Cap limpede

Vaccinarea anti COVID-19 – între optimism și reticență

  În aceste zile, agenda publică, paradoxal, nu esta acoperită de campania electorală, ci de problema vaccinului anti-COVID. Anunțul făcut […]

 

În aceste zile, agenda publică, paradoxal, nu esta acoperită de campania electorală, ci de problema vaccinului anti-COVID. Anunțul făcut de trei firme, privind punerea pe piață, probabil, în decembrie, a unui vaccin a împărțit lumea între optimism exagerat și reticență.

Optimismul este manifestat mai ales de cei care au gestionat pandemia, adică de clasa politică. Este și normal, deoarece s-a constatat că lumea traumatizată de mesajele apocaliptice și confruntată cu efectele unei crize medicale și social-economice a devenit tot mai refractară la măsurile (ineficiente) introduse. Era momentul să se transmită și un mesaj optimism. Cu ochii pe sondajele de opinie, politicienii s-au repezit să îmbrățișeze teza că avem un vaccin eficient și că apare „o luminiță în depărtare”. Același optimism debordant l-am văzut și la o serie de medici, trompete pe sticla televizoarelor, care, după ce ne-au prezentat o imagine înfiorătoare a pandemiei, acum propovăduiesc vaccinul ca un panaceu pentru COVID-19, deși nu știu nimic despre el.

Cu toate acestea, o asemenea viziune nu este împărtășită de un număr important de persoane. O parte a medicilor și a populației este reticentă și, mai mult, nu dorește să se vaccineze. În discuții avute într-un un grup multinațional (pe zoom), din care fac parte și persoane cu expertiză în domeniul cercetării farmaceutice (de exemplu, un profesor la o facultate de farmacie din Elveția, care lucrează în cercetare de 35 de ani la o mare companie farmaceutică), am încercat să vedem de ce există această reticență.

Sintetizând, iată câteva elemente:

1. Firmele producătoare ale vaccinului nu au niciun fel de experiență si expertiză în acest domeniu. Moderna este un start-up, care a profitat de această oportunitate (cererea de vaccin). Pfizer/BioNTech și AstraZeneca nu au mai produs vaccinuri până-n prezent. Cu alte cuvinte, s-au calificat rapid și asta ridică un semn de întrebare.

2. În afara unor comunicate vagi, rezultatele nu au fost supuse analizei în lumea științifică. Ni se comunică că este o nouă tehnologie de biologie moleculară, utilizată pentru prima oară în domeniul producerii vaccinului, dar nu ni se comunică efectele secundare, indicațiile/contraindicațiile, iar eficiența vaccinului a crescut de la o zi la alta precum aluatul la dospit (în decurs de o săptămână de la 85% la 95%).

3. În producerea unui vaccin, există anumite faze,care au un anumit interval de timp și un anumit număr de voluntari pe care se testează. Aceste faze, în primul rând, evaluează toxicitatea, apoi, dozele terapeutice și în final, eficiența și efectele secundare. Calculând la minimum, apare imposibil ca să fie parcurse toate fazele într-un interval de 8 – 9 luni. Este adevărat că, într-un comunicat, firma Pfizer a anunțat că faza 2 și faza 3 s-au desfășurat concomitent, dar acest lucru nu este recomandat, mai ales la un vaccin nou.

4. Deoarece este o tehnologie nouă, studiul clinic este un studiu de cercetare pe subiecți umani și trebuie să îndeplinească anumite cerințe științifice și etice, ceea ce crește timpul de elaborare a concluziilor.

5. Este singurul vaccin la care temperatura de păstrare este -78 – -80 de grade. S-a comunicat că, dacă nu este păstrat la o asemenea temperatură, vaccinul se inactivează. Nu s-a spus ce se întâmplă dacă un vaccin inactivat este injectat unei persoane. Dacă nu ar avea niciun efect, ar fi doar o problemă de eficiență. Dar s-ar putea ca, dată fiind tehnologia genetică utilizată cu ARN-pur, vaccinul inactivat să producă efecte secundare importante. Nu știm dacă acest lucru a fost studiat.

6. În lume, există patru mari corporații, care au obiect de activitate exclusiv producerea de vaccin. Din momentul aparției pandemiei, acele corporații (cu un personal cu vastă expertiză și experiență în domeniu) au anunțat că lucrează la un vaccin. Până-n prezent, nu au anunțat punerea pe piață a unui vaccin anti-COVID. Lucrul acesta ține de credibilitate și încredere: dacă aceste firme ar pune pe piață un vaccin insuficient studiat și acesta s-ar dovedi ineficient sau cu efecte secundare majore, ar intra rapid în faliment. Pentru Pfizer sau AstraZeneca nu există acest risc. Dacă ar da faliment divizia nou înființată de vaccinuri, ele vor rămâne pe piață prin celelalte produse medicamentoase pe care le comercializează. Un lucru, care atrage atenția asupra eticii, este faptul că în momentul în care Pfizer a anunțat noul vaccin și acțiunile la bursă au crescut la un nivel record, CEO-ul Pfizer și-a vândut acțiunile.

7. Un grad de incertitudine și de neliniște îl provoacă și faptul că firmele au încheiat acorduri de imunitate cu guvernele statelor cărora le vor livra vaccinul. Cu alte cuvinte, firmele nu vor fi responsabile de eficiența și efectele secundare ale vaccinului. Se transferă responsabilitatea către guverne, care vor plăti din banii contribuabililor daunele provocate terțiilor.

Reticența se manifestă inclusiv în mediile financiare. În ziarele financiare (inclusiv, Financial Times), consultanții declară acțiunile firmelor care au anunțat punerea pe piață a vaccinului, ca investiții foarte riscante. Există stegulețe roșii (vorba prietenului meu) la fel de numeroase ca cele din Piața Kremlinului la manifestările dedicate revoluției bolșevice în timpurile URSS-ului.

În aceste condiții, optimismul entuziast este nejustificat și par premature măsurile luate de guverne, precum și fondurile alocate pentru vaccinarea anti-COVID.

Este posibil ca la presiuni politice, organismele de autorizare, în speță FDA sau EMA, prin proceduri accelerate, să acorde avizul de punere pe piață cu anumite restricții sau fără. Este posibil ca rezultatele cercetării să fie puse integral la dispoziția acestor organisme și atunci vom ști mai mult. Dar în acest moment, nu avem decât o acțiune de PR și marketing și nu avem niciun fel de date cu privire la structura vaccinului, indicațiile vaccinului, contraindicațiile vaccinului, accidente și incidente, efecte secundare etc. Ce este grav este faptul că dacă vaccinul se va dovedi ineficient sau periculos aceste constatări vor fi extinse asupra tuturor vaccinurilor și mișcarea anti-vax va căpăta o credibilitate crescută. Vaccinuri, care, în decursul timpului, s-au dovedit, la un raport risc-beneficiu, prețioase (cum ar fi de exemplu, vaccinul anti-polio sau anti difteric) vor fi refuzate de majoritatea populației.

În concluzie, reticența este justificată și eu personal voi asculta de îndemnul președintelui Johannis și voi fi precaut ca sa nu fiu catalogat drept prost.

                                                                                                Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

P.S.1: Pentru progresiștii neo-marxiști, care înțeleg mai greu, le repet poziția mea: sunt pro-vaccinare, cu evaluare riscurilor și a beneficiilor fiecărui vaccin în parte și împotriva vaccinării obligatorii. Numai astfel se respectă autonomia persoanei și libertățile cetățenești.

P.S.2: În lipsa unor argumente științifice, tot felul de diletanți folosesc insulta și injuria, justificându-se că au spirit pamfletar. Pentru a scrie pamflete trebuie să ai talent, ceea ce nu este valabil în cazul lor. Atacul grobian al diletantului Cristian Tudor Popescu împotriva prof. dr. Monica Pop, într-un domeniu în care CTP nu are cunoștințe minimale, este un exemplu.

4 Comments

 1. Iulian

  https://childrenshealthdefense.org/news/read-the-fine-print-part-two-nearly-400-adverse-reactions-listed-in-vaccine-package-inserts/. Adresa de mai sus, enumeră 397 de reacții adverse ale vaccinurilor. La americani e făcută statistica. Deci, se știe, iar dl Profesor, tot respectul. Mulțumesc!

 2. REMDESIVIRUL ESTE UN MEDICAMENT CU EFECT BENEFIC ZERO, IN SCHIMB ITI OMOARA RINICHII SI INIMA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VACCINUL CARE NE MODIFICA ARN-UL – ASTA ASA ZIS “MODERN”, E FACUT FARA APROBAREA NOASTRA SAU A VREUNUI OM DE STIINTA AUTENTIC !!! ACEST GEN DE VACCIN ESTE INTERZIS DE CAND LUMEA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SA-SI IA DORU BUCSU SI REMDESIVIRUL SI VACCINUL IN STIL NOU CARE NE MODIFICA ADN-UL , SI SA SI LE IA SINGUR CU GASCA LUI !

  NOI ROMANII NU AVEM NEVOIE DE DEZINFORMAREA LUI DORU BUCSU !

  DECE NU PUBLICATI SAVANTII PLANETEI, MAESTRE MARIUS ALBIN MARINESCU ?
  L-AM CITIT AICI CU MARE GRATITUDINE PE SAVANTUL NOSTRU SUPEREMINENT, PROF VASILE ASTARASTOAIE !
  VA FELICIT SI VA MULTUMESC IMENS PENTRU ACEASTA PUBLICARE !
  DAR SA VA VAD CA-L BAGATI ALATURI DE ACEST DIAMANT AL STIINTEI SI AL ETICII MEDICALE ROMANESTI, PE ACEST DEZINFORMATOR, OM FARA DE VALOARE, MA FACETI SA MA CUTREMUR !

  ASTEPT INTERVENTIA DOMNIEI VOASTRE SPRE A-L CORECTA PE ACEST IGNORAMUS DEZINFORMATOR !

  CE ASA MARE DILEMA ?

  SAVANTII AUTENTICI MISUNA PE YOU TUBE , CAND NU I-AU STERS INCA LEPRELE PLANETEI SI DEZINFORMATORII PLATITI DE GENOCIDARII PLANETEI !

  VEZI-L PE PROF UNIV, MEDICUL LEGIST , KLAUS PUSCHEL, LEGIST CA SI PROF ASTARASOAIE, CARE DECLARA CA DESI A FACUT FOARTE NUMEROASE NECROPSII, PANA IN CLIPA ASTA, NU A GASIT NICI MACAR UN DECEDAT EXCLUSIV DE COVID 19, DE SARS-COV-2 !

  A LA VOTRE , MAESTRE !
  ASTEPT !
  J’ATTENDRAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. ANUNT :

  STATI ACASA CU SURSE DE OXIGEN MAI MICI (le puteti comanda online , sau butelii) SAU MAI MARI SI NU VA DUCETI SUB NICIO FORMA LA INTUBARE UNDE MOARE LUMEA PE CAPETE SI IN TOT APUSUL , CA SA NU VORBIM DOAR DE ROMANIA !

  DAR SA STITI CA MOLIMA COV 19 A TRECUT CATEGORIC(cit prof dr Sucharit Bhagdi, infectiolog extraordinar de mare al Germaniei) – CE AVEM ACUM PESTE TOT SUNT GUTURAIURILE DE SEZON IN ASCENDENTA , INTERPRETATE GRESIT DE “TESTUL PENTRU IDIOTI”, NUMIT PCR.Solutia sunt testele rapide, mult mai aproape de adevar, desi nu total acurate .
  DENUMIREA ACEASTA “IDIOTEN TEST” A CONSACRAT TESTUL FOLOSIT DE ESCROCI PENTRU A PREGATI VACCINAREA MONDIALA !

  E CONSACRAT DE AVOCATUL AMERICANO-GERMAN REINER FUELLMICH CARE IMPREUNA CU ALTI AVOCATI SI OAMENI DE STIINTA VA DA IN JUDECATA PCR TEST DAR SI GUVERNUL HAITEI CRIMINALE A MERKELISTILOR CU DOCTORUL GUVERNAMENTAL , DROSTEN, UN IMPOSTOR CUM AVEM SI NOI, UN SEMIDOCT FARA DOCTORAT CARE SI-A DOBANDIT FRAUDULOS TITLUL DE UNIVERSITAR . TOTI FINANTATI DE BILL GATES SI DE LOBBYISTII BIG PHARMA , CU MULTITUDINEA DE COMPANII NOI CARE N-AU PRODUS VACCINURI NICIODATA, ACTIVITATE CE NECESITA TRADITIE SI PRACTICA INDELUNGATA, IMPOSIBILA AZI IN NUMARUL LOR MARE CACI NU EXISTA INFECTIOLOGI PE PIATA, CUM ARATA SAVANTUL NOSTRU VASILE ASTARASTOAIE, CONSULTAND SURSA ELVETIANA EXCELENTA , DESPRE CARE NE VORBESTE IN INTERVIUL SAU !

  CHIAR WHO/OMS A DECLARAT REMDESIVIRUL PERICULOS, FARA EFECT ASUPRA SARS-COV-2 , CARE DISTRUGE RINICHII SI INIMA , MEDICAMENT CE TREBUIE RETRAS DE PE PIATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  CE FACE DORU BUCSU, DOARME IN CHILOTI ?
  SAU IL JOACA PE CATAVENCU LA CATAVENCI ?

  EXISTA SPITALE CU MEDICI CRIMINALI IN ROMANIA CARE FOLOSESC REMDESIVIRUL, DESI ESTE EXORBITANT DE SCUMP FATA DE HIDROXICLOROCHINA , CARE S-A DOVEDIT CA ARE UN EFECT SALVATOR DACA ESTE URMATA DE UN ANTIBIOTIC CU SPECTRU MAXIMAL DE LARG – VORBIM DE CAZURILE GRAVE DE SARS-COV-2 LA PACIENTI CU PATOLOGII MULTIPLE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.