Cadran international

Vizita Președintelui Franței, Francois Hollande, în Cuba

Vizita Președintelui Franței, Francois Hollande, în Cuba Raul l-a însoțit la plecarea de pe aeroportul Jose Marti, apoi a oferit […]

Vizita Președintelui Franței, Francois Hollande, în Cuba

Raul l-a însoțit la plecarea de pe aeroportul Jose Marti, apoi a oferit declarații presei

Generalul de Armată Raul Castro  a însoțit, marți, la aeroportul internațional Jose Marti pe președintele Franței, Francois Hollande.

Devreme in dimineața zilei de marți, Președintele Raul Castro Ruz și-a luat rămas bun la aeroportul internațional Jose Marti de la omologul francez, Francois Hollande, care a sosit în Cuba în seara  zilei de duminică pentru a efectua o vizită oficială, calificată de istorică pentru că este prima a unui demnitar francez în țara noastră.

După  o conversație în saloanele aeroportului, Raul l-a însoțit pe Hollande până la scara avionului care îl duce spre Haiti, ultima destinație din turneul în zona Caraibe. La plecare Președintele Hollande a mulțumit Generalului de Armată pentru ”această vizită atât de utilă” și a exprimat urări de  multe vizite de președinți și pentru o bună dezvoltare a țării, ”dumneavoastră veți putea realiza ceea ce doriți în țara Dv.”, a spus el.

După ceremonia de rămas bun, Președintele Consiliului de Stat și de Miniștri a oferit presei considerațiile sale  despre șederea aici a mandatarului francez, precum și  despre alte subiecte  din actualitatea cubaneză. Raul a spus că încă din seara precedentă  îi comunicase lui Hollande că va veni să-și ia rămas bun, ”aceasta fiind o dovadă de satisfacție pentru rezultatele vizitei sale”.

Raul a făcut un rezumat al activităților mandatarului francez în capitală care au cuprins o vizită la Comandantul Șef Fidel Castro Ruz, o conferințămagistrală în Aula Magna a Universității Havana, inaugurarea noului sediu al Alianței Franceze și realizarea Forului de Afaceri Cuba – Franța, unde au fost arătate  perspectivele mari în afaceri. ”A fost foarte clar, foarte amabil”, a considerat Generalul de Armată.Fiind întrebat despre relațiile cu Uniunea Europeană, Președintele cubanez a explicat că în iunie va avea loc la Bruxelles Summitul UE-CELAC, la care ”sperăm să nu trebuiască să vorbim atât de mult ca în cel din Panama, pentru că în definitiv Poziția Comună a Uniunii Europene față de Cuba n-ar fi trebuit să existe niciodată, a fos un import… ale cărui instrucțiuni  au fost aduse în engleză, dar aceasta se va rezolva”.

În legătură cu perfecționarea modelului economic și social el a spus că ”mergem în ritmul nostru, mulți ne critică că mergem prea lent, iar eu mă întreb de ce trebuie să alergăm ca să facem greșeli…Nu vrem să luăm nici o măsură care să sacrifice poporul nostru, asta este cel mai important și poporul nostru  înțelege”.

Raul a subliniat că ”problema blocadei nu este rezolvată, abia acum începe”. Legat de includerea Cubei pe lista țărilor care patronează terorismul el a semnalat  că acesta era un ”titlu onorific” impus pe nedrept. ”Așa cum am spus în Panama, ce fel de terorism este  acela în care morții sunt ai noștri și cel care ne atacă nu are nici unul. Noi nu am asasinat pe nimeni, nici n-am pus vreo bombă în hoteluri”.

El a mai spus că la 29 mai se încheie termenul de 45 de zile de la anunțarea de către Președintele Obama în Congres că ”se va ridica această acuzație și atunci vom putea să avansăm în procesul de restabilire a relațiilor diplomatice și redeschiderea  de ambasade, inclusiv acreditarea de ambasadori în ambele țări”.

Apoi s-a referit la restricțiile de mișcare care le-au fost impuse diplomaților cubanezi în Statele Unite pe o rază de  aprox. 20 mile, de către guvernul Reagan. ”Atunci le-am impus și noi aceeași măsură aici. Acum afirmă că diplomații lor nu mai trebuie să aibă restricții de mișcare, așa cum este în alte țări”. Apoi Raul s-a referit la faptul că ceea ce ne preocupă mai mult este că vor continua să comită ilegalități ca până acum, care să ne oblige să luăm măsuri. ”Ceea ce spunem clar este că trebuie să îndeplinim acordurile  legate de comportamentul  diplomaților în toată lumea, aprobate în Convenția de la Viena”, a precizat.

Odată restabilite relațiile diplomatice se va putea avansa pe calea normalizării acestora, dar aceasta este altă temă. Pentru aceasta ”trebuie să fie eliminată blocada și Baza Navală de la Guantanamo trebuie retrocedată”.

În timp ce Raul  rostea aceste cuvinte, avionul Președintelui francez se alinia pentru  decolare, astfel culminând vizita calificată drept istorică și utilă pentru ambele țări, lucru care  s-a văzut  din primirea  frumoasă făcutăde poporul cubanez invitaților săi. Nu din întâmplare ultimele cuvinte ale lui Hollande adresate ziariștilor au fost: ” Vă mulțumesc pentru ospitalitate”.

                                                                                                           Ambasada Cubei la București

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *