Editorial

Unde au fost serviciile secrete în timpul jefuirii Ţării?

După evenimentele din dec.’89 românii au început, să se organizeze conform noilor orientări. Sigur, nu am rămas nici un moment […]

După evenimentele din dec.’89 românii au început, să se organizeze conform noilor orientări. Sigur, nu am rămas nici un moment fără servicii de securitate, de informaţii externe, informaţii ale armatei, poliţiei ş.a.m.d.. Totodată am avut Procuratură, judecătorii, Parlament etc. Toate aceste instituţii enumerate de mine au fost şi sunt plătite cu bani grei, fiecare salariat primea şi primeşte de 7-12 ori salariul mediu pe economie. Cu toate acestea, rezultatele muncii lor ,sunt egale cu zero. Cum poate fi altfel percepută munca de culegere de informaţii, de anchetare şi judecare a infracţiunilor de corupţie, decât ca tolerantă. O spun cu toată răspunderea. Munca lor a fost inexistentă, dacă nu cumva au ţinut de „şase” celor care furau.

Nu îmi pot explica cum a putut fi furată toată industria şi retrocedată de trei ori suprafaţa de pământ a ţării, fără ca aceste organe, bine remunerate, să nu vadă nimic. Unde au fost, cu ce s-au ocupat, de ce nu au văzut, dacă au văzut, de ce nu au sesizat organele de cercetare penală, dacă au sesizat şi nu s-au luat măsuri, de ce nu au informat opinia publică, ori alte organe ce trebuiau să le controleze pe cele informate? Cum puteau fi mânuiţi saci întregi cu bani, fără ca organele de securitate să le vadă? Este posibil ca o parte din bani să fi fost transportaţi sub oblăduirea lor.

Mă îngrozesc când văd câţi hoţi la vedere erau şi sunt. Presa la început timidă, apoi din ce în ce mai virulentă a demascat aceste furturi şi acte de corupţie. Nimeni nu a vrut să ia în seamă aceste semnale. Abia acum, după 25 de ani, a început să se facă oarece cercetări penale, hora tinde să se lărgească, din ce în ce mai mulţi „dansatori” intră în ea.

Nu trebuie tolerată inactivitatea serviciilor de informaţii, ori a celor de anchetă penală, undeva s-a fraternizat cu infractorii. Undeva pe firul acestor samavolnicii, hoţii au fost complici cu paznicii, numai aşa se explică fenomenul atât de extins al corupţiei la nivelul cel mai înalt al ţării. Suntem abia la începutul anchetelor, mulţi vor mai fi demascaţi, dar nu de procurorii, ci de complicii lor.

Procuratura, spre mirarea tuturor, nu are dovezi concrete împotriva cuiva, ci numai ceva stenograme, ca rezultat al interceptărilor şi multă presiune asupra suspecţilor, prin reţinerea, apoi arestarea şi depunerea în arestul de la poliţie. Trecerea bruscă din mediul ultraelegant în care trăiau la mediul din arest cu WC-ul turcesc în colţul camerei ,e mai mult decât e necesar pentru a determina pe presupusul vinovat să „dea pe goarnă” tot ce ştie şi ceva în plus.
Discuţii între anchetator şi învinuit pot fi de genul: „ spune tot ce şti, cutare te-a dat în primire, acum doarme pe perna lui şi cine ştie, poate îţi „vizitează” nevasta. Treaba ta, dacă îţi place la noi stai cât vrei, eu nu mă grăbesc, aştept până te decizi să vorbeşti, cum „dai în gât” pe cineva şi spui tot ce ai făcut, eu fac cerere la instanţă să anuleze mandatul de arestare şi să stai sub control judiciar, ori în arest la domiciliu, indiferent în care din situaţii vei fi, dormi pe perna ta, lângă amantă,iubită, soţie, ce ai tu acolo”. Şi uite aşa, prin presiunea psihică asupra învinuiţilor, se conturează dosarul penal. În acest caz, unde este munca procurorilor şi a serviciilor?

Mă aşteptam ca anchetatorii să aibă dovezi imbatabile, cu atât mai mult, cu cât faptele sunt petrecute cu mulţi ani în urmă. Lipsa dovezilor arată superficialitatea cu care au fost tratate aceste probleme.

Cred că se impune, deoarece anchetele se apropie de fostul şef al statului, ca şefii, DNA şi Procuraturii Generale să DEMISIONEZE, pentru a nu se creea suspiciunea că ar putea influienţa anchetele în favoarea celui ce ia numit în respectivele funcţii.
Un asemenea gest ar fi unul de sănătate morală a instituţiilor statului. Sunt convins că nu vor proceda aşa, pentru că, probabil, nici ei nu sunt departe de anumite bănuieli.

Faptul că statul nostru, noi toţi, am plătit nişte oameni din: serviciile secrete, procuraturii, poliţie,cu salarii uriaşe pentru a ne apăra de hoţi, iar ei pur şi simplu ne-au luat banii, ne-au păcălit şi-au râs de noi, în timp ce noi strângeam cureaua, ei străngeau averi uriaşe; mă determină să cer o anchetă minuţioasă asupra acestor lucruri.

Bine, dar cine va face parte din comisia de anchetă, mai putem avea încredere în oamenii din Parlament, în cei din CSM, ori Inspecţia juridică? Dumnezeu să mă ierte, poate mai sunt oameni cinstiţi printre ei, poate chiar toţi cei care nu sunt atinşi de DNA sunt cinstiţi, dar cine garantează acest lucru? Deocamdată observ că rândurile, parlamentarilor, procurorilor, judecătorilor ale preşedinţilor de consilii judeţene, ale primarilor, consilierilor, prefecţilor, oamenilor de afaceri, ale foştilor miniştrii, se răresc pe zi ce trece.

În această situaţie mai pot avea încredere în cineva? Cei rămaşi, probabil că nu le-a venit rândul, ori sunt cinstiţi? Care să fie adevărul? Un lucru e clar, trebuie demarat proiectul public-privat de construire a noilor penitenciare, bine ar fi ca aveste construcţii să fie făcute din banii viitorilor „oaspeţi” şi nu din banii poporului.

În curând vom avea în Penitenciare o Uniune a Scriitorilor şi un guvern din umbră. La mai mare!

Ionel CÂRSTEA

 

5 Comments

 1. Serviciile au fost cu noi. Câinii latră, caravana trece. Serviciile s-au infiltrat, monitorizează,filează,filmează,triază,…Unii aleargă după mafioți nu ca să-i prindă, ci pentru a primi și ei ceva din pradă. Este tot mai evident faptul că așa zisele servicii protejează mafioții… Să luăm aminte că de ani de zile funcționează cu brio mafia medicamentelor,a lemnului, a petrolului,a cărnii, a retrocedărilor,cea din magistratură, a grâului,cea din poliție,…Blestemaților, nu v-ar mai răbda Dumnezeu printre noi !

 2. Petre Lungoci

  Apropo de strângerea averilor şi a curelei în timpul crizei:
  CRIZA LA NOI
  Criza marilor tăieri
  Reprezintă dandanaua,
  Nu celor ce strâng averi,
  Celor care strâng cureaua.
  Petre Lungoci

 3. Ovidiu

  Unde sa fie ….. pai au fost acolo unde erau atunci in 1989 cind erau impuscati cu singe rece……. scuipati loviti si badjocoriti de voi aceia care le strigati „securisti teroristi” ….. erau la datorie , erau in locul in care trebuiau sa isi apere tara de tradatori si agenti sovietici(Gen.Nicolae Militaru) veniti la conducerea armatei……
  Au mai fost si in fata aeroportului (copii de max 19-20 ani , militari in termen) cind au venit sa ajute armata romana in lupta contra teroristilor dar care ii macelareau cu buna stiinta desi stiau ca sunt neinarmati…….
  Serviciile secrete de care intrebati dvs. nu mai sunt dommnilor …… ati avut grija ca din singurul departament care era in masura sa preintimpine jaful de proportii asupra economiei romanesti sa faceti un simplu serviciu de informatii….. informatii de care nu tinea cont nimeni si care trebuiau filtrate atent de catre gasca de hoti ajunsa la putere.
  Unde au fost serviciile pe care le-ati distrus cu buna stiinta domnilor…… acei „securisti teroristi” care ar fi putut sa va apere…. ? Nu mai sunt….. acum va bucurati de palamida sadita cu miinile voastre in 1989……
  Acea caricatura de serviciu secret care nu va poate ajuta intrucit nu dispune de o lege organica trecuta prin parlament…… va este frica de „Big Brother” sau de „agentul 007” ….. foarte bine ….. atunci stati linistiti …. inseamna ca aveti ce meritati.

  • ioan

   Felicitări Ovidiule, ai reușit ca în câteva cuvinte să explici adevărul adevărat. După 25 de ani, cretinii ăștia încă mai vânează comuniști și securiști și fac valuri pe tema asta pentru ca să abată atenția fraierilor în altă direcție iar ei să își poată face de cap. Ai dreptate ce au semănat în 1989, aia culeg acum.
   Cu multă stimă.

 4. Eu

  Marile disponibilizari din perioada ’90,’91 au fost dati afara si au fost inlocuite cu servicii straine ca in ori ce stat aflat sub ocupatie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *