Puncte de vedere

Victor Ponta și Rareș Bogdan, în tandem, implicați în tragedia de la Colectiv

  Mă tot mir de rudele victimelor de la Colectiv!… Practic, nu fac nimic bieții oameni pentru a lămuri împrejurările […]

 

Mă tot mir de rudele victimelor de la Colectiv!… Practic, nu fac nimic bieții oameni pentru a lămuri împrejurările care au dus la tragedia cunoscută!

Sunt două persoane publice, de maximă notorietate, care ar trebui să dea explicații publice pentru comportamentul lor bizar. irațional din acele zile.

Primul care ar trebui să răspundă la o anchetă penală este numitul Rareș Bogdan. Acesta a vorbit pe un post TV din Cluj Napoca, cu o săptămână înainte de tragedia de la Colectiv, despre iminenta schimbare a guvernului, odată cu numirea unui nou prim ministru în persoana lui Dacian Cioloș. Luat apoi la întrebări pe acest subiect, de unde a știut ce se va întâmpla, răspunsul lui Rareș Bogdan nu poate mulțumi pe nimeni: cică a intuit el această schimbare, a făcut el o analiză a situației și i-a ieșit acest pronostic politic. Un răspuns inacceptabil, bun numai de prostit lumea!

Ultimele date aflate despre individ, anume relațiile de prietenie la cataramă cu președintele țării și cu directorul SRI, fac mult mai probabilă o altă explicație, mult mai logică: schimbarea guvernului era decisă la nivelul celor doi, iar Bogdan Rareș a aflat de la vreunul dintre cei doi sau de la cineva din anturajul acestora despre iminenta schimbare de guvern!

Nu vreau să spun că guralivul comentator TV a cunoscut și prețul cu care va fi plătită schimbarea: tragedia de la Colectiv! Dar despre producerea acestei tragedii este sigur că s-a știut, că deci a fost provocată! Iar una dintre dovezi este declarația lui Rareș Bogdan la televiziunea clujeană.

Bun! Admitem că a făcut o analiză genială a situației politice și i-a ieșit că Ponta va demisiona. Dar în cadrul acelei analize avea nevoie de un motiv care să-l oblige pe Ponta să demisioneze. Să ne spună domnul Rareș Bogdan ce a fost în mintea sa, în analiza sa: de ce urma Ponta să demisioneze în scenariul imaginat, pe care l-a avut în cap RB când a afirmat că peste o săptămână vom avea un nou prim ministru!

Povestea cu analiza politică nu ține! Rareș Bogdan trebuie luat la întrebări de un procuror curajos, isteț și deplin liber, independent, cinstit. Avem un asemenea procuror?

Ce ar trebui să lămurească un interogatoriu la care să fie supus domnul Rareș Bogdan? Un singur lucru: de la cine a primit informația dată pe post cu o săptămână înainte de a se produce evenimentul? Cu cine a stat de vorbă și a aflat de iminenta promovare a lui Cioloș? E clar că a avut o informație cu care – caz tipic de prostie!, a vrut să se remarce printre ceilalți publiciști. Și a reușit să se remarce, iar procuratura e cazul să-l remarce și ea!

Dacă parcurgi presa dinaintea acestor evenimente constați că nimeni nu-l pomenea pe Cioloș în vreun fel! Deci nu existau elemente care să susțină analiza făcută de Rareș Bogdan! Deci nu au existat elemente pentru o analiză politică de mare maestru, minte cine vorbește de așa ceva. Ci a existat o informație „pe surse”. Gravitatea tragediei petrecute îl obligă pe marele analist politic să-și devoaleze sursele: Johanis sau Helvig?

Implicat în tragedia de la Colectiv consider că este și Victor Ponta. Nu numai că a știut, dar a avut și un rol determinant. Rolul lui Ponta a fost să demisioneze. A acceptat să demisioneze dacă i se oferă un pretext oarecare. Nu zic motiv, deoarece tragedia de la Colectiv nu putea fi motiv de demisie a primului ministru și a întregului guvern! S-au mai petrecut tragedii similare celei de la Colectiv în lume, în alte țări, și nu s-a lăsat cu demisia guvernului! Ponta a demisionat în condiții suspecte: nu a convocat guvernul să discute situația și intenția sa de a demisiona. Știa că nimeni din guvern nu-l va susține. A ieșit pe post și și-a anunțat demisia. Nici măcar în partid nu a pus în discuție intenția sa de a demisiona! Comportament tipic pentru o persoană care avea de îndeplinit alte înțelegeri și obligații, din afara guvernului și a partidului!

Cu cine a căzut la înțelegere Ponta? Ce anume l-a făcut să aibă acest comportament irațional pentru un lider, pentru un prim ministru și președinte de partid? Nu poate fi vorba decât de o presiune din afara partidului și a guvernului, cel mai probabil de un șantaj, miza fiind scoaterea PSD de la guvernare! Țintă pe care Ponta o are în continuare!

Numai că trebuie să dea socoteală într-o anchetă a unui procuror cinstit și curajos, care să-l strângă puțin cu ușa: cu cine s-a sfătuit atunci când a luat decizia de a demisiona? De ce nu a convocat o discuție în partid și guvern pe această temă. De ce s-a grăbit să-și dea demisia?

Acum, Victor Ponta stă la pândă și-l acuză pe Dragnea de comportament dictatorial. Că face numai ce vrea el, că nu se consultă cu nimeni din partid etc. Păi tu vorbești, nemernicule?! Ai luat de unul singur o decizie atât de importantă pentru toată lumea și n-ai cerut avizul nimănui din guvern sau din partid! Ai trădat! Ți-ai vîndut colegii de guvern și tovarășii de partid! Și nici până azi nu te-ai învrednicit să explici acest comportament aberant, explicabil doar prin supunerea la ordine primite din afara partidului! Cine te-a cumpărat? Cine te șanteajează și cu ce? Cine ți-e stăpânul, Victor Ponta?!

La toate aceste suspiciuni se adaugă și se potrivește la fix vorba scăpată de marele nătărău: „A trebuit să moară atâția oameni pentru ca guvernul să demisioneze…”

Cine avea interes să demisioneze guvernul și să-și instaleze „guvernul meu”?

                                                                                                                              Ion COJA

PS Repet ce am mai spus pe acest subiect: afirm că există multe semne că tragedia de la Colectiv a fost planificată, provocată și executată la ordin. Sper că scenariul gândit și aprobat nu prevedea prăpădul care s-a produs. Bănuiesc că lipsa de profesionalism a celor care au executat ordinul criminal a cauzat proporțiile cumplite ale tragediei. Dar această circumstanță nu modifică cu nimic lanțul de răspunderi și de implicări la cel mai înalt nivel de decizie politică.

6 Comments

 1. andrei marin

  1. cand unii organizeaza concert gratuit si lasa o singura usa de acces
  2. cand unii folosesc in interior artificii de exterior
  3. cand se pun bureti fonoizolanti (sa nu deranjeze somnul puricilor din interiorul stalpului?) pe stalpii de sustinere a tavanului de langa scena dar nu exista asa ceva pe pereti
  4. cand artificiile (de exterior) sunt orientate ostentativ spre buretii inflamabili de pe stalpii de sustinere pana ce in sfarsit aia se aprind
  5. cand se spala tavanul (aflat la cel putin 5 metri inaltime) cu materiale extrem de inflamabile in timp ce pe jos nu spalasera nici cu apa chioara
  6. cand artificierul sef iese sa fumeze o tigara exact cu 5 minute inainte sa se porneasca prapadul
  7. cand la protestul din piata Universitatii din cei 30.000 de participanti care tipau in draci, unul singur este amendat pentru “tulburarea linistii publice” prin afisarea unei pancarte pe care scria “johannis demisia”
  8. cand presedintele recunoaste ca “a trebuit sa moara oameni ca sa scapam de guvernul Ponta”
  trebuie sa fii procuror securist sa nu realizezi ca totul a fost organizat de maini criminale!

  • elena curic

   au fost gazati , nu a fost vorba despre niciun incendiu ; cum sa ai doar o usa de acces, cand si se stie de-o viata ca sunt necesare mai multe cai de acces;

  • Sacul de Bășini Rareș Bogdan

   Rareș Bogdan, un sac de bășini Soros fătat de măsa ca să nu uite romînii cum arată slugile

 2. io

  incep sa se “verse” intre ei… Altfel n-are cum sa se intample ceva… Implicare e prea mare a multora dintre cei care “si-au vrut tara inapoi”… Nu cred ca se vor sifona suficiente date cat sa fie suficiente pentru a dezvolta o concluzie…

 3. Mioara

  Nu, n-avem domnule profesor Coja!

  Primul … s-a pensionat dupa ce incepuse procesul! Al doilea face cum vrea el si i se mai striga din sala de cate un avocat “influentati martorul”, domnule jude!

 4. Col Dobre

  Domnilor sunt cadru militar pensionat Victor Ponta impreuna cu cumatrul sau general OPREA au generat focul de la Colectiv Oprea a fost santajat sa cedeze dupa accidental motociclistului care a fost drogat sa faca acest accident parinti ar trebui sa ceara sa-i se faca un test cadavrului sa vada ca a fost drogat NEPALU la indrodus genralul Oprea din unitatea militara…..47 bineinteles cu Johannis sa isi aduca guvernul Ciolos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.