Lichele

Zbor deasupra unui cuib de slugi

  În agitația provocată de Caracal, caniculă și politică, a scăpat atenției publice un eveniment care consacră, o dată în […]

 

În agitația provocată de Caracal, caniculă și politică, a scăpat atenției publice un eveniment care consacră, o dată în plus, prestigiul de care se bucură anumite persoane din partea partenerului nostru strategic.

Tânăra ministresă demisă de la Justiție, Ana Birchall, fiică destoinică a meleagurilor mioritice de pe lângă Mizil, la numai trei zile de când partidul guvernamental a hotărât s-o schimbe din funcție, a și primit de peste gârlă o scrisoare de susținere și o invitație de a vizita îndrăgita capitală de pe malurile Potomacului. Hotărârea PSD de a o schimba de la Justiție a fost într-o vineri, pe 23 august a.c. Iar invitația pentru vizită i-a venit, ce să vezi, chiar peste acel week end, adică luni, 26 august. Viteza fulgerătoare a acestei reacții arată cât de prețuită este tânăra și distinsa ministră revocată surprinzător de la Justiție de niște ignoranți și nerecunoscători. S-a spus că, imediat după votul din CEx prin care s-a decis să fie schimbată, dna Birchall a ieșit furtunos din sală și ar fi luat calea Dealului. La ora aceea, însă, mare Meditator îți făcea siesta pe la Cisnădioara, încât este mai plauzibil că direcția luată de tânăra ofensată a fost spre o ambasadă prietenă.

Din fericire, situația creată probabil că a stârnit ambasadei americane de la București o hărnicie admirabilă, de a trimite chiar în weekend o infogramă –fulger la Washington cu textul acelei invitației, menită să contracareze nefericita decizie. Iar funcționărimea de la Departamentul de Justiție, devotată luptei anticorupție, a citit depeșa cu grăbire, luând de urgență măsurile necesare. Numai că s-au grăbit degeaba, că p-acilea mai era și dl. Iohannis, care a avut grijă ca nu cumva dna Birchall să fie dată mai încolo de pe scaunul de la Justiție.

Gestul invitației și textul comunicatului venit de peste Ocean arată, însă, prețuirea deosebită de care se bucură această frumoasă mlădiță a politicii naționale, absolventă de școli înalte timp de vreo câțiva anișori buni prin minunata Americă. La reîntoarcerea în scumpa noastră patrie, cu nume nou dobândit prin căsătorie, dna Birchall a aterizat direct în postul de consilier al ministrului de Externe, pe atunci nimeni altul decât fostul ambasador român la Washington, care avea să devină și președintele partidului pe care fiica îndrăgită a Mizilului îl slujește cu atâta credință. Și pentru că întodeauna cine are carte, are și parte, desigur că numai cunoștințele profesionale dobândite prin diverse masterate și doctorate i-au permis frumoasei din Mizil să aibă investiții estimate la peste 23 mil.euro în diverse companii din străinătate, cum afirmă chiar domnia sa. Asta bașca de zeci de conturi bancare, case și apartamente, prin New York și București etc, etc.

Împlinită profesional, politic, familial și material, dna Birchall este prin ea însăși o success story , ce poate fi citită nu prin cărți de povești ori telenovele, ci privită la lumina zilei, în carne și oase. Pe acest fundal glorios, ceea ce-i lipsea era floarea la butonieră a celebrității unor funcții de înaltă demnitate în stat. Pentru o asemenea personalitate, deputăția (de Vaslui, două mandate) este un mizilic. Locul ei este evident aproape de stratosfera puterii, acolo unde aerul este rarefiat de-ți taie resirația dacă n-ai plămânii proeminenți. A început timid, cu funcția de Consilier al Primului Ministru, între iulie și decembrie 2012, după ce noul său mentor Ponta se instalase la Palatul Victoria. Tot sub mandatul acestuia, între aprilie 2014 și octombrie 2015 a fost numită într-o funcție parcă anume inventată pentru talentele dumneaei, și anume – în denumire exactă – Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii. Funcţia nu era retribuită, dar balta avea pește, iar mărunțișul ce-l putea lua drept salariu era cam pentru bomboane la copilaș. A urmat Guvernul Grindeanu, în care vlăstarul din Mizil este numită ministru delegat pentru Afaceri europene (până la schimbarea premierului, în 14 iunie 2017) și, în paralel, doar pentru 14 zile, interimar la Justiție (9-23 februarie 2017).

În guvernul următor, condus de Mihai Tudose, dna Birchall nu prinde niciun post, dar recuperează în Cabinetul Dăncilă, instalat la 29 ianuarie 2018. Titulară chiar în fomula de începere, dna Birchall începe de sus, cu funcția de Viceprim-ministru pentru implementarea Parteneriatelor Strategice ale României, pe care o deține până pe 7 iunie 2019, când optează să rămână doar ministru la Justiție, funcție pe care o deținea ca interimar din 24 aprilie, când îl înlocuise pe demisionarul Tudorel Toader. Gurile rele spun că ar fi primit acel interimat după ce, în zilele când se discuta la partid cine să-i ia locul dlui Toader, dna Birchall avusese grijă să pună în circulație o fotografie a sa alături de ambasadorul Klemm. Nu de alta, dar ca să se știe de unde bate vântul. Și s-a știut.

Deci, în total, dna Birchall a fost ministru la Justiție timp de 75 de zile titular și 60 de zile interimar. Dar forța de înrâurire a personalității sale a fost atât de puternică încât, chiar într-un timp atât de scurt, a lăsat urme vizibile pe răbojul istoriei. De la Caracal, aceste urme nu se prea se văd, dar privite de la Washington, zilele în care dna Birchall a condus Justiția din România sunt pline de strălucire. Iată ce se arată în comunicatul prin care procurorul general al SUA o invită în America: „Departamentul American de Justitie a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital (!) și de încredere în lupta anticorupție. Aflarea sa la conducerea ministerului vine într-o perioadă crucială (!) pentru România, unde măsuri controversate au pus sub semnul întrebării angajamentul de a respecta statul de drept (!), au scăzut increderea cetățenilor și au crescut gradul de îngrijorare al comunității international.” Concluzia este de la sine înțeleasă, dar a fost spusă în clar, să audă și nesăbuiții care au decis să fie schimbată din funcție: „Sub ministeriatul lui Birchall, România poate sa redevina model în regiune în ce privește lupta anticorupție”.

Deci, să devenim model de anticorupție, cu Birchall în frunte!

                                                                                                                         Octavian ȘTIREANU

Citiți și SUA își apără marionetele din România

1 Comment

  1. gigimutu

    ha ha ha birchal,

    marioneta!!! pleaca in state si, please, sa nu te mai intorci, lasa-ne, lasa-ne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *