Abuzuri

Vă stresează huliganii cu petarde? Riscă amenzi de la 1000 la 7500 lei!

       Conform Legii nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice […]

 

     Conform Legii nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adice cele care fac parte din categoria 1 și P1. Huliganismul celor ce ne deranjează liniştea cu infernalele explozii de petarde poate fi sancţionat cu amenzi de la 1000 la 7.500 de lei.

Din categoriile articolelor vizate de categoriile amintite fac parte, printre altele:

 • pocnitori pentru petreceri;
 • şerpi;
 • scântei;
 • pocnitori cu confeti;
 • bobiţe explozive.
 • focuri bengale;
 • beţişoare bengale;
 • pocnitori de Crăciun;
 • jerbe;
 • granule scânteietoare;
 • chibrituri detonante;

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul destinat. Potrivit H.G.nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Conform legii, doar persoanele care îndeplinesc condiția vârstei minime precizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului” și doar:

 • între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
 • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
 • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
 • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
 • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

Nerespectarea limitărilor din lista de mai sus riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Tot Legea nr. 126/1995 prevede și că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuire și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti, jandarmi sau gardienii publici din subordinea primăriilor, aşa-numitele poliţii locale.

Există şi un proiect de lege care momentan se odihneşte la Senat ce prevede ca inclusiv Poliția Locală și Jandarmeria să aibă atribuții în controlul şi sancţionarea comercializării şi folosirii huliganice a petardelor. Pe lângă amenzile precizate există și riscul de a primi pedeapsa cu închisoareade la trei luni la un an (sau amendă penală). În cazul firmelor, limitele minime și maxime ale amenzilor contravenționale se majorează cu 100%. Inițiatorii proiectului vor și înăsprirea regulilor de comercializare a articolelor pirotehnice, precum și a regulilor pentru folosirea lor.

Sperăm ca înăsprirea acestor sancţiuni să stopeze şirul accidentelor şi stresul pricinuite oamenilor şi necuvântătoarelor de folosirea iresponsabilă a petardelor în perioada sărbătorilor de iarnă.

                                                                                                                                Mihai HERSENI

5 Comments

 1. Noua tinerilor ne plac petardele, chiar daca unii vor spune ca e “infantilism”, puscatul de petarde a devenit o activitate traditionala care n-ar trebui restransa prin lege, bubuitul are rol de trezire, iti da un sentiment puternic, iar mirosul de praf de pusca anticipa victoria care va veni. Faptul ca in ultimii ani s-a relaxat legea petardelor sau cel putin aplicarea ei este un lucru bun, acum putem cumpara bombe din mall. Bombele (FP3) sunt teoretic pentru ursi sau animale salbatice, deci mereu este recomandat sa ai la tine petarde cand te plimbi prin padure. Ele au mai multe roluri, pe langa cel distractiv, asa ca n-ar trebui ilegalizate.

  • Maria

   Care victorie? N-ati dat nicio batalie, decat cu petarde care ingrozesc animalele. Mari viteji in petarde! As vrea sa va vad intr-un razboi, cand bubuiturile sunt pe bune. Si democratie nu inseamna sa facem toti ce dorim, ca sa ne consumăm hormonii. Hormonii se si stăpânesc daca ai cei sapte ani de acasa. Daca as fi adepta democratiei prost intelese, conform careia fiecare facem ce simtim nevoia sa facem, as fi căsăpit pana acum toti mitocanii care isi refuleaza frustrarile prin agresivitate si injuraturi. Iar daca mama planetă ar refula toate minunile pe care i le face omul, nu ar ramane piatra pe piatra pe acest pamant. Daca si copacii ar pune mana pe topoare alergand oamenii,
   ” incununarea creatiei” cum pretind unii, ar face prapad!
   Ca sa nu mai spun ce colți ar scoate animalele salbatice!
   Stramosii petardierilor din ziua de azi erau alchimisti. Isi transformau jalea in comori pe care bubuitorii tineri le stiu ca fiind traditii, basme, balade si doine.
   Pasamite sunteti doldora de carte si atat de obositi de voluntariatul pe care in faceti in tara stramosilor eroi si alchimisti, incat musai trebuie sa dati cu petarde! Nu va mai încape Ego-ul in nădragi!

 2. bali

  Daca nu produc pagube (incendii, raniri, etc.), lasati domnilor tineriii sa se distreze, sa-si refuleze hormonii si adrenalina prin petarde, mai bine decit sa faca alte timpenii violente (droguri, violuri, crime, etc)

  • Maria

   Ar refula mai bine daca s-ar face din nou armata. Nu de alta, dar obositii nostri din armata si politie s-au pensionat, bieeeeții de ei, la 40 de ani! Si e nevoie de sange proaspat si odihnit.
   Sau daca i-ar invata cineva pe adrenalinicii hormonisti sa faca voluntariat? Eiiii…copiii mosului…ce obositi ar pica hormonistii seara! Si cata empatie ar căpăta față de ” babalicii” detanjati de bubuituri!
   Fiecare dintre noi avem o muzică interioara. Cei mai armoniosi iubim sunetele armonioase. Dizarmonicii vor bubuieli!

 3. Dan

  hahaha a ti sters comentariile, e clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.