Observator

Un decret pentru liniștea dumneavoastră, onorată diaspora

  Motto: „Decret privind retragerea unor decorații – 11 Decembrie 2019: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 […]

 

Motto: „Decret privind retragerea unor decorații – 11 Decembrie 2019: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie a.c., decretele privind retragerea decorațiilor domnului Adrian Năstase, domnului Bucur Gheorghe, domnului Mitrea Miron Tudor, domnului Mucea Dorinel Mihai, domnului Mencinicopschi Gheorghe, domnului Cuteanu Emilian, domnului Severin Adrian, domnului Voiculescu Dan, domnului Manţog Ionel, domnului Muntean Mircia, domnului Anghel Gh. Cristian și doamnei Jianu Irina Paula.” (pagina PRESIDENCY.ro, 11 decembrie 2019)

Ticălosul s-a grăbit… dacă tot n-a putut încă să „rezolve” Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, conform promisiunii, măcar niște jucării să-și ia înapoi, la cât de supărat este… Ei, am greșit și eu puțin… n-a fost „retragere” de decorații și pentru Șerban Brădișteanu, dar a fost pentru Adrian Severin. Și pentru blândul domn Mencinicopshi. Și pentru Irina Jianu -aceștia din urmă fiind, desigur, „victime colaterale”.

La fel ca în orice război serios, matur și responsabil, pe durata căruia Liiceanu Gabriel ne povestește, cu un glas cumpănit, de intelectual rasat, că NATO n-are cum să bombardeze cu „precizie chirurgicală”, deci e normală și civilizată jerba de flăcări și sânge rezultată din explozia convoaielor de refugiați, victimele colaterale nu vor avea parte de dreptate în veci. Dacă pentru eroii principali mai am încă speranța ca odată și odată să existe o voință politică excepțională și fermă care să spună adevărul și să-i reabiliteze, ca oameni politici prinși în colții fiarei numită „stat de drept” pentru că „așa s-a hotărât” în altă parte, nu în România, iar niște conducători vremelnici, demni de tomberoanele istoriei, au acceptat, pentru „victimele colaterale” nu văd nici o rezolvare. Viața lor, făcută praf, în rând cu viața eroilor țintiți, este numai element de statistică. Ei au fost vinovații necesari, vinovații de serviciu, buni, de obicei, pentru încropirea unui „grup infracțional” definit ca la carte. De aceea eu nu voi obosi să-i amintesc: Gheorghe Mencinicopshi , Irina Jianu, Cristian Vasile, Bogdan Popovici, Marina Popovici… și nu sunt singurii.

Am observat că președintele vrea să-i scriem, noi, cetățenii, deoarece altfel nu știe ce decizii să ia ca să nu nemulțumească poporul. De aceea și-a creat rubrica „Scrie-i președintelui”. Așa că i-am scris și eu. Textul micii mele scrisori este cel de mai jos:

                                     Domnule președinte,

Retragerea ordinului «Steaua României», conferit în 2002 domnului premier Adrian Năstase de către președintele Ion Iliescu, este o decizie odioasă, din punctul meu de vedere. Este una dintre acele decizii care mă fac să-mi fie rușine că ocupați astăzi poziția pe care o ocupați. Așa cum îmi e jenă că electoratul român v-a oferit prilejul acestei revărsări de umori, că v-a dat puterea iar dumneavoastră o folosiți josnic, trivial, pentru a vă război cu statuile.

Sunt convinsă că posteritatea vă va așeza, atât pe dumneavoastră cât și pe domnul Adrian Năstase, pe locurile meritate. Și mă gândesc că ar trebui să vă preocupe posteritatea… căci, spre deosebire de adulatorii dumneavoastră naivi, ea este cu-adevărat greu de păcălit.

Luminița Arhire, un cetățean al României

P.S. Textul Legii nr.29 din 31 martie 2000, privind sistemul naţional de decoraţii al României precizează cum SE POATE PIERDE calitatea de membru al unui ordin; legiuitorul a fost prudent și nu a spus că se PIERDE OBLIGATORIU…

Evident, domnule președinte, nu aștept nici un răspuns.

După ce am lipit textul meu pe pagina de corespondență a Administrației Prezidențiale, figura luminoasă a lui Klaus, ca o icoană mobilă, mi-a zâmbit și mi-a spus „Vă mulțumesc”. M-am bucurat. Arăta proaspăt, ca și cum i-ar fi schimbat cineva, de curând, bateriile.

                                                                                                               Luminița ARHIRE

Citiți și O poveste despre bărbați de stat și prietenie

 

9 Comments

 1. Adrian

  Saracul, daca nu ii spunea diaspora nu il ducea capul sa faca nimic.

 2. Eva Rugina

  Eu de curand, traiesc in strainatate si, NU M-AM FOLOSIT DE DREPTUL MEU DE VOT! Nu consider ca, cei din tara, trebuie sa sustina financiar “campania electorala” precum si mii de sectii de votare (chirie pt. spatiu si plata celor care “supravegheaza”/vegheaza la buna desfasurare a alegerilor!) Odata cu plecarea in diaspora, ar trebui sa-si asume diasporezii (cuvant inventat) si alegerea neamestecului in votul din tara! Nu este corect ca “diaspora” sa decida, cine va conduce Romania! Este clar ca lumina zilei ca, peste 90% dintre ei, NU se vor intoarce in tara prin urmare, dece dintr-o ambitie fals inteleasa, sa fie factorul decident al alegerii Presedintelui tarii? Tara pe care, cum e si normal, nu o va uita nimeni! As sustine un referendum pt. eliminarea votului diasporei cu conditia sa li se explice oamenilor costurile imense ale procesului de vot in strainatate! Grecia, cu una dintre cele mai vechi democratii, permite “diasporezilor” exercitarea votului doar in Grecia si, ca si Grecia,mai sunt si alte tari unde nu se poate vota decat in tara! ( cazul Israelului, Irlandei, Maltei, Turciei…….)Cine doreste intr-adevar sa-si exercite dreptul de vot, sa vina acasa!

  • Luminița Arhire

   Întreg respectul meu pentru dumneavoastră, doamnă… și eu am prieteni, inteligenți și cultivați, în afara țării, care înțeleg lucrurile exact așa cum le-ați descris. Diaspora a mai decis odată cine să conducă România- în 2009- și am îndurat , toți cei din țară, încă cinci ani de „regim Băsescu” deși 7 400 000 de cetățeni români l-au demis pe nemernic, în cel mai curat exercițiu de democrație pe care îl știu eu. Spun asta , deoarece la sfârșit, din cele 1 500 000- 2 000 000 de voturi așa-zis fraudate, după cum au susținut Macovei și Philip Gordon , au rămas vreo 800… Media, la un scrutin normal, este de câteva mii -până la zeci de mii de voturi fraudate sau greșeli (care pot fi dovedite, desigur… nu vorbesc de intervențiile de tip STS). Vă mulțumesc pentru atitudinea dumneavoastră corectă.

 3. Augusta

  Sub conducerea lui Adrian Nastase s-a vandut petrolul Romaniei pe nimic, austriecii nimenea, recuperand infima suma pe care au platit-o inca din primul an de extragere a petrolului romanilor. Datorita tradarii lui Adrian Nastase, consecintele ajung pana acum, cu legea offshore. Locul lui Adrian Nastase este la gunoiul istoriei, ba nici acolo. Eu nu am uitat ce a spus cand a vandut PETROM, deci tradare in cunostinta de cauza: “Cine detine petrolul in Romania, detine puterea politica”. Nu am uitat nici ca i-a adus de buna voie pe blestematii de austrieci care ne spoliaza tara. Nici ce a spus CEO OMV Ruttenstorfer ca, “vremea imperiilor teritoriale a trecut, noi vom crea un imperiu economic”.

  Doamna Luminita Arhire, dvs despre care loc al lui Adrian Nastase, vorbiti ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • Luminița Arhire

   Citiți , vă rog, capitolul dedicat acestei probleme în „Cele două Românii”. Veți afla mai multe. Nu sunteți dumneavoastră POSTERITATEA. E bine să nu vă arogați acest titlu.

   • Augusta

    Tocmai citesc din “Cele doua Romanii “a lui Adrian Nastase. Angajamentul de a vinde Petrom nu a fost al lui, ceea ce era destul de logic si fara sa citesc in declaratiile lui Adrian Nastase. Dar pretul infim cu care a fost vandut Petrom statului austriac (OMV este companie de stat), contractul de privatizare total nefavorabil tarii si romanilor – care erau proprietarii de drept ai petrolului si gazelor din subsolul tarii lor – sunt rezultatul actiunii sau inactiunii lui ca premier. Din cate stiu niciun mason nu mai este roman, si lucreaza impotriva propriei tari.
    Eu nu sunt posteritatea, dar sunt cea care a trait urmarile deciziilor ticaloase ale lui Nastase si a intregii clase politice romanesti, pusa in slujba uniunii bolsevice europene.

 4. Luminița Arhire

  Nu, în lege scrie ÎN CE CONDIȚII SE POT PIERDE. Dacă citeați atent ce-am scris mai sus ați fi aflat că s-a lăsat, prin lege, această invitație la un „exercițiu de voință” . De aceea nici Klaus nu a făcut gestul până nu s-a simțit cu cai mari sub fese. Acum este legitimat de votul masiv al populației și face toate relele pe care n-a mai apucat să le facă în celălalt mandat…

  • gigimutu

   care ” vot masiv ” doamna Luminita,

   cel al sts-ului, ca ala a fost furtisag, nu vot, nici calul nu l-a mai votat pe tembelul de chiolhanel!!!!

   • Claudia

    Votul masiv “al populatiei” este pus acolo de STS, intr-adevar. Dar asta este datorita populatiei care s-a dus si a semnat in registre ca voteaza. Chiar nu intelegi ca asa se certifica si se valideaza rezultatul modificat al votului ? Prostii semneaza si dau numarul de voturi (= numarul de semnaturi), apoi are nenea Setese grija sa puna rezultatul care trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.