Observator

Un scriitor celebru se joacă de-a președintele României între două opere literare

  Știți, cetățeni, Klaus Iohannis a scris și publicat, în patru ani și jumătate, trei cărți. Bine vândute, dacă ne […]

 

Știți, cetățeni, Klaus Iohannis a scris și publicat, în patru ani și jumătate, trei cărți. Bine vândute, dacă ne gândim că prima lui carte s-a tipărit într-un milion de exemplare numai în China… Concluzia logică: el e un scriitor grozav („masa are patru picioare; câinele are patru picioare; deci, masa e un câine”… și, evident, potrivit aceluiași exercițiu de logică, scriitorii au două picioare; Klaus are două picioare; deci Klaus e scriitor.)

Prima lui carte s-a numit PAS CU PAS și s-a lansat la BOOKFEST în 2015… a fost o coadă de însetați de lectură la târg, de nu vă pot povesti și, dacă-mi aduc aminte bine, „PAS CU PAS” a fost chiar evenimentul literar al târgului. Bestsellerul are 216 pagini, adică nu e doar o cărticică… și a apărut în 2014 -anul alegerilor prezidențiale din România. Președintele trebuie să fi muncit mult la ea, de te și întrebi când o fi trudit dânsul intelectual în halul ăsta, făcând din noapte-zi, ca și cum ar fi știut că la sfârșitul anului poporul român îl va alege în triumf în cea mai înaltă demnitate din stat iar apoi va sta la coadă ca să-i cumpere și operele literare!

Dar să vedeți acum întâmplare: într-un interviu televizat pentru TURNUL SFATULUI TV, în primăvara anului 2015, poetul Radu Vancu (vă spun eu mai pe urmă unde ați mai auzit de el) s-a lansat cu grație în câteva comentarii care au făcut deliciul publicului, dar l-au bosumflat rău pe proaspătul scriitor, Klaus. Iată:

Am răsfoit-o (cartea «PAS CU PAS» n.n.) și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis (…). Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. „PRIMUL PAS” (ce-a de-a doua carte a lui Klaus, n.n.)… nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte.

Aoleu! Păi cum așa ceva? Și cum e posibilă o exprimare atât de crudă din partea unui coleg de breaslă, ca să spun așa, scriitor și el? Sunteți îndurerați? Ei, lasʹ că vă trece, că și lui Radu Vancu convingerile din interviu i-au trecut rapid … așa că la scurt timp după curajosul interviu ofensator la adresa geniului literar prezidențial, poetul, eseistul și traducătorul, conferențiar al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, revine asupra propriilor ziceri și își pune cu meșteșug niște cenuși în cap, de-ai putea crede că a erupt Vezuviul, în direct și la o oră de vârf, taman în site-ul CONTRIBUTORS.ro, unde publică, pe 15 aprilie 2015, o … ACTUALIZARE :

În ce privește PATERNITATEA CĂRȚII lui Klaus Iohannis, NU AM NEGAT-O NICIODATĂ. Se poate verifica în interviul cu pricina, de la minutul 18:30 încolo, că am spus ceva cu totul banal: anume că această carte e montată din niște interviuri anterioare ale lui. Ceea ce e o practică, firește, curentă. Și nu e nimic blamabil în ea. Paternitatea cărții n-a fost pusă, așadar, nicicând în discuție. Am avut o discuție cu doamna Carmen Mușat în seara aceasta, pentru a clarifica lucrurile; am reconstituit discuția din acea seară. AM ÎNȚELES EU GREȘIT: domnia-sa îmi spusese doar că se uitase pe manuscris și că reținuse din el anumite fragmente care au apărut în Observator cultural. A fost așadar strict o consultare privată, în care redacția Observatorului nu a fost implicate.

Ei, sună altfel… deci, el nu a negat niciodată „paternitatea” asupra operei literare… Înțelegem că Werner Klaus a muncit el însuși, ordonând cu sârguință oile negre pe câmpul alb al monitorului. Poate vă întrebați dacă i-a folosit la ceva poetului Radu Vancu această piruetă grațioasă încheiată cu un mic pupat pe augusta fesă prezidențială?… Știu și eu? Trăim în România și totul e posibil…

Pe 11 decembrie 2017 se năștea, fără cine știe ce travaliu, pagina de FACEBBOK cu titlul VĂ VEDEM DIN SIBIU … având o singură idee în cap: „…să belim ochii în geamurile PESEDEULUI, o jumătate de oră pe zi”. Pentru ce fac unii cetățeni acest lucru perfect stupid? Pentru că așa s-a gândit ideologul mișcării, Radu Vancu. Ei, și de când a început el să se gândească la binele public, i s-au întâmplat o puzderie de lucruri bune: editura lui Liiceanu Gabriel, „Humanitas”, a observat strădania lui Radu de partea binelui… și Cărtărescu Mircea a observat… și Mihai Șora… și SOCIETATEA TIMIȘOARA, care l-a premiat în același an în care a premiat și DNA-ul vieții noastre…și Tismăneanu Volodea, care îl consideră „figura marcantă a rezistenței civice”. Așa că, între timp, poetul a început să vadă beneficiile angajării civice, atunci când ești de partea bună a istoriei…

V-am amintit, așadar, cine e Radu Vancu… Și, mai fac o dată apel la memoria dumneavoastră: l-ați mai văzut undeva, și anume la Cotroceni, la „consultările” președintelui cu „societatea civilă” (după cum știți, pentru Klaus, societate civilă e tot ceea ce este împotriva PESEDEULUI, și atât). Semn că președintele i-a iertat rătăcirea… în aceste condiții sunt convinsă că Radu Vancu a reevaluat și el talentul de scriitor al președintelui și nu se va mai hazarda să spună despre vreo altă operă a acestuia: „Nu e miza ei să aibă o valoare literară…”

Căci, colegii lui, scriitorii, îl iubesc pe președinte! Și cum să nu-l iubești când dânsul e un consumator avid de cultură, așa cum a mărturisit la BOOKFEST în 2014?

Voi fi un președinte foarte apropiat de acest domeniu, nu doar pentru ca am fost primarul Capitalei Culturale Europene (Sibiu, n.n.), ci pentru ca sunt un CITITOR AVID si UN MARE IUBITOR DE CULTURĂ. Cultura NE SALVEAZĂ.

Și l-o fi salvat, vreodată, pe marele „iubitor”… da’ mai mult și mai mult eu zic că l-au salvat serviciile …

                                                                                                     Luminița ARHIRE

 Citiți și:

Cartea Klaus Iohannis – „Pas cu pas”, o minciună care a mers ceas

RAMONA și Răducu-Văvedemdinsibiu: Pârțuri activiste #rezist cu stropi lirici

Iohannis poate fi anchetat pentru promovarea cărţii sale pe banii Preşedinţiei

 

1 Comment

  1. Cine a platit editarea cartilor ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.