Cap limpede

Vorbele frumoase spuse de Donald Trump despre Klaus Iohannis ne constă 6 miliarde de dolari

  Am încercat să urmăresc conferinţa de presă comună a lui Donald Trump şi Klaus Iohannis ca un jurnalist occidental, […]

 

Am încercat să urmăresc conferinţa de presă comună a lui Donald Trump şi Klaus Iohannis ca un jurnalist occidental, scutit de tiribombismele lansate de jurnaliştii români cu prilejul tuturor vizitelor postdecembriste ale preşedinţilor şi premierilor noştri la Casa Albă:
Vizită istorică, elogii aduse poporului român, un moment care va schimba România.

Pînă la scrierea şi publicarea unui comentariu închegat, să consemnez la cald cîteva observaţii:

– Gurile rele spun că această conferinţă de presă comună ne costă 6 miliarde de dolari. Banii cu care Klaus Iohannis vrea să cumpere de la americani șapte sisteme de rachete cu rază lungă și 21 de sisteme de apărare antiaeriană pentru distanţe scurte.

E mai mult decît semnificativ în acest sens că Klaus Iohannis s-a lăudat că România e prima țară care s-a grăbit să sporească urieșește cheltuielile de înarmare (să cumpere de la americani armament după de Donald Trump a cerut țărilor membre NATO să scoată banii).
Despre cei 2% din PIB alocați înarmării, Klaus Iohannis a zis cu subiect și predicat că vor fi cheltuiți împreună cu americanii:

„România a decis, de asemenea, şi cred că suntem prima ţară, dacă nu greşesc, din timpul mandatului dvs, care să atingă 2% din PIB pentru apărare. Este vorba de bani care se duc în achiziţii strategice şi sper, domnule preşedinte Trump, că vom găsi căi comune de-a lungul anilor să folosim aceşti bani la maximum.”

Avînd în vedere că Donald Trump tratează țările lumii ca un ca pe niște firme de la care el, șef de companie, trebuie să obțină profit, putem spune că în urma acestei vizite, președintele american s-a ales cu 6 miliarde de dolari.
Cu ce ne-am ales noi în afara vorbelor frumoase despre România și despre Klaus Iohannis, prin nimic deosebite de cele ventilate despre România și despre alți președinți și premieri cu prilejul altor vizite postdecembriste?
Cu nimic.
Despre ridicarea vizelor nici măcar nu s-a discutat – cum a declarat chiar Donald Trump.
S-a discutat în schimb despre cumpărarea de către noi de armament american de miliarde de dolari, despre implicarea noastră și mai mare cu oameni pe teren în lupta împotriva ISIS.

De nenumărate ori, Donald Trump s-a lăudat că el rămîne un negociator sîngeros în numele Americii cu alte țări în materie de profit în favoarea Americii.
Vizita lui Klaus Iohannis a dovedit-o cu prisosință.

– Conferinţa de presă a fost o nouă dovadă a războiului dintre Donald Trump şi presa americană. N-am văzut pînă acum nici măcar în România o conferinţă de presă în care jurnaliştii să fie pe pragul de a se părui cu preşedintele. La un moment dat, pînă şi o întrebare adresată lui Klaus Iohannis (era în legătură cu datoria ţărilor membre NATO de a plăti retroactiv) a fost tot împotriva lui Donald Trump îndreptată.

– Donald Trump a ţinut o conferinţă de presă cu preşedintele român pentru a vorbi despre Quatar.

El a folosit Declaraţia de presă pentru a recunoaşte implicarea sa personală în ultimatumul dat Quatarului de către ţările din Golf.
Asta în condiţiile în care Turcia a anunţat că va sări în ajutorul Quatarului.

– Temele conferinţei de presă au fost toate favorabile lui Donald Trump:

  • Lupta împotriva terorismului.
  • Nevoia ca ţările NATO (Germania, îndeosebi) să contribuie cu sume însemnate la finanţarea Alianţei, dînd ca exemplu România.

– La întrebările privind pericolul întruchipat de Rusia, Donald Trump a scăldat-o.
Am publicat pe cristoiublog.ro capitole întregi din cartea de căpătîi a lui Donald Trump: How to Make America Great Again.
Prin urmare, îşi ştiu pe de rost preocupările, obsesiile, ambiţiile.
Conferinţa de presă cu preşedintele Klaus Iohannis a fost un nou prilej pentru Donald Trump de a dovedi că n-a dat înapoi deloc de la tezele de campanie, cele care au şocat întreaga planetă.

Klaus Iohannis, fericit ca s-au spus vorbe frumoase despre el, n-a avut nici un punct de vedere al României, excepţie făcînd teza că relaţia transatlantică să rămînă în viaţă.

Nu ştiu la ce s-a angajat în culise Klaus Iohannis în numele României în afara cumpărării de armament american în schimbul vorbelor frumoase spuse despre el.
Sper că preşedintele n-a fost atît de topit de dezmierdările vicleanului Donald Trump pentru a sacrifica interesul ţării de dragul unor vorbe frumoase dar trecătoare.
Să nu uităm că şi Hitler spunea vorbe frumoase despre Mareşalul Antonescu!
Și ați văzut ce-a ieșit pînă la urmă!

                                                                                                                      Ion CRISTOIU

2 Comments

  1. M.M.

    N-as vrea sa cred ca ne costa 6 miliarde de dolari ca sa castige Iohannis al doilea mandat!

  2. Dac

    6 miliarde e o nimica toată pe lângă ce o sa urmeze de exploatat din țara daca va mai rămâne președinte .Nici cu ciuma rosie nu mie rușine PSD …toți aceeași minciuna .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *