Atitudini

Ungurii își etalează antiromânismul la Belgrad, în timp ce românii din Serbia sunt ignorați de autorități

    „Iancu de Hunedoara (n. 1407 – d. 11 august 1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei româneşti din veacul al XV-lea. […]

 

 

Iancu de Hunedoara (n. 1407 – d. 11 august 1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei româneşti din veacul al XV-lea. A fost voievod al Transilvaniei în 1441, guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456. A scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice. Iancu de Hunedoara a desfăşurat o activitate diplomatică şi militară intensă în anii în care Imperiul Otoman urca spre apogeu, dând asalturi decisive asupra ultimei rămăşiţe a Imperiului Bizantin, Constantinopolul. A depus eforturi pentru închegarea unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor cu o oaste de cruciadă şi a fost cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în 1456. A fost tatăl regelui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei. S-a născut în jurul anului 1407 (mult timp s-a crezut că s-a născut în 1387, din cauza unei interpretări greşite a unor surse). Tatăl său, Voicu şi fraţii lui Mogoş şi Radu, au fost ostaşi în slujba regelui maghiar Sigismund de Luxemburg. Pentru că s-au distins în luptele antiotomane, Sigismund i-a răsplătit în anul 1409, dăruindu-le castelul de la Hunedoara, împreună cu pământurile care ţineau de el, cu vreo 35 de sate, vămi, mine de sare, aur, argint şi fier.” (http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Iancu_de_Hunedoara)

Precum probabil știți, la bătălia de la Belgrad din anul 1456, oastea creștină condusă de voievodul român Iancu de Hunedoara a spulberat flotă și trupele otomane astfel oprind temporar răspândirea islamului în această zonă a Europei. Istoricii au spus de atunci că „bătălia de la Belgrad a decis soarta lumii creștine”. „În favoarea originii etnice românești a voievodului există multe argumente. De exemplu, până în anul 1439, Iancu este numit în documente Ioan Românul, mai mulți cronicari ai epocii referindu-se la originea românească a acestuia. După ce fiul său, Matei Corvin, a devenit rege, Frederic de Habsburg i-a reproșat că nu are origini regale, ci că are un tată român. Matei, la rândul său, când i se reproșa că nu are origini regale, făcea trimitere la originile sale române.” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_de_Hunedoara)

Fortăreața belgrădeană Kalemegdan.

Fortăreața belgrădeană Kalemegdan.

Deci, despre originea lui românească se știe totul, doar că revizioniștii și șovinii unguri, care falsifică istoria, vor să facă din marele erou român un ungur. La fel cum vor să ne dovedească că a existat Ungaria Mare, acestă mare cacealma a istoriei europene, Ungaria fiind o simplă colonie, anexă a imperiului habsburgic.

La Belgrad, deocamdată, nu avem un monument care să comemoreze marea victorie a Iancului din anul 1456. Există doar o piatră la cetatea belgrădeană Kalemegdan, pe care scrie în limba sârbă și în maghiară că Janko Sibinjanin / Hunyadi János a învins oastea otomană în anul 1456. În limba română din păcate nu scrie nimic!

 Cetatea belgrădeană Kalemegdan, piatra pe care scrie în limba sârbă și în maghiară că Janko Sibinjanin / Hunyadi János a învins oastea otomană în anul 1456.

Cetatea belgrădeană Kalemegdan, piatra pe care scrie în limba sârbă și în maghiară că Janko Sibinjanin / Hunyadi János a învins oastea otomană în anul 1456.

Mă numesc Alexandru Bălan, sunt român belgrădean de la naștere, vicepreședintele Mișcării românilor din Serbia. Ca reprezentant al comunității românești belgrădene am informat ambasada și consulatul României la Belgrad despre cazul acesta supărător. Dânșii au spus că vor interveni la autoritățile belgrădene, ca o plăcuță în limbă română să fie instalată la acea piatră, dar până acuma nimic nu s-a realizat.

Alexandru Bălan, vicepreședintele Mișcării românilor din Serbia

Alexandru Bălan, vicepreședintele Mișcării românilor din Serbia.

În urmă cu două săptămâni, am avut alegeri locale aici la Belgrad și – pentru prima oară în istorie! – un deputat ungur de la partidul iredentist unguresc din Serbia, SVM, a reușit să obțină un loc de consilier în adunarea belgrădeană. Ei fac parte din coaliția progresistă a premierului Vucici, care stăpânește toată Serbia și Belgradul. Acest consilier ungur belgrădean a anunțat că va lupta ca la Belgrad să fie ridicat un monument al Iancului de Hunedoara, dar eroul o să fie musai transformat în ungur, adică o să-i fie scris numele Hunyadi János. Această ar fi picătura care o să verse paharul pentru noi, românii din Serbia, care suntem supuși unor nedreptăți greu de explicat, taman din partea poporului sârb, „frățesc” cum spun unii.

Autoritățile sârbe continuă colonizarea satelor noastre românești din Banatul sârbesc cu refugiații sârbi și țigani din fostele republici iugoslave. La satul românesc Ovcea, lângă Belgrad, a fost ridicat de curând un complex rezdențial cu bani europeni, în care urmează să fie colonizate familii sârbe și țigănești. Asta este strict interzis conform legilor europene: strămutarea etniei majoritare nu este permisă în satele locuite de o etnie minoritară. În Harghita și Covasna niciun român nu poate să fie colonizat fără că UDMR să nu facă plângere sau protest la UE!

Totodată, cursuri de limbă română pentru etnicii vlaho-români din Valea Timocului nu se desfășoară, deși acestea sunt garanatate, conform acordului semnat între Băsescu și Tadici la Bruxelles în anul 2012. În loc de cursuri de limbă română, frații noștri au primit cursuri de limbă valahă, deci o română stricată și scrisă cu litere chirilice, un fel de „Frankestein” lingvistic inventat de către autoritățile sârbe ca să asimileze populația românească. O strategie a minciunii, ca și așa-zisa „limbă moldovenească” din Republică Moldova.

Facem apel la toți românii din Țara Mamă să mediatizeze acest caz și să informeze guvernul român dacă este posibil. Serbia, care dorește să adere la UE, încă depinde de sprijinul României. Dacă România dorește să ne ajute, ea poate stopa aderarea Serbiei în UE cu un veto, dacă drepturile noastre, ale românilor din Serbia sunt atacate, dacă ne este batjocorită limbă și istoria neamului nostru drag!  Trăiască România Mare în vechile hotare, SUS Unirea în anul Centenarului!

                                                                                                        Alexandru BĂLAN  (Belgrad, Serbia)

4 Comments

 1. Taslavan Mihaela

  Bravoooooooooooooo!

 2. alex

  Il felicit pe acest tiz al meu, pentru romanismul de care da dovada!. In acelasi timp, vreau sa atrag atentia ca, atata timp cat la conducerea tarii se perinda vremelnic, alogeni la conducerea tarii, nu trebuie sa astepatam de la acestia sentimentul si datoria fata de patrie si popor. Pana nu vom schimba, clasa plitica tradatoare care conduce Romania astazi, romanii nu vor fi fericiti!.

 3. Sara

  Daca ne uram constant vecinii nu putem fi decat patrioti.Orcum UE si Soros se bucura ca tot nu vor sa i asculte comenzile aceste tari.Bravo!

 4. Arian

  Pentru proștii și nemernicii care văd că au tupeul nemăsurat să comenteze aiurea și nu cunosc nimic din analele istoriei adevărate, aș vrea să reamintesc că „Europa” s-a opus din toate puterile unirii principatelor române încă de la 1600.
  „Europa” a distrus unirea făcută de Mihai Voievod Viteazul și tot ea i-a luat capul lui Vodă.
  „Europa” s-a opus cu toate puterile unirii de la 1859, fapt cert și de netagaduit.
  „Europa” s-a opus înaintării armatei române dincolo de Tisa la 1919.
  „Europa” nu a dat doi bani ruginiți pe România când Hitler și Stalin au tăiat hălci din trupul țării.
  „Europa” s-a întors cu spatele când bocancii bolșevici au pus stăpânire pe pământul românesc.
  „Europa” a tăcut complice când intelectualitatea și crema Regatului României au fost trecuți prin mașina de tocat carne sovietică.
  „Europa” ne-a ținut ca pe niște milogi, cu căciulă în mână și traista în băț, la porțile ei și când s-a hotarat să ne dea drumul la poartă nu ne-a lăsat și în casă, că cică mirosim a brânză și trebuie sa fim tutelați. Și nu ne-a dat drumul la poartă degeaba „Europa”. Ne-a cerut în schimb sufletul, națiunea, părinții copiilor abandonați în țară, copii părinților lăsați fără sprijin la bătrânețe. Ne-a cerut națiunea ca să devenim precum evreii în țară Egiptului. Am devenit sclavii și migratorii „Europei”. Resursele și industria au fost monedă de schimb pentru a avea „onoarea și plăcerea” de a ne bagă slugi în ograda „Europei”.Și „Europa” nu s-a mulțumit doar cu atâta. „Europa” a vrut neaparat să îi cedăm suveranitatea și independența și să tăcem mâlc ori de cate ori apare cate o problema care ne privește direct. „Europa” ne-a anulat un referendum la care au participat 8 milioane de cetățeni „europeni” cu drept de vot și tot „Europa” ne-a luat miliardele de euro, dar cică nu ne calificăm pentru Schenghen’ până nu le dăm și portul Constanța.
  „Europa” a pierdut razboiul cu hegemonia americană și conspira cu americanii deși ei fac pe bătrânul continent „purificare” politică prin intermediul „justiției” absolut corupte. Ahhhh… „Europa”, „Europa”… cum ne vrei tu tot „binele” din lume și noi suntem prea proști să înțelegem asta…! 🤔😒 TREZIȚI-VĂ!
  eu RO pa’ pa pa, IO te las în prostia ta, că pe mine nu mă crezi când îți spun că debitezi și numai prostii inventezi ești terminată toată și cu o demnitate moartă, nici morală nu mai ai, căci ai vândut-o pe mălai… V-ați dat dreaqu. 😑

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *