Pamflet

Volintiru Adi Baba şi cei 40 de mafihoți (II)

                OMERTA la ROMGAZ… Şi revenim cu un subiect mai vechi, care însă […]

 

              OMERTA la ROMGAZ…

Şi revenim cu un subiect mai vechi, care însă e din nou… nou.

La data de 25.02.2020, în sistemul electronic al achiziţiilor publice a fost publicat anunţul de participare simplificat nr. CN1019110 având ca obiect „Revizii generale staţii de uscare TEG”.

Practic, e vorba despre externalizarea serviciilor de mentenanţă şi întreţinere a staţiilor de uscare din gestiunea Sucursalei Tg. Mureş a ROMGAZ SA, în condiţiile în care ar fi absolut recomandabil şi… posibil să facem treaba asta cu forţe proprii.

Pentru bani mulţi… Vreo 25 de milioane. Ce dacă la cealaltă sucursală a ROMGAZ, la Mediaş, cu forţe proprii, aceste activităţi nu trec de un sfert din valoarea estimată la Mureş. Pentru cam acelaşi volum de lucrări… Şi ce dacă până în 2019, pentru fix aceleaşi activităţi, cu fix aceleaşi firme private, Sucursala Tg. Mureş deconta cam 4 milioane anual… Deci pe la vreo 16 milioane în 4 ani, nu 25…

Ba mai mult, prin societate se zvoneşte că la Tg. Mureş ar fi nişte staţii din astea care usucă, practic, aceleaşi molecule. Adică? Adică au 2-3 staţii care nu au obiectul muncii şi prin ele trec doar aşa, formal, gazele care deja sunt uscate în alte staţii.

De ce ar face aşa ceva? Păi ca să fie mai multe la număr şi să poate creşte valoarea estimată. Şiret artificiu, nu?

Haideţi să vedeţi şi alte artificii, la fel de şirete…

Prin aprilie, s-a scris despre acest lucru, a vuit presa cu povestea asta şi, prin iunie, Sindicatul a luat şi el atitudine. Au decis să nu se atribuie aceste servicii…

Şi ce au făcut „băieţii deştepţi”?

Pentru că neatribuirea era o soluţie, au interpretat decizia şi, după ce au prelungit de mai multe ori termenul de valabilitate a ofertelor – ultima dată până în 10.08.2020, s-au decis să… anuleze licitaţia.

Acum, ca să fie clar: una e neatribuire, alta e anulare.

Pentru neatribuire, practic, recunoşti că te-am cam grăbit şi că nu ai, de fapt, nevoie de serviciile pe care le-ai suit pe SEAP. Şi pentru că s-a cheltuit nişte timp şi bani, plăteşti candidaţilor înscrişi contravaloarea … orelor de muncă necesare elaborării ofertelor. Şi o amendă contravenţională, dispusă de ANAP sau CNSC. În cazul nostru, modică, faţă de prejudiciul pe care îl poate aduce încheierea unui contract de asemenea valoare… Analiză cost-beneficiu primară…

Pentru anulare, pe de altă parte, sunt nişte criterii clare în care trebuie să te încadrezi. În Legea 99/2016. Biblia Achiziţiilor Sectoriale…

Acum, fie pseudojuriştii ROMGAZ nu au sesizat nuanţele, fie au ales intenţionat, cert este că, în 07.08.2020, Comisia a anulat licitaţia…

Motivul, ales cu mare grijă, este „au fost depuse oferte admisibile care nu pot fi comparate din cauza modului neuniform de abordare a soluţiilor tehnice şi/ori financiare”. (Legea 99/2016, art. 225, alin. 1, lit. b).

Asta în condiţiile în care, pentru fiecare lot, a fost depusă doar o ofertă… Deci cam ce să compari?

Bine, ei fac referire la modul deficitar de completare a unor formulare… Şi s-au prins abia acum, în august… Ofertele erau la ei din martie. Că termenul de depune a fost 23.03.2020.

Oricum, doar 4 din 8 membrii ai comisiei de analiză a ofertelor au semnat… Oare de ce? Cei 4 care nu au semnat, trebuie acum să facă Rapoarte justificative…

Şi bineînţeles că ofertanţii au depus contestaţie… Şi, cel mai probabil vor şi câştiga…

Dar mai şti? Poate fix ăsta e planul. Să existe o decizie a CNSC prin care procedura nu e anulabilă… Deci trebuie să continuăm…

De fapt, nu ne poate mira nimic pentru că de la Bucureşti este „verde”pentru astfel de acţiuni. Volintiru şi Cătană sunt în continuare directori chiar dacă au trântit nişte achiziţii. Deci aşa se poartă…

Da… Cam astea sunt noutăţile… Cunoscute de toată lumea, de altfel… Că doar ministerul e cu ochii pe ei… Şi Corpul de Control… Care a constat toată povestea încă din mai… Şi atât… De făcut… N I M I C… Latenţa e mare…

Ne frământă nişte întrebări:

Oare martorul Volintiru nu trebuia să oprească achiziţia terenului de la CORUNCA, în loc să se autodenunţe când „mizeria” era descrisă prin ziare? Iată că ROMGAZ va fi executată…

Oare angajaţii companiei nu au dreptul la instruire şi muncă, în locul angajaţilor unor firme, angajaţi cu nimic mai presus decât cei ai ROMGAZ în afară de interesul şefilor lor?

Oare nimeni nu poate să pună capăt manevrelor de la Târgu Mureş şi capilor ŞTEFAN, CĂTANĂ şi acoliţii lor?

Oare membrii CA nu au nicio suferinţă legată de „strâmbătatea” situaţiilor din companie?

Oare ministrului îi este teamă de ceva? Altfel nu se explică lipsa de finalitate a unor banale cercetări ale achiziţiei terenului de la Corunca (cercetarea ministerului a început în aprilie 2020). Noi ştim că Volintiru ar trebui dat afară, conform la ce scrie în contractul său.

                                                                                            Aragazul buclucaș

P.S.: Spiritul dreptăţii „urlă” în ROMGAZ, aşa că, prin nu ştim ce artificiu, oamenii din companie nu mai pot primi mesaje de la noi. „Urlă” în voi dorinţa de a face dreptate…

Citiți și prima parte: Volintiru Adi Baba şi cei 40 de mafihoți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.