Puncte de vedere

Viitorii 100 de ani

  Veacul fanariot nu a fost greu de la început. Ba chiar, numirea domnilor fanarioți a avut și câteva trăsături […]

 

Veacul fanariot nu a fost greu de la început. Ba chiar, numirea domnilor fanarioți a avut și câteva trăsături pozitive sub forma unor mici reforme introduse de aceștia. Dar, lucrurile aveau să se schimbe tragic destul de repede. 100 de ani au durat domniile străine în țările românești dar problemele nu s-au sfârșit odată cu îndepărtarea acestora și cu revenirea domnilor pământeni. Au mai trecut zeci de ani până când să apară o fereastră de oportunitate care să permită Unirea lui Cuza și reformarea statului.

Desigur, a urmat Monstruoasă Coaliție care a adus iarăși prinț străin care să domnească peste români. Să nu ne lăsăm furați de peisaj, marile merite puse în seama lui Carol I sunt consecințea reformelor lui Cuza. În schimb, prințul străin a găsit de cuviință să semneze un tratat secret cu Austro-Ungaria, prin care România se angaja să sprijine militar imperiul vecin, deși acesta aplica un tratament umilitor românilor din Transilvania.

Acum, să ne uităm ce avem în țară. Un nou veac fanariot chiar dacă guvernatorul coloniei este născut în țară. Regulile în țară se fac în străinătate, economia este condusă de concerne străine, Armata este coordonată de generali străini în numele unor presupuse clauze, politica ne este dictată din alte capitale și așa mai departe.

Țara asta nici nu-și amintește că acum 30 de ani producea locomotive, vapoare, mașini-unelte, elicoptere, avioane de pasageri și de luptă, tancuri și alte bunuri care înglobau cunoștințe înalt calificate. La naiba, puștimea se uită cu mirare la niște filmări de acum 40 de ani cu blocurile de locuințe mutate pe șine, evenimente intrate în obișnuință la vremea respectivă. V-ați întrebat ce mai poate produce, astăzi, țara asta, de una singură? De ce românii sunt căutați doar pentru că cer puțin când muncesc în agricultură?

Și noul veac fanariot a început relativ ușor, fără multe bătăi de cap, ba chiar cu o creștere a nivelului de trăi. Românii au putut vizita Europa, să meargă la muncă, să-și cumpere produse în rate și așa mai departe. Încetul, însă, șurubul s-a strâns; companiile românești au fost eliminate, politicienii români independenți au fost dați la o parte prin tot felul de mijloace. Desigur, să nu uităm cum înșiși românii au pus umărul la această schimbare.

Azi nu știm ce vrem și ce suntem; ne învârtim în loc ca niște găini cu gâtul tăiat. Urmează cei 100 de ani de sclavie. Pentru că am făcut totul ca să demolăm toate mecanismele de protecție, ne-am vândut industria sau am demolat-o, am vândut străinilor și pământurile agricole, am retrocedat totul, chiar și acele imobile pentru care am plătit despăgubiri proprietarilor iar acum vrem să înstrăinam bruma de avere rămasă în seama statului.

Să ținem seama că Unirea de la 1859 a fost posibilă într-un anumit context internațional. Am ieșit, atunci, din sclavie nu pentru că am fi făcut noi lucruri extraordinare – deși am făcut și noi destule – ci pentru că s-au aliniat planetele. Am avut noroc. Ieșirea din actuala sclavie nu se va putea face decât într-un context similar.

Adică, pe scena politică internațională să se producă evenimente care să determine o Putere mondială să aibă nevoie de o Românie puternică și independentă. La 1859, Franța a avut nevoie de o Românie puternică la gurile Dunării și a făcut-o prin efortul lui Napoleon al III-lea și a lui Al. I. Cuza.

Astăzi, deocamdată, nimeni nu are nevoie de așa ceva.

                                                                                        Răzvan BIBIRE, Contrasens

5 Comments

 1. gigimutu

  ei da,

  n-avem nevoie de nici o putere straina, daca s-ar unii toti patriotii care mai sunt pin tarisoara, am face praf orice tara care ni s-ar pune curmezis!!!!

 2. Constantin Mircea

  Meritele lui Cuza???!!! Care? Înrobirea Bisericii, care era pilonul central de orientare și demnitate al Neamului? Sau dezrobirea țiganilor care ne înrobesc pe noi? Iar “făuritor al României moderne”… Să fim serioși. Știm bine cum și în ce împrejurări s-a petrecut zisa făurire! Nu încape aici în aceste rânduri..

  • Gheorghe

   Daca si cu parca. Dar nu se unesc romanii. Pe loc repaus!

  • 😀😀 Păi asta e si problema! Biserica ar fi trebuit sa ramana in Hristos. Care era Iubire candva, inainte ca tot felul de minți intens cugetatoare sa-si bage coada in crestinism, separand omul de Dumnezeu.
   Ce legatura exista intre crestinism si robie? Sclavagismul are vreo legatura cu Hristos?! Daca asa consideri, iti meriti conditia de sclav in propria tara! Când iubire nu e, crestinism nu e. Si cazi pe o varianta foarte proasta, aceea a legilor cauza-efect. Culegem ce semanam. Uite ce se intampla in SUA si pe tot pamantul. Bumerangul se intoarce tot timpul.
   Asta cu sistemul de caste, cu privilegiatii si paria, apartine perioadei de dinainte de manifestare a Iubirii si Milei Lui Dumnezeu prin Hristos. Ca sa se termine odata cu ierarhiile si razboaiele fratricide.
   Ca autoritatile statului roman sunt coruptibile si au permis ca tiganii sa faca orice prin tara asta…e alta mancare de pește. E o relatie coruptibil-corupt. Nu exista hoț fara coruptibilul lacom de imbogatire rapida. Tiganii puteau fi educati. Dar nu s-a dorit.
   Statul roman este in disolutie din cauza incapacitatii romanilor de a integra crestinismul si de a-l aplica in viata de zi cu zi. O fi crestinismul un elefant chiar atat de greu de digerat pe plaiurile mioritice? Nu cred…Pana la urma, crestinismul se poate rezuma in zicala romaneasca :” Parintii mananca agurida si copiilor li se strapezesc dintii”. E simplu: tot ceea ce facem prost ramane ca mostenire urmasilor. E valabil si in cazul in care facem bine. Copiilor nu trebuie sa le lasi mostenire averi fabuloase. Tezaurul ce le va tine de cald in timpurile de restriste este fapta ta buna. Unii pun bani in conturi bancare, altii pun faptele lor in ” contul” Lui Dumnezeu.
   Sunt timpuri tulburi, in care cei ce au ramas incremeniti in fariseismul vorbelor fara fapte orbesc si nu mai inteleg nimic din ce se intampla in jurul lor. Vederea tine mai curand de inima, decat de ochiul fizic. Ma refer la vederea spirituala.
   Stai pe net si judeca cu mintea ta neeliberata de tiparele introduse de unii si altii si asteapta, ca vine Hristos si-ti moaie posmagii, te elibereaza din umilitoarea stare de sclav pe pamanturile lasate intregi de stramosi!
   Nicidecum ca sa le vindem noi acum, din lașitate, lene, oportunism, lacomie. Poporul roman a degenerat din cauza fariseismului. Nu aplica ceea ce stie din Biblie. Nici nu ne comparam cu bunicii nostri, curajosi, harnici si cu mult mai blanzi. Ei munceau, nu acumulau frustrari in subconstient. De aceea si erau atat de senini si aproape de Dumnezeu. Taranul e aproape de Dumnezeu pentru ca traieste intre ogorul sau si Cer. Intelectualul frustrat de oras a pierdut aceasta legatura. Si da din buze. Emite sunete. Cuvintele, daca nu izvorasc din inima, sunt la fel de goale ca butiile ce se rostogolesc pe panta, scotand acele sunete…Ai idee cat de frumoasa este limba romana? Stii de ce? Pentru ca are suflet. Cand un popor isi ucide sufletul acceptand sa traiasca in conditia unei legume ce nu face nimic ca sa schimbe lumea din jur de dragul urmasilor, isi ucide si limba.
   Asculta limbajul de lemn al politicienilor nostri lacomi si tradatori. Asculta tonele de vorbe ce se comit la TV si vei intelege ca asistăm la moartea limbii romane, cea dulce ca mierea candva.

  • Riga Crypto

   Oare Matei Basarab și Gheorghe Ștefan erau tot francmasoni care au „înrobit” Biserica prin răscumpărarea mănăstirilor închinate Muntelui Athos și expulzarea grecilor(mai ales călugări)? Dânșii au câștigat bătălia la sfârșitul sec. XVII și au domnit nestingheriți până în 1947, transformând românii într-o turmă de sclavi; au urât limba și cultura română la fel ca toți ocupanții și coloniștii străini.
   Cuza este creatorul BOR prin naționalizarea mănăstirilor(care erau pt. greci surse de profit și centre de propagare a limbii și culturii lor) și împărțirea pământului lor la țăranii exploatați, impunerea cultului și tiparului exclusiv în română(nu în greaca veche și modernă așa cum era), românizarea clerului și repunerea Bisericii în adevărata ei misiune. Numai regimul Antonescu a mai continuat opera de regenerare națională începută de Cuza, se cunosc eforturile BOR în timpul războiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *