibioticelor (testate în paralel pe antibiograme), în plus germenii care au prezentat rezistenţă la antibioticul de sinteză, au fost sensibili la uleiul esenţial de cimbru.

 

 

 

1 Comment

  1. Cred cu tarie in efectul curativ al plantelor! Acum 15 ani, am facut o cura de 8 ore, pentru colecist si a doua zi, am eliminat 69 de calculi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.