Fără categorie

Un profesor ungur despre păcăleala cu „neamțul cinstit” Iohannis

  În urma cu cinci ani devenise un fel de „mândrie naţională” faptul, că românii au ales un preşedinte neromân. […]

 

În urma cu cinci ani devenise un fel de „mândrie naţională” faptul, că românii au ales un preşedinte neromân. Cred ca s-au vindecat…

Acuzati mereu de o parte din presa europeană neghioabă că „românii ar fi naționaliști ” ori mai… grav: neeuropeni — alegerea unui cetățean român de origine german,ca președinte vroia să demostreze, ca un gest suprem „tocmai că” nu suntem naţionalişti!

Mulți, cei mai multi, credeau ca este cea mai „europeană” demonstrație cu care, sincer, se mândreau majoritatea românilor: „Iată d-lor din U.E că am fost atât de deschişi, încât am ales un preşedinte neromân în cea mai înaltă funcţie!

Și nu era adevărat? Ba da! Singurul care nu a înțeles  a fost tocmai SASUL nostru… „patriot național” în vorbe, a cărui familie, în frunte cu părinții , au emigrat cu toții în Germania la prima „ocazie”!

Din păcate însă, între saşii noştrii , foarte puțini sunt ca strălucitul lor erou, Stefan Ludwig Roth; patriotismul lor e … sublim, dar lipsește cu desăvârşire. Etnicii germani ai Transilvaniei, odată cu emigrarea în masa, s-au transformat în imaginarul colectiv românesc din „ruda fascistă” – aşa cum erau „bozgorizaţi” adesea saşii – în reprezentanţii lucrului „bine făcut”. O schimbare de imagine… pe cât de labilă, pe atât de spectaculoasă.

Nu vreau să sugerez că între saşi, în general, nu sunt și membrii valoroşi. Atenţie cu „valorile”: chiar şi Ceauşescu îi considera preţioşi, pentru… acoperirea chetuielilor școlare,la emigrare, solicitând – corect, am zice – contravaloarea acestora de la statul german! Dar suntem convinși că la aceste alegeri românii (dar mai ales maghiarii din Transilvania) au votat pe baza unui mit, din păcate pierdut, sau cel puţin decimat în tumultul entuziast al europenizării. Mitul german, mitul cetăţilor săseşti, Siebenbürgenul ordonat, înstărit…

Însă trebuie să acceptăm, că din acest furnal cu multe feţe fiecare naţiune din România socialistă („români, maghiari, germani şi alte naţionalităţi”) a ieşit la fel de obosită şi „omogenizată”. Nu erau naţiuni care „rezistau” şi alţii, care nu… Am devenit cu toţii cam la fel. Sibiul anilor 80-90 era ca şi orice alt oraş transilvan cu caracter românesc, săsesc sau maghiar: clădiri triste, culori şterse, oameni obosiţi şi precauţi la vorbă liberă. Cu alte cuvinte: oameni „omogenizaţi”.

La alegerile prezidenţiale foarte puţini l-au ales pe „omul distant si rece Iohannis”. Cei mai mulţi au fost seduși de modelul ideal al „sasului Iohannis”, cel care, prin însuşi limba, cultura şi religia sa lutherană garanta oarecum sperantza : un drum mai lesnicios spre o Europă cunoscută numai pe la suprafaţă de romani. Când se vota Iohannis, în faţa alegătorilor nu era fostul profesor Iohannis din Agnita , ci mitul german, mitul saşilor, care au clădit o civilizaţie…

Dacă un maghiar devine primar (căci la preşedinţie, înca nu pot visa) într-o localitate oricât de mare, poate fi sigur că, oricât de bine şi-ar face treaba, la următoarele alegeri, destui vor vota pentru a-l înlătura. Se trage cu ochiul, spunând colocvial: „păi nu-i de-al nostrum”… Cum și invers e la fel de alogenvalabil…

Totuşi nu văd cum România să aibă un preşedinte maghiar în viitorul apropiat. De ce? Deoarece aceasta ar însemna că şi noi, maghiarii, am călca pe urmele saşilor, care nu prea mai pot avea pretenţii pe tărâmul drepturilor colective. Au devenit minorităţi simpatice. „Luaţi exemplu de la saşi, ei nu au atâtea probleme cu drepturile minorităţilor.” – li se spune adesea maghiarilor.

Această minoritate a saşilor, decimata de plecări voluntare în Germania este o minoritate care acum „face probleme”doar în cazul… numeroaselor retrocedări abuzive, cum a fost si Muzeul Brukhenthal, lăsat de fostul propietar, prin „testament”,comunității Sibiului și nu FDGR-ului , fosta organizație fascistă!

                                                                                         *
Oricum, ar fi interesant să vedem, dacă un ungur ar fi putut deveni preşedintele României, dacă el intra în cursa electorală din partea… Forumului Democrat al Germanilor din România – FDGR, într-o Românie în care mai există „teritorii private”, unde saşii formau majoritatea acum un secol (1918). Întrebare, la care se poate medita.

                                                                                                    Prof. Andrei DEAK

Sursa: Site-ul Ion Coja

 

4 Comments

 1. gelu

  Stie cineva ca sa ne spuna ce meserie au avut Wernerii cei batrani inainte de 89???

  • Ionela Ionescu

   Ea a fost asistenta medicala iar el lucrator intr-o uzina, fara studii superioare, am citit ieri pe undeva…. adica doi oameni modesti, de unde si rusinea lor de a deveni persoane publice , de unde si arivismul lui desantat, arivism egalat numai de snobismul fara egal al ravasitoarei lui neveste.

   • Mama lui Iohannis a fost infirmieră, nu asistentă, la Policlinica pentru copii Sibiu, iar taică-său a lucrat ca șofer la IOMCOOP Sibiu, de unde a fost dat afară pentru furt – abia a scăpat de pușcărie! – și s-a „reprofilat” ca tinichigiu auto.

 2. drm

  Numai idiotii se pot mindri cu alegerea unui alogen, mai ales cind se stie ce-au facut astia cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.