Fără categorie

Vrei să fii ministru de succes? Sună un prieten! (I)

  CAPITOLUL 1 – În care ne dăm seama că asistăm astăzi la punerea în scenă a unei opere dramatice […]

 

CAPITOLUL 1 – În care ne dăm seama că asistăm astăzi la punerea în scenă a unei opere dramatice scrise în 2016, dacă nu chiar mai demult

Vai de capul tău de CIUMĂ ROȘIE, că nu te-ai priceput cum să te descurci în activitatea guvernamentală și n-ai știut cum se face! Pe când, uite, domnul Costache Victor, ministrul Sănătății, ar putea să-ți dea lecții căci dânsul a procedat ca în manualul de „Cum să aplicăm corect conflictul de interese fără să dăm doi bani pe ce zice legea și fără să dăm de belea” și s-a putut!

Aș începe povestea frumoasă și de succes a ministrului Costache în 2016 când, cu prilejul unui interviu pentru DOCTORUL ZILEI.ro (în vremea aceea domnul Costache era doar chirurg cardiovascular și toracic la POLISANO Sibiu, clinică particulară), premiantul nostru expunea pe larg inapetența sa pentru conducerea de atunci a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

Reporter: „Decontarea intervențiilor se decide cum?”

Conf. Dr. Victor Costache: „Noi le-am făcut recomandări, dar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le ia în considerare. Ei știu mai bine. Spun că au o comisie de experți, care, de fapt, nu există. Au de fapt un singur om, CARE NU A AJUNS ACOLO PRIN CONCURS, a fost NUMIT acolo PE CRITERII SUBIECTIVE, de prietenii, și asta e discuția – avem un om care a decis să nu dea. Dar acel om cine este? Cum a ajuns acolo? Ce CV are? Ar trebui ca cei care decid politica CNAS în domeniu să ocupe acel post prin concurs. Da? Deci, dacă girezi un miliard de euro trebuie să ocupi acel post cu o anumită responsabilitate, să fie un concurs deschis național.

Reporter: „E un fel de alt ministru acolo?”

Conf. Dr. Victor Costache: „Da, exact. Aici sunt multe investigații de făcut, este multă mizerie sub preș și mizeria sub preș în medicină înseamnă morți, și mor copii. Mor copiii nenăscuți, mor cetățeni de toate vârstele.

Preocupat strict, dar STRICT de soarta pacienților români, ministrul Costache a declarat cu prilejul audierilor în fața Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului, pe 17 februarie 2020: „Un pacient din doi, în România, mor în spitalele noastre inutil.” (am păstrat exprimarea ministrului; înțeleg că dânsul cânta bine la pian și era tare la jiu jitsu, după cum ne-a atras atenția doamna mămica sa, într-o scrisoare deschisă, dar cred nu era la fel de tare și la limba română… însă nimeni nu-i perfect, zic…). Ei, și ca să nu mai moară cetățeni de toate vârstele –„un mort util, un mort inutil, un mort util… mă iubește, nu mă iubește, mă iubește”… – cum credeți că a procedat ministrul Costache, în așa fel încât miliardul de euroi al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să fie bine gestionat? Păi, a luat-o de mânuță pe doamna Adela Cojan, fosta sa șefă de la POLISANO Sibiu -care POLISANO e un fel de matrice minunat de prolifică pentru administrarea sănătății din patria noastră -și a uns-o președinte la CNAS, cu mâna lui Ludovic cel Bun. Nu cred să mai fie nemulțumiri, de-acum încolo, din partea lui Costache… căci armonia s-a instalat în sistem. Apoi l-a luat secretar de stat pe nașul său, de la SANADOR, Horațiu Moldovan. Și tot secretar de stat l-a luat și pe protejatul lui Cristian Bușoi, Romică-Andrei Baciu, care era cât pe ce să fie ministru în guvernul Cioloș, dacă nu se descoperea că nu avea studiile necesare, asta fără nici o legătură cu faptul că a umblat cu veverița roz în cap pe la prezentări de modă! Și pentru ca armonia să fie deplină, ministrul nostru a dat și un Ordin prin care a șurubărit cu spor în viscerele Comisiei Multidisciplinare de Chirurgie Oncologică. Și ia uitați-vă ce-a ieșit: președinte de comisie – de la Polisano… vicepreședinte -de la Sanador (pentru nașuʹ Horațiu Moldovan de la finuʹ Victor Costache, fără număr… fără număr…), secretar – de la POLISANO, desigur, asta fiind conducerea! Din fericire și printre membrii de rând a putut fi strecurat vărul soțului Adelei Cojan, președinte CNAS, care a fost, dacă vă mai amintiți, șefă la POLISANO Sibiu.

Nu e frumos, cetățeni? Nu arată ca o mare familie? Sau ca o mare cefalopodă uriașă numită, vulgar, caracatiță? Cum să nu ai încredere în așa ceva? Vi se pare că e vreun conflict de interese la mijloc? Păi, poate că nu vi se pare…

CAPITOLUL 2 – În care intră în scenă Iubi-Lavi, precum și o scrisorică electronică unde apar niște „prietenii noștri

Deci, nu m-aș mira ca dumneavoastră să fi observat un megaconflict de interese, căci și doamna Iubi-Lavi tot așa a văzut lucrurile… vă întrebați cine e Iubi-Lavi și cum a apărut ea în poveste și-n viața lui Costache? Păi dânsa e fosta lucrătoare SRI, fosta judecătoare, fosta juristă ASSMB, fosta „gardiană” a purității juridice a ministerului Sănătății și actuala… mmmm… nu știu să vă spun exact ce e în prezent, Lavinia Coțofană. Dar sigur e soția lui Gheorghe Coțofană, fost avocat…și mai ales fost consilier personal onorific al ministrului Sănătății, Victor Costache.

Să nu fiți necăjiți pentru cât sunt de „foști” cei doi Coțofană, căci veți vedea, mai târziu, că rolul lor în epopeea ministrului este încă determinant.

Așadar, numele lui Iubi-Lavi apare, la destinatari, alături de numele lui Romică-Andrei Baciu, într-un mail celebru, trimis de ministrul Costache și având acest conținut: „Ataşat găseşti ordinele ATI ( anestezie terapie intensivă, n.n.) și IMA (infarct miocardic acut, n.n.) rescrise de prietenii noştri. Le păstrezi doar pentru tine şi Horaţiu (Moldovan, secretar de stat și naș, n.n.) deoarece pregătim punerea rapidă în transparenţă luni cel tîrziu marţi. Încă îmi e neclar cum pot numi cele două ordine. Te interesezi?

Nu știm cine sunt „prietenii noștri”… Însă mail-ul buclucaș a bubuit în presă. Iar eu am o bănuială cu privire la cine l-ar fi putut face public…

Pe 11 februarie 2020, Ponta Victor a afirmat, cu privire la mail-ul scandalos: „Dacă un ministru PSD trimitea așa ceva, îl aresta DNA direct din ședința de Guvern.

Știu, nu o dată Ponta a făcut afirmații hazardate… de data aceasta însă, n-am nici un motiv să nu-l cred.

                                                                        (va urma)

                                                                                                                Luminița ARHIRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.