Cadran international

VOR INTRA ÎN VIGOARE NOI MĂSURI ALE STATELOR UNITE FAȚĂ DE CUBA

Se menține blocada economică, comercială și financiară  16 ianuarie 2015 Guvernul Statelor Unite a anunțat ieri, 15 ianuarie, că începând […]

Se menține blocada economică, comercială și financiară

 16 ianuarie 2015

Guvernul Statelor Unite a anunțat ieri, 15 ianuarie, că începând de astăzi, vineri, vor intra în vigoare măsurile anunțate de președintele Barack Obama la 17 decembrie 2014, care elimină unele restricții comerciale și de călătorie ale  anumitor categorii de cetățeni americani.

O lectură preliminară a reglementărilor  emise de Departamentele  Trezoreriei și Comerțului, arată că acestea modifică aplicarea unor aspecte ale blocadei  impusă Cubei.

Deși nu se surpimă  interdicția totală de a călători în Cuba,  lege care  are nevoie de aprobarea Congresului, sunt eliminate unele restricții  la călătoriile cetățenilor americani și rezidenți permanenți care  se împart în 12 categorii autorizate. Printre altele,  se elimină plafonul de cheltuieli pe care  călătorii din Statele Unite le pot face în Cuba și li se permite să folosească carduri de credit și debit, și sunt autorizate liniile aeriene și agențiile de voiaj să organizeze vizite și să contracteze servicii ale companiilor de asigurări. Totuși, nu s-a aprobat ca americanii să călătorească în Cuba pe calea maritimă.

Pe de altă parte, printre măsurile care se anunță este că plafonul de  ajutoare în bani va crește de la 500 la 2 000 dolari trimestrial.

Se mențin restricțiile la exporturile din Statele Unite  către Cuba, în special la produsele de înaltă tehnologie, cu  excepția unor cantități limitate de materiale de construcții,  echipamente și mașini agicole care se vor permite  pentru particulari, se pare prin intermediul unor întreprinderi cubaneze.

Vor continua interdicții la exporturile de produse cubaneze pe piața americană, cu excepția unui număr limitat pe care vizitatorii americani le vor putea lua cu ei la întoarcerea în țară și a căror valoare  nu trebuie să fie mai mare de 400 dolari, din care 100 dolari în tutun și rom.

Telecomunicațiile au fost abordate  amplu în reglementări, conform cu obiectivele politicii Statelor Unite de a-și crește influența în societatea cubaneză. Pe această bază, sectorul infor-comunicațiilor este singurul care este autorizat  să facă investiții în infrastructură și să vândă întreprinderilor statului servicii, sofware, dispozitive și echipamente,  deși nu de înaltă tehnologie.

Pe de  altă parte,, se permite instituțiilor financiare americane să deschidă conturi în bănci cubaneze pentru tranzacțiile care sunt autorizate între cele două țări. Dar  nu este un tratament reciproc; băncile noastre nu vor putea face același lucru în Statele Unite.

Reglementările nu modifică restricțiile severe existente pentru transportul maritim, deși din acest moment navele care transportă alimente, medicamente, aparatură medicală și materiale pentru situații de urgență din terțe țări cu destinația Cuba nu vor mai trebui să aștepte 180 de zile pentru a  intra în vreun port american, ca până acum.

Aspecte esențiale ale politicii de blocadă care afectează Cuba nu au fost modificate, între acestea folosirea dolarului în tranzacțiile noastre financiare internaționale,  achiziționarea de  pe alte piețe de echipamente și tehnologie care conțin peste 10% componente americane, posibilitatea de a  face comerț cu subsidiare ale companiilor americane pe terțe piețe și importurile de către SUA de mărfuri care conțin materii prime cubaneze.

Măsurile anunțate constituie un pas în direcția corectă, dar încă rămâne un drum lung până la demontarea multor aspecte ale blocadei economice,comerciale și financiare  făcând uz de prerogativele executive ale Președintelui, și  pentru ca Congresul SUA să pună capăt acestei politici pentru totdeauna. (AIN)

(Articol preluat din publicația cubaneză Granma)

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *