Lichele

 USR vrea să salveze România de Mihai Viteazu, Horia, Cloșca, Crișan și Mihai Eminescu 

  Din ciclul „Noi muncim, nu gândim!”  USR vrea să salveze România de Mihai Viteazu, Horia, Cloșca, Crișan și Mihai […]

 

Din ciclul „Noi muncim, nu gândim!”

 USR vrea să salveze România de Mihai Viteazu, Horia, Cloșca, Crișan și Mihai Eminescu

Proiectul de lege privind declararea personalităților istorice Mihai Viteazu, Horea, Cloşca şi Crişan drept martiri şi eroi ai naţiunii române, a fost aprobat în Senat fără amendamente.

Acest fapt marchează încă o victorie legislativă a poetului și ziaristului Laurian Stănchescu (membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), căci inițiativa „civilă” lui îi aparține. Tot lui Laurian Stănchescu i se datorează legea privind data de 19 februarie (ziua de naștere a lui Brâncuși) zi de sărbătoare națională, ca și declararea lui Avram Iancu erou al Națiunii Române.

Interesantă și revoltătoare, în plenul Senatului, a fost însă poziția senatorului USR Allen Coliban, care a declarat: „Nu avem nevoie de legi pentru a cinsti memoria lui Mihai Viteazul sau a lui Horea, Cloşca şi Crişan. Rolul nostru în Parlament este acela de a face legi în folosul poporului român, nu legi care nu schimbă cu nimic în bine viaţa românilor şi care sunt folositoare doar pe post de paradă naţională în ani electorali de câţiva politicieni care nu sunt capabili de mai mult. Misiunea noastră de politicieni într-un secol al toleranţei şi al valorilor europene este de a sădi buna înţelegere”.

Allen Coliban

Serios, domnule Coliban? Nu avem nevoie de „legi pentru a cinsti memoria lui Mihai Viteazul sau a lui Horea, Cloşca şi Crişan”? Iar rolul dumneavoastră în Parlament este „acela de a face legi în folosul poporului român, nu legi care nu schimbă cu nimic în bine viaţa românilor”? Păi legea asta nu e în folosul poporului? O fi și în folosul PSD-ului și PNL-ului, de acord, își fac capital electoral dar, în cazul de față, ei sunt deștepți, iar dumneavoastră nu (n-am folosit cuvântul proști). Ei au simțit oportunitatea de a fi „în folosul poporului român” fără să-i coste nimic, semn că această recunoaștere legislativă ESTE „în folosul poporului român”. Iar dumneavoastră v-ați pus de-a curmezișul (cu întreg USR-ul, de altfel, care s-a abținut de la vot), pentru că propunerea venea de la adversari?

Adică, de exemplu, dacă mama sau copilul dumneavoastră s-ar îmbolnăvi grav și singurul doctor pe care-l aveți la îndemână e unul care v-a înjurat cândva de mamă, dumneavoastră i-ați refuza serviciile medicale? Sau, ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră: dacă, din motive electorale, „capra” națiunii române ar fi hrănită de vecinul dumneavoastră, ca să-i de lapte, dumneavoastră ați prefera să moară „capra” decât să fie hrănită de vecin? Păi, să vă spun un lucru elementar: „capra” asta vă dă „lapte” și dumneavoastră, sunteți în slujba ei, ca să mă exprim așa. Și, dacă moare „capra”, muriți și dumneavoastră, domnule Coliban, împreună cu noi toți! Așadar, cu ce e mai presus intervenția dumneavoastră, susținută de USR, decât celebra lozincă „Noi muncim, nu gândim”?

Am făcut această dizertație ca o simplă ipoteză de lucru doar, aceea că dumneavoastră ați fi reacționat sincer, conform convingerilor, oricât de eronate ar fi ele. În realitate știu nu este așa, nu aveți prezumția de nevinovăție pe care ți-o conferă naivitatea, ignoranța sau prostia. Dumneavoastră aveți mandat să executați un ordin care face parte dintr-un program. Iar programul nu are nevoie, într-adevăr, „de legi pentru a cinsti memoria lui Mihai Viteazul sau a lui Horea, Cloşca şi Crişan”. Are nevoie de legi care să șteargă memoria acestor nume și semnificația lor.

Vă reamintesc că, de 7 ani, Parlamentul României îl respinge sistematic pe Eminescu, ca simbol al jurnalismului românesc, iar partidul dumneavoastră, USR, se află în linia întâi a acestei atitudini din ciclul „Noi muncim, nu gândim” (în forma adaptată „Noi rezistăm, nu procesăm”). În 2017, după 4 ani de tergiversare în Parlament a proiectului legislativ inițiat de UZPR privind consacrarea, printr-o lege, a datei de 28 iunie ca Zi a Ziaristului Român (28 iunie 1883 a fost ziua în care Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță, având, deci, semnificația arestării abuzive a presei), înainte de a se decide votarea în plen, proiectul a fost atacat public de un fost jurnalist, Cristian Ghinea, colegul dumneavoastră de partid și parlamentar USR. La câteva zile, Comisia de Cultură a Camerei Deputaților (care votase inițial PENTRU), a votat în unanimitate ÎMPOTRIVA proiectului.

Cristian Ghinea

Au trecut, așadar, 7 ani și Eminescu este încă ținut pe tușă iar USR nu e străin de această situație. Dumneavoastră, domnule Allen Coliban, ce ați gândi despre dumneavoastră dacă ați în locul meu, având în vedere și contextul de mai sus? Iar eu gândesc așa: între a vă considera mercenar și a vă considera „idiot util”, aleg prima variantă (deși nici a doua nu este exclusă).

Înțeleg să aveți în particular părerea pe care ați expus-o în Senat. Dar să vă poziționați atât de disproporționat, cu întreg partidul dumneavoastră, împotriva unei legi care nu cere nici bani, nici mâncare și nu subminează cu nimic economia, istoria sau societatea, înseamnă că aveți ceva împotriva lui Mihai Viteazu, Horia, Cloșca și Crișan sau Eminescu. Nu mă puteți convinge că nu știți nimic despre forța de coeziune pe care o au simbolurile și modelele naționale, căci asta v-ar plasa automat în a doua categorie a alternativei mercenar/idiot util, ceea ce, într-un fel, v-ar scuza atitudinea. Numai că tot ce promovează sau contestă partidul dumneavoastră se încadrează în linia unui globalism radical, anihilant al valorilor identitare. De cine vrea USR să salveze România, domnule Coliban? De Mihai Viteazu? de Horia, Cloșca și Crișan? De Mihai Eminescu?… Cine vă plătește pentru asta, domnule Coliban?

 Puteți să vă consolați cu ideea că nu sunteți singur în această atitudine antiromânească. Pe lângă PSD și PNL, care și-au dovedit, de-a lungul celor 30 de ani, „competența” distructivă a tot ce înseamnă, identitar, România, îl aveți alături pe președintele României. Care, după discursul incendiar împotriva PSD-ului „care vrea să dea Transilvania ungurilor”, a trezit niște așteptări legitime și speranța unor confirmări. Pe care președintele le-a ratat cu brio, chiar recent, cu ocazia aniversării Centenarului Trianon, când a trimis la Curtea Constituțională proiectul Legii Trianon, pe motiv că „n-are relevanță socială”. Așa a făcut și cu Avram Iancu, pe care l-a trimis înapoi în Parlament, unde a mai stat doi ani. Dacă-și mai face cineva vreo iluzie despre cât de român este cel care ne numește, ipocrit, „românii mei”, n-are decât să viseze.

La toate acestea se adaugă anularea emisiei de timbre dedicate Trianonului, pe care Romfilatelia urma să o pună în circulație pe 4 Iunie. Toate timbrele au fost stopate și date la topit. Până aici s-a ajuns. Cu cărțile la vedere, ca pe vremea tătucului Stalin. Cine a dat acest ordin și de ce? Cine, domnule Iohannis? Ambele situații (respingerea Legii Trianon și stoparea ediției de timbre Centenarul Trianon) sunt conjugate, explicit, pe aceeași directivă antiromânească: uitați de Trianon! Uitați de granițe! Uitați de Transilvania! Les jeux sont fait, rien ne va plus! Iobagii UE din Parlamentul, Guvernul și Președinția României sunt, fără doar și poate,  direct sau pe cale de consecință, partenerii proiectului maghiar Trianon 100, în care Ungaria a investit 300 de milioane de euro…

Sunt curios, domnule Președinte, cum veți proceda cu proiectul de lege, aprobat de Senat, privind declararea lui Mihai Viteazu, Horia, Cloșca și Crișan – eroi și martiri ai națiunii române. Îl veți trimite înapoi la Camere? La Curtea Constituțională? La Berlin? La Budapesta?…

                                                                              Miron MANEGA, revista Certitudinea

5 Comments

 1. satan existã

  Încã un ,,romån”;totuși este de apreciat faptul că nu și a schimbat numele cum au făcut mulți din alogenii ce conduc țară încă din 1990;Allen,interesant nume…

 2. Calciu

  Cristian Ghinea e un sclav Soros. ca si betivanca Macovei,lu dementu din New York ii datoreaza acest Ghinea tot . Soros ia pigmei,ii umfla si ii foloseste ca jucarii

 3. justinianus

  Ce asteptari sa avem de la liderii USR, care sunt jumatate neromani! Ei servesc interesele altora, de afara!

  • Malagamba

   ba esti beat??ce-are a face cinstirea unor eroi cu crima ?
   aici vorbim de eroi romani care nu stint pe placul usorosistilor,lor placindu-le doar poponeala si anticrestinismul

 4. satan existã

  @@@xyz,dumitale ți s a adresat malagamba;dumneata citești dar nu înțelegi ce scrie în articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.