Puncte de vedere

Vai de viitorul UE!

  Toată presa română a bubuit pe spații largi despre ceremonia liderilor europeni de la Sibiu. Viitorul Europei începe la […]

 

Toată presa română a bubuit pe spații largi despre ceremonia liderilor europeni de la Sibiu. Viitorul Europei începe la Sibiu, Europa mai bună, clădită la Sibiu (și alte aiureli metaforico-patriotice), titra surescitat și inconștient Digi 24. Viitorul Uniunii Europene a început demult și s-ar putea să se termine repede.

Ce Dumnezeu s-o fi dezbătut și hotărît în jumătatea de oră premergătoare fotografiei de familie din Piața Mare? Nici scrierea Declarației de la Sibiu nu era posibilă. Cineva a venit cu ea de acasă și le-a arătat-o tuturor. Și au ridicat mîna. Sau o știau de două săptămîni și s-au prefăcut că o adoptă acum. Sau a scris-o Iohannis, într-o noapte.

„Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate. Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre. Vom respecta întotdeauna principiul echității , nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.

Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile. Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.

Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali. Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea deieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiileviitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.”

Că vom fi uniți, că vom fi legați de aceleași valori că bla-bla-bla! La Sibiu, nu s-a hotărît mare lucru pentru că participanții nu aveau nici o soluție la cele mai importante amenințări. Și nici o idee majoră de a ieși din încurcătura în care se află.

Situația dificilă a Uniunii Europene și viitorul ei discutabil vin de la mediocritatea generației de politicieni din ultima perioadă. Din păcate, din Romania pîna în Franța și Anglia, indiferent pe unde ai lua-o, nu dai decît peste politicieni mediocri, lipsiți de viziune, de proiecte convingătoare, de soluții. Ce mari viziuni și proiecte au avut Berlusconi, Sárközy sau Schröder? Exact ca Traian Băsescu și ca junele austriac de acum în fruntea guvernului de la Viena! Mediocritatea generației Merkel este o exprimare politicoasă. Problemele Uniunii Europene s-au accentuat cu catastrofa de David Cameron, cu ideea sa de șmecher englez care a încercat să obțină o susținere publică suplimentară și s-a ales cu o prăbușire. Ce s-a ales de încercările Theresei May de a cîrpi Brexitul? Pînă una alta, tot un dezastru! Ce s-a ales din încercările Angelei Merkel de a popula Europa cu emigranții din Orientul Mijlociu? Un conflict de atitudini și o sporire a fricii de invazii! Toate acestea nu sunt decît gafe peste gafe ale conducătorilor care ne tot amăgesc cu viitorul Uniunii Europene. Ei știu că acesta este nesigur si mint. Rațiunile pentru care suflă în trompetele festive sunt strict electorale. Nu vor să spună jumătății de miliard de europenei că viitorul Uniunii este incert și că el nu este scris nicăieri. Se construiește cu fiecare zi și cu fiecare reuniune și cu deciziile fiecărui popor. Și că Uniunea Europeană fiind un proiect care se dezvoltă în mers poate eșua la fel de repede și de inexplicabil. Și dacă Europa are parte de politicieni mediocri, cu siguranță că șansele proiectului se diminuează cu fiecare acțiune.

Nu sunt un anti-european. Doamne ferește! Pur și simplu sunt îngrozit de festivismul presei române și de horitul politicienilor români, fericiți că un asemenea summit se ține la Sibiu. Mare brînză! În afară de circulația numelui și de beneficiile turistice ale vizibilității, nu văd pentru burgul ardelean nici un folos. Iar pentru țară, cu atît mai puțin. Klaus Iohannis a folosit evenimentul pentru a se umfla în pene și pentru a mai trage două ciomege în capul alianței aflate la puterea executivă și parlamentară. S-a înfățișat cu Ludovic Orban și Joseph Daul pentru a ne scoate ochii și pentru a mai striga o dată că riscă să piardă controlul asupra Justiției cu care și-a făcut de cap. Nimic altceva! Nici ce a propus România (ce poate propune Klaus Iohannis de unul singur pentru o soluție europeană, cînd el nu are nici una pentru România și nici măcar pentru Sibiu)? Mai mult, summitul a fost socotit de președinte drept prilej pentru a scoate burta în față și pentru a-i ignora pe toți ceilalți din politica românească. Să se vadă numai el la el acasă! Grobiană atitudine de om răzbunător și strîmt la minte!?

În loc să folosească prilejul pentru a mai repara ceva din imaginea șifonată (la care a lucrat din greu), el s-a înghesuit în fața camerelor ca să critice România, la fel ca și Mark Rutte sau Jean-Claude Juncker. Parcă ar fi fost summitul lui Iohannis!

Cer scuze cititorilor care au altă părere, dar nu văd ce m-ar încînta din acest eveniment în care am arătat doar disensiunile din România. Și la care nu am cîștigat nimic. Nici promisiuni pentru intrarea în Schengen, nici proiecte, nici altceva! S-a ținut la Sibiu ca să se bucure Iohannis de orașul natal.
Rahat! Asta nu-i politică! E carnaval!

                                                                                                    Cornel NISTORESCU

 

1 Comment

  1. nedumerire

    Draga domnule Nistorescu. Eu nu pricep cum de multi jurnalisti si alti oameni cu luari de pozitii publice subliniaza ca nu sunt anti-europeni. Sa o luam logic: Cineva iti face rau, se amesteca grosolan in treburile interne, te jefuieste, te umileste etc. Acel cineva sau mai multi de cineva sunt nemtii, care l-au dat pe Hitler, sunt englezii care sunt cei mai mari si longevivi criminali ai planetei, spaniolii care au distrus si calcat in picioare civilizatii intregi, la fel ca olandezii si portughezii; francezii si austriecii, cei mai mari jefuitori ai Romaniei alaturi de Ungaria. Spuneti-mi draga domnule Nistorescu ce a mai ramas de admirat din Europa? Poate Italia si Grecia, poate restul tarilor estice supuse aceluiasi tratament de netolerat, ca in rest, eu nu vad, rational vorbind, ce avantaje am mai putea avea noi continuand sa apartimem acestei constructii sortite esecului inca de la inceput. Iesirea noastra din UE trebuie si merita dezbatuta mai serios.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *