Pamflet

Un surâs din plină vară… cu sibienii pupători ai moaștelor sfântului paukerist Mihai Șora

         SUPERCENTENARII (ȘI NU NUMAI EI) SPUN LUCRURI TRĂSNITE Dragi prieteni, în timp ce noi, ignoranții, ne […]

 

       SUPERCENTENARII (ȘI NU NUMAI EI) SPUN LUCRURI TRĂSNITE

Dragi prieteni, în timp ce noi, ignoranții, ne ocupam cu lucrurile banale care ne mobilează îndeobște viața, fără să aspirăm la spiritualizarea supremă, pe 26 august 2018, la Sibiu (unde-n altă parte?) comunitatea ce stă cu ochii beliți în geamurile sediului PSD, compusă din indivizi de diferite vârste și profesii, care par cu toții constipați de multe zile căci au privirea hăituită a celui care nu reușește nici cu LAXACUTIN nici cu altceva, a organizat o întâlnire de excepție cu filozoful Mihai Șora și cu distinsa și nelipsita lui nevastă, iar dânșii, ca să nu vină cu mâna goală au adus-o și pe doamna psiholog Dumitrescu, care – credeți-mă, că vă demonstrez! – a fost cea mai tare din echipă și a făcut toți banii.

De la început întâlnirea cu publicul, care avea loc într-un subsol, a fost marcată de-un aer de suprarealism , deoarece moderatorul stătea în dreapta lui Mihai Șora iar acesta cu urechea dreaptă nu aude nimic, dar absolut NIMIC! Așa că toate întrebările erau repetate, explicate, disecate de doamna Șora (cu 56 de ani mai tânără decât domnul Șora), care stătea în stânga…

Să vă spicuiesc un pic din CONFERINȚĂ, sau ce-o fi fost aceea:

Moderator : Care sunt locurile rele în care ar putea ajunge democrația noastră în cazul în care statul de drept este dat la o parte?

Mihai Șora: Când statul de drept e dat la o parte democrația ajunge într-un loc foarte greu (!!! n.n.)… că ce-i mai rămâne populației decât să se răscoale? (!!! n.n.) Nu-i mai rămâne altă cale… pentru ca să poată lupta cu mijloacele leale ale luptei politice cu franchețe desfășurate trebuie să existe o democrație- dacă democrația lipsește am intrat în vacarmul haosului (până la haos, domnule Șora, mai avem, totuși, DICTATURA care, nu-i așa? e a dracului de bine organizată! n.n.)

Moderator: Voiam să vă întreb despre regimurile totalitare în care dumneavoastră ați trăit… în Franța , în România… ce v-a speriat cel mai tare? În România în anii 50 cum a fost?

Mihai Șora: În România, personal, m-am ținut foarte departe , nu? (oooo!!! așa ceva! cât de „departe” s-o fi ținut dânsul pe când era consilierul Anei Pauker și deja acesta este un „amănunt ” cunoscut de toată lumea cu excepția ălora din subsolul din Sibiu, n.n.) și am perceput, ca să spunem așa , prezentul „dinafară”. Dar am avut această satisfacție să știu că grosul populației nu participa la regim (hm! dar „subțirele” populației cam participa, zic! n.n.) . Acesta era un lucru reconfortant care te făcea să te simți acasă în țară…

Apoi domnul Șora sare la revoluția în desfășurare din Piața Victoriei (sau „revoluția LA GIRAFĂ” după cum o știe dânsul):

Mihai Șora: Și e imposibil ca această hotărâre masivă a populației să nu fie sensibilă (!!! – n.n.) la cei care au pus mâna (!!! – n.n.) pe conducere și totuși sunt sensibili la pericolul pe care-l reprezintă pentru ei protestul mulțimii. Acest protest e o pavăză împotriva a ceea ce s-ar putea întâmpla mult mai rău (!!! – n.n.) în momentul de față. Există un mai rău posibil , nu? pe care mulțimea îl împiedică și care și-ar da frâu liber dacă n-ar exista protestul mulțimii . (Domnul Șora nu poate spune despre ce rău este vorba… el recunoaște că e doar o senzație… dar crede că „senzația” dânsului justifică oricând o revoluție. – n.n.)

Moderator: Credeți că ministrul Justiției îl va shimba în final pe procurorul general?

Mihai Șora: Ce? Adică dacă există…?

Luiza Șora intervine: Nu, dacă Tudorel Toader îl va schimba pe procurorul general…

Mihai Șora: Adică pe doamna… (lui nu i-a spus nimeni că pe doamna Codruța deja a schimbat-o, ca să nu-i provoace vreun șoc… la 101 spre 102 ani… mă rog, n.n.)

Luiza Șora: Nu, pe Augustin Lazăr…

Mihai Șora: (lungă șovăire… el la întrebarea despre Codruța era pregătit să răspundă, nu la întrebarea despre Augustin , pe care nici nu-l știe, n.n.) Nu sunt absolut la curent cu care este poziția lui Augustin Lazăr…

Cam așa s-a desfășurat conferința… între timp a ajuns la locul acțiunii și ideologul mișcării și al celui mai cretin protest de pe planetă, VĂ VEDEM DIN SIBIU, poetul Radu Vancu, taman la timp ca s-o introducă în discuție pe „bomboana de pe colivă”, doamna psiholog Dumitrescu…

Radu Vancu: Călin PopescuTăriceanu, un filozof contemporan  râsete ample în sală, n.n.) zicea că noi, cei care protestăm în stradă suntem, de fapt, cutii de rezonanță ale unor servicii secrete, ale unor partide politice, ale unor instituții subtile din statul paralel (stați liniștiți, băieți, sigur că nu sunteți… râsete discrete, cu un aer de mare superioritate, în sală, n.n.)… dacă-i un rău atât de greu identificabil de ce reacționăm atât de masiv și de consistent și de îndelungat împotriva lui?

Doamna psiholog Dumitrescu: Despre teoria conspiratiei… nu că se simte, eu zic că-i o certitudine că vorbim de o patologie psihiatrică (ooo!!!) un comportament psihopat (OOOO!!!) și nu numai a (corect, AL… n.n.) câtorva personaje ci și a… nu pot să generalizez la întreaga clasă politiCĂ, CĂ sunt și oameni OK, dar… la putere… cei care-i înconjoară și-i susțin sunt patologii similare (OOO!!!!) , nu sunt patologii diferite pentru că exact cum e și expresia populară că nu te… cu cine te asemeni te înconjori… ți-i faci prieteni (cineva din sală îi suflă : „…cine se-aseamănă, se adună…”). Da, mulțumesc, așa… „cine se-aseamănă, se adună” dar aici, da… vorbim de niște patologii pentru că vorbim de niște oameni care doresc să facă bine decât lor sieși (ooo!!! doamna n-a auzit de LOR ÎNȘIȘI – n.n.)… vorbim de un narcisism patologic (așa ceva…, n.n.)… Asta este narcisitul patologic… cel care caută să obțină foloase doar pentru el (aoleu!!! n.n.) iar în momentul în care nevoile celorlalți apar, trece mai departe, nu există… ei sunt înconjurați de oameni care le cântă-n strună, le SPUNE ce să facă… ei sunt în urmă cu 30 de ani și pe 10 august au vrut să repete actul de la MINERIADĂ… numai că astăzi există TEHNICA CARE nu mai poți… nu există un singur post de televiziune…

Nu știu dacă domnul Șora a înțeles ce vrea doamna psiholog să spună. Nu știu nici dacă doamna psiholog a înțeles ce-a vrut ea ÎNSĂȘI să spună.

Dar conferința a fost un succes… cei patruzeci de oameni din subsol s-au simțit mișto, și și-au zis că sunt mai deștepți decât noi, ăștialalți, care nu căscăm ochii în geamurile nimănui . Mihai Șora a rămas cu impresia că Tudorel n-a avut tupeul s-o flituiască pe Codruța, speriat că a protestat dânsul, energic, LA GIRAFĂ. Doamna Șora s-a gândit să-i ia soțului un aparat auditiv, dintr-acelea la care face reclamă pe ANTENA 3 și pe ROMÂNIA TV… Doamna psiholog s-a hotărât să-și ia o mască de gaze, șic, pentru următorul protest… Radu Vancu, un narcisist patologic autentic, s-a bucurat că doamna psiholog nu l-a depistat… iar, în fine, moderatorul , cel mai prost dintre toți, a fost fericit că oricum nimeni n-a priceput nimic, dar oamenii au plecat mulțumiți, cu spirit de solidaritate.

Când a ieșit din subsol, Mihai Șora a căutat din ochi girafa și s-a mirat că nu e la locul ei…

                                                                                                            Luminița ARHIRE

2 Comments

 1. mircea

  astia vor sa-l faca inca odata de rasul lumii acum cand el mai are putin si paraseste aceasta lume.

  • Băshanis Dumbea

   Să nu fim pesimiști. Poate va mai avea nenumărate ocazii să se facă de râs.
   Nu-i puțin lucru să fi fost un securist stalinist în secolul XX, iar în secolul XXI să pozezi în democrat pentru tinerii frumoși și liberi, în general, tot pensionari, dar mai handicapați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.