Cadran international

Venezuela denunță vânzarea ilegală a acțiunilor companiei de stat venezuelene Citgo Petroleum de către SUA

                        REPUBLICA BOLIVARIANĂ VENEZUELA           […]

 

                      REPUBLICA BOLIVARIANĂ VENEZUELA

                                               COMUNICAT

Republica Bolivariană Venezuela denunță că, la 22 mai 2020, Tribunalul Districtului Delaware, Statele Unite, a emis o decizie prin care a dispus să efectueze procedurile pentru vânzarea judiciară a acțiunilor companiei de stat venezuelene Citgo Petroleum aparținând PDV Holding, o companie deținută de Petróleos de Venezuela SA (PDVSA).

Prin această hotărâre, existența unui plan al guvernului SUA pentru confiscarea activelor PDVSA în Statele Unite este clară. În astfel de scopuri, au delegat deputatului Juan Guaidó și complicilor săi, instituirea unei reprezentări frauduloase a Republicii și a PDVSA, care nu numai că este ilegală, ci acționează în detrimentul interesului național, în beneficiul intențiilor intervenționiste.

Hotărârea urmărește executarea unui premiu dictat de Tribunalul de Arbitraj al Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (ICSID), în valoare de 1,2 miliarde de dolari, pe baza unei cereri formulate de compania canadiană Crystallex împotriva Republicii Bolivariene Venezuela, chiar dacă nici PDVSA, nici Citgo și nici PDV Holding nu sunt debitori ai Crystallex și nici nu au fost supuși procedurii în fața Tribunalului de Arbitraj ICSID.

Republica Bolivariană Venezuela avertizează încă o dată că reprezentanții judiciari care au încercat să acționeze în numele Republicii și al PDVSA în instanțele americane nu au nicio legitimitate în acest sens. Dimpotrivă, Venezuela a denunțat faptul foarte grav că avocatul care pretinde în mod fraudulos reprezentarea Republicii, a lucrat de fapt ca consilier juridic al companiei Crystallex și este cel care a promovat teza conform căreia intenționează să confunde ca fiind unul singur patrimoniul Republicii Bolivariene din Venezuela și patrimoniul PDVSA.

Față de acest act de arbitraj și piraterie modernă, comunitatea internațională, în special cea cu investiții în Statele Unite, ar trebui să rămână foarte vigilentă în acest caz, deoarece se indică acțiunile pe care Statele Unite sunt dispuse să le efectueze, chiar și împotriva ordinii juridice internaționale și interne, pentru a-și afirma interesele asupra investițiilor străine strategice.

Republica Bolivariana Venezuela, prin reprezentanții săi legitimi, va continua să efectueze apărarea patrimoniului tuturor venezuelenilor, oriunde în lume, pentru care își rezervă toate acțiunile care pot avea loc la nivel internațional și în jurisdicția Statelor Unite, pentru a-și afirma drepturile suverane.

                                                                                                   Caracas, 24 mai 2020

1 Comment

  1. Ionela Ionescu

    Eu nu prea înțeleg cum vine asta , deci doi terți , din țări terțe , aflați în străinezia, își dau de la unul la altul prin vânzare-cumpărare, un bun al meu din țara mea, cu sediul și activele in țara mea, am să mai beau doo cafele și mai citesc o dată, poate după ele pricep.
    Sau chestia asta e un fel de Ribbentrop-Molotov al petrolului : ne întâlnim noi doi să împărțim ceva ce nu este al nostru ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *